Tekst: Dianna Korshøj

Spørg ikke hvad Aalborg kan gøre for dig, men hvad du kan gøre for din by. Hvad end du er tilflytter eller kender byen bedre end din egen bukselomme, kan du være med til at udbrede venlighed, hjælpsomhed og gæstfrihed og gøre det værd at elske Aalborg!

 

Hvad ønsker du af den by, du bor i? Fornuftige boliger? Et socialt nærmiljø? Kulturelle og sociale arrangementer? I Aalborg kan man sætte flueben ved de fleste af disse ønsker, men hvilke ønsker har du til dine medmennesker? Er det for meget at forlange, at byens borgere behandler hinanden med venlighed, hjælpsomhed og gæstfrihed? Det mener Elsk Aalborg ikke. Aalborg skal ikke kun være en by, vi er stolte af grundet de fysiske rammer, men også fordi byens borgere gør en forskel for hinanden.

Når flere mennesker går sammen, kan de starte noget stort. Bevægelsen Elsk Aalborg startede med en lille gruppe mennesker fra Aalborg Valgmenighed med en vision og har nu bredt sig til flere tusinde følgere på deres Facebook-side. Gruppen spirede og blev stor, og den har spredt sig ud under paraplyorganisationen Elsk Danmark, som nu har ti forskellige ”Elsk”-byer rundt om i landet.

 

Fra tanke til realitet

At elske sin by kan være mange ting. Venlighed, hjælpsomhed og gæstfrihed er værdigrundlaget for organisationen, men de store begreber kan være svære at sætte en specifik handling bag. Elsk Aalborg har iværksat fire forskellige muligheder for at udbrede budskabet med dem i ryggen, nemlig det de kalder 1:1, Elsk Aalborg Ugen, Elsk Aalborg International og den økonomiske støtte:

 

En uge i næstekærlighedens tegn

Hvert år i september måned er de tre grundprincipper i centrum i Aalborgs gader. Elsk Aalborg laver et væld af forskellige initiativer og begivenheder, hvor værdierne kommer i højsædet. Det er vigtigt at påpege, at måske ulig andre organisationers begivenheder er dette ikke en hvervningsproces. Det er en uge, hvor Aalborgs befolkning – lige meget om de bare tilfældigvis går forbi Nytorv eller deltager i en begivenhed, mærker Elsk Aalborgs vision for byen. I år kunne man for eksempel helt spontant få en kompliment af en fremmed, deltage i en multikulturel buffet, velgørenhedsbanko eller tage på opdagelsestur for familien.

 

International:

Her er man altid velkommen. Der er møder hver tirsdag og torsdag, hvor der bl.a. er hygge, fællesskab, danskundervisning og madlavning. Det er som at få et varmt kram af ”danskheden”, hvor bl.a. hygge er i højsædet. Alle er velkomne til at få et bedre indblik i nogle af de danske – og ikke at glemme; de aalborgensiske værdier.

 

Nabohjælp i større perspektiv: 1:1 kalder de den nære, personlig hjælp. Det er en praktisk orienteret del af deres tre grundlæggende værdier. Lige gyldigt hvilken social situation man står i, kan alle have brug for hjælp indimellem. Om det er fordi, dine vinduer trænger til at blive pudset, du har brug for at få kørt ting på lossepladsen eller lige står og mangler en sofa, er 1:1 et godt sted at finde hjælpen. Her kan almindelige mennesker nemlig tilbyde deres hjælp til deres aalborgensiske medmennesker. Som der kan læses, er konceptet helt ”down to earth”. Alle kan hjælpe andre – lige gyldigt ens situation. Her handler det ikke om, at du støtter økonomisk, men hvis du har en time til overs, kan din blotte tilstedeværelse hjælpe en anden. Som studerende er det nok ikke økonomisk overflod, du lever i, men har du lidt tid og måske hænderne skruet ordentligt på, er god at snakke med eller har andre muligheder, kan du med et smil være positivt input og være med til at gøre nogle af disse centrale principper til en del af den aalborgensiske kultur.

 

Kun et lille stykke af dig

Som en hver anden frivillig organisation kan penge – eller mangel på samme – blive problematisk. Derfor er hvert et økonomisk bidrag kærkomment. Deres vision er dog værd at huske; et Aalborg hvor hjælpsomhed, venlighed og gæstfrihed er i højsædet, så det er ikke kun indholdet i din pengepung, der kan hjælpe. Udover at støtte økonomisk kan man, som førnævnt, både melde sig som 1:1 hjælper eller deltage som frivillig i Elsk Aalborg-ugen og blive en del af det voksende team, som spreder budskabet i DIN by!

Hvis ressourcerne ikke er til endnu mere frivilligt arbejde, så husk på de tre grundprincipper. Hvis du gør dem til en del af din tankegang og måske bare starter med at hjælpe dine venner, smile til folk du passerer og for eksempel ønsker kantinedamen en god dag, bliver du en del af et Aalborg, der er værd at elske!