Tekst: Dianna Korshøj

 

Som den første fra Aalborg Universitet modtog Heidi Egebo Petersen The Crown Princess Mary Scholarship som en godkendende økonomisk håndsrækning i forbindelse med et semester på University of Tasmania.

 

Hvem vidste, at Kronprins Frederiks tur til Sidney tilbage i år 2000 ville være noget, vi som studerende ville kunne få gavn af? Ikke desto mindre er det, hvad der er sket. Allerede da Heidi startede på sit studie, vidste hun, at hun ville tilbringe et semester i udlandet. Derfor begyndte hun allerede der at undersøge sine muligheder. De af jer, der har prøvet det, ved, at det kan være en jungle at finde ud af, men Heidi var stålsat. Hun startede med at søge Sidney, men da hun fandt ud af, at hun også havde mulighed for at studere i Tasmanien, blev naturen og kulturen svær at sige nej til. Som hun siger: » Jeg ville helst et sted hen, hvor der jeg ikke kendte nogle, der har været. «
Legatet

Selve udvælgelsesforløbet til legatet var en hård omgang. De vægter – som alle andre – karaktererne højt, og selvom Heidi er dygtig, har hun ikke lutter 12-taller at fremvise. Hun måtte derfor sætte ind andre steder. Med ansøgningen skulle der også skrives en personlig motivation, og det var HER, Heidi ville brillere, for skolen havde fokus på mange af de ting, som virkelig interesserede hende. Derfor var det vigtigt for Heidi at fortælle om hendes personlige motivation for opholdet, og det gav pote! Efter en yderst anstrængende samtale, hvor alle de, der havde søgt legatet, var samlede, var Heidi sikker på, at valget blev lagt på en af de andre. Derfor var hun både overrasket og begejstret, da hun fandt ud af, at hun var en af de fire udvalgte.

 

Hvorfor søger man legater?

Et semester i udlandet kan være en dyr fornøjelse, og Heidi har haft udgifter på den anden side af 50.000 kr. Hun har arbejdet meget og sparet op længe, og selvom hun fik oparbejdet en god kapital, var legater stadig kærkomne. Man kan få økonomisk støtte til nogle få ting fra staten, som SU under udenlandsophold, men de dækker langt fra alle udgifter. Vi er privilegerede at have statsfinansieret uddannelse, men et tuition fee kan koste op imod 100.000 kr. afhængig af hvad og hvor, du skal studere.

 

Studieformen

Vi går alle på en skole, som fokuserer på gruppearbejde og PBL, så Heidi var meget opmærksom på, at det nok ikke ville foregå på samme måde, når hun rejste – alligevel fik hun et chok, da hun møder op til sin forelæsning, og der kun er tre studerende og underviseren. Alle forelæsningerne kan tilgås digitalt, så derfor er behovet for fremmøde minimalt – i hvert fald hvis man spørger de mange, der ikke var mødt op. Det er et privilegie at kunne tilgå al viden til kurset online, men Heidi er glad for, det ikke er en mulighed, vi har her i Aalborg:

» Det er skønt, når man skal op til eksamen, men fordi der er så mange, som vælger ikke at møde op, går man glip af en masse socialt. Man får ikke vendt forelæsningen, ingen refleksioner med sine medstuderende og intet gruppearbejde. Man skal virkelig gøre en indsats for at have noget socialt på studiet. «

 

Heldigvis havde Heidi både gruppen med andre udenlandske studerende… og så var der jo også den ene fra første forelæsning. De faldt hurtigt i snak og fik rigtigt meget ud af hinanden/blev venner under Heidis ophold.

 

Ude godt, men hjemme bedst
Nu er Heidi hjemme på Campus igen, og selvom hun er glad for at komme tilbage til vennerne, kæresten og de vante omgivelser, længes hun tilbage. Hun havde en skøn tur med masser af oplevelser og nye venner. Selvom det var hårdt, ville hun ikke være det foruden. Siden hun kom hjem, har hun fundet tilbage til sine vanlige græsgange på Uni, været et smut forbi Amalienborg for at takke Mary for legatet og så hjulpet andre studerende med at finde rundt i udlandsstudiejunglen.

 

Faktaboks- agtigt. Hvis pladsen kniber, kan det, der ikke er med fed, udelades:

Hvis du overvejer et udenlandsstudie

 

Lav en god opsparing
Det koster en del penge – det kan blive det fedeste semester på dit studie, og det ville være synd at spilde det på økonomisk spekulation.

Søg legater i god tid

Der er mange legater at søge, og derfor man skal forvente mange afslag og megen ventetid.

Søg viden fra nogen, der har været afsted før

Der er ikke ét sted, du kan gå hen for at få et samlet overblik, så den bedste info er fra nogen, som har været afsted tidligere.

Få et overblik over hvilke moduler du kan erstatte

Ikke alle universiteter tilbyder de selvsamme moduler, du går glip af i Danmark. Du skal lave en fornuftig erstatning, så du ikke risikerer at mangle hverken ECTS-point eller kvalifikationer.

Ansøg om tidligere eksamen

Hvis du tager afsted vinter/forår, er afgang allerede i januar. Derfor skal du ansøge om at gå til eksamen allerede i december måned.

Forbered dig på kulturen

Afhængig af hvor du skal hen, kan der være stor kulturforskel. Undersøg kulturen og studieformen hjemmefra, så du er forberedt.

Hjemve er normalt

Du er langt hjemmefra og får mange nye input. Selvom ikke alle har hjemve, er det helt naturligt. Der sker mange nye ting, og du er langt hjemmefra i længere tid – det er helt okay!