Den fagre nye verden med stemmeret har nu åbnet sine døre. Det ER stort og vigtigt, men det behøver ikke at være uoverskueligt. Som dansk statsborger er det vigtigt at gøre brug af sin stemmeret, det er nemlig den der bestemmer hvordan landet skal udformes.

Stemmeboksen er indenfor rækkevidde og et valg er i sigte. Hvis du har muligheden, er det en fordel at researche og tage til nogle paneldebatter, for at kunne finde et velinformeret og korrekt sted at placere sin stemme, som reflektere dine synspunkter.

Virkeligheden gør desværre nogle gange, at man ikke kan træffe et så informeret valg, som man ønsker. Nogle fravælger endda at stemme, fordi de ikke kender nok til politik, ikke interesserer sig for det, eller ikke gider bruge tid på det. Heldigvis er der intet krav om en kandidatgrad i politik for at have en mening om hvilket samfund man ønsker at leve i, så din stemme er både gyldig og bør bruges.

Vær med til at skabe det Danmark, DU ønsker at se: brug din stemmeret! Find den information du har mulighed for, snak med folk hvis ideologi du deler, og find ud af hvor dit kryds skal sættes.

Er du helt i vildrede, er der også forskellige tests rundt på nettet – De giver et godt pejlemærke, og selvom de ikke altid er præcise, kan de give en idé om hvilken retning man læner.

Kom godt fra start
Du har dannet dig et overblik over kandidaterne og fundet ud af hvor krydset skal sættes. Næste skridt: Stemmeboksen. Hvis det er første gang du skal til stemmeboksen, kan det måske virke lidt overvældende. Derfor har vi lavet en 5 trins guide, så du ved hvad du kan forvente når dagen oprinder.

.

Senest 5 dage før valget modtager man sit valgkort med posten
Valgkortet fortæller dig hvor og hvornår du skal stemme og skal medbringes når du stemmer.

Valgstedet er oftest en gymnastiksal på din nærmeste skole
Der er ofte mange mennesker på valgstedet, og afhængig af tidspunktet du vælger at stemme, kan der være lang kø. Du skal stille dig ved det valgbord som står angivet på dit valgkort.

Stemmesedlen bliver udleveret i bytte for dit valgkort
Hvis dit valgkort er blevet væk, kan du medbringe gyldigt ID (kørekort eller pas), så printer de et nyt. Derefter skal du fortælle din fødselsdato, så de kan krydse dig ud på listen, og give dig din stemmeseddel. Herefter fortæller de dig hvilken stemmeboks du skal benytte.

Tid til det altafgørende kryds
Stemmeboksen er en lille boks med et gardin for, og en lille skrivepult med skriveredskaber du kan benytte. Skab dig et overblik over stemmesedlen, så du sætter dit kryds det rigtige sted. Man kan ENTEN stemme på et parti eller en kandidat, og denne stemme skal angives ved et X elle + i boksen ud for.

Hvis man sætter flere krydser, markerer på en anden måde, eller på anden vis gør stemmesedlen genkendelig eller unik, bliver stemmen erklæret ugyldig, da den ikke længere vurderes anonym.

Når du har sat dit kryds, eller undladt at afkydse i ønsket om at stemme blankt, anbringes stemmesedlen i stemmeboksen, og du kan forlade valgstedet.

Tillykke! Du har nu gjort brug af din grundlovsgivne stemmeret
Den demokratiske styreform er sikret ved grundloven i Danmark, og ved at bruge din stemmeret, tager du del i det danske demokrati og er du med til at bestemme hvordan vores land skal udformes.

.

Nu er stemmedagen forhåbentlig afmystificeret, og du kan bruge resten af dine kræfter op til valget på at finde den information, du har brug for til at være med til at skabe det Danmark DU ønsker at leve i.

.

Rigtig god fornøjelse

.

Er du stadig i tvivl om hvordan noget hænger
sammen, er der et væld af information at finde
folketingets hjemmeside.