Tekst: Alexander Kokkedal

Offentlige it-systemer skal tage højde for målgrupper
Rasmus Nielsen blev i sommer færdig med sin bachelor i Informatik og er nu startet op på kandidaten i Oplevelsesdesign. Han er bestyrelsesmedlem i Radikale Venstre Aalborg og stiller op til byrådet og regionsrådet for partiet.

Bachelorprojektet omhandlede digitalisering i det offentlige, hvilket er et område, hvor Rasmus Nielsen ser nogle udfordringer. ”Jeg synes, det er bekymrende, at dem, som får bedst service i det offentlige, er dem, som er bedst til digitalisering og bureaukrati. Hvis du tager de grupper af borgere, som har svært ved it, så er det også dem, der bruger mindst læge og mindst kommunale tilbud.” fortæller han.

Et problem ser Rasmus Nielsen i, at nye offentlige it-systemer omtales som ”fælles løsninger”, når ikke alle i befolkningen har forkundskaberne til at kunne bruge dem. ”Der tror jeg, man bliver nødt til at tage højde for målgrupper. Man ser ikke i det private erhvervsliv, at der er et system, der skal bruges af alle mellem 18 og 100 år ligegyldigt kompetencer og så videre.”
Som indvalgt i regionen ønsker Rasmus Nielsen at arbejde for lettere anvendelige it-systemer ud fra den erkendelse, at man ikke kører hele befolkningen over med en kam og forventer lige it-kundskaber. ”Det er vist kun få systemer, som Google og Facebook, der er designet til, at alle mennesker skal kunne bruge dem, og det er vist heller ikke alle, der kan bruge de systemer.” siger han.

 

Mere bureaukrati skal sikre kontrol med offentlige midler
Digitalisering og bureaukrati hænger på mange fronter sammen. Bureaukrati opfattes af nogle som noget negativt – en unødvendig hæmsko for sagsbehandlingen. Her er Rasmus Nielsen uenig og ser gennem bureaukrati en nøgle til at hjælpe borgeren ud fra dennes præmisser.

”Når man siger ’mere bureaukrati’, tænker folk hurtigt, at man siger, at nu skal man sidde og bøvle mere med de her ting,” siger Rasmus Nielsen, ”men mere bureaukrati betyder jo, at der skal være mere forskellighed over for de forskellige folk, der skal bruge det, sådan at der er forskellige løsninger til forskellige mennesker, så alle folk har en løsning.”

Nogle kan have den opfattelse, at det generelt er godt at afskaffe bureaukrati. Her svarer Rasmus Nielsen igen ved at pege på konsekvenserne af mangel på bureaukrati, nemlig at offentlige midler har en tendens til at forsvinde uforklarligt, når intet bureaukrati råder over dem: ”Det er jo der, at kontrollen ligger, og så ser man bare de her kæmpestore pengebeløb, som bliver brugt på det offentlige, som man ikke helt kan redegøre for, og som man ikke helt kan stille nogen mennesker til ansvar for at have brugt.”

 

Iværksættere skal have lettere adgang til funding og sparring
Som en anden mærkesag vil Rasmus Nielsen i regionsrådet arbejde for bedre vilkår for iværksættere.

Han er selv iværksætter med virksomheden GEO I/S, der arbejder med gamification apps, hvor de bl.a. har prøvet at integrere spilelementer i visse kommunale tilbud. Her for tiden prøver han og Filip Damborg Kristensen, co-founder i GEO I/S, at skabe et netværk og har bl.a. været med i mentorprogrammet Venture Cup i København.

De halvårlige projekter, man kører på Aalborg Universitet, passer godt med iværksætteri, mener Rasmus Nielsen, men det er ikke altid lige let at søge funding. ”For eksempel gaming, som jeg synes er en rigtig vigtig kulturdel, har meget besværlige fundingmuligheder, selvom det faktisk er noget, vi i Nordjylland sætter ret meget fokus på fra universitetets side – vi har også haft Game Scope heroppe at ligge.” nævner han.

Han ser det også som noget vigtigt, at iværksættere kan sætte sig ned og hjælpe hinanden på vej, og netop dette mangler i Aalborg: ”Det er et stort problem, at der ikke er nogle lokaler, hvor man kan sidde sammen med andre iværksættere, som har nogle forskellige kompetencer, og arbejde sammen, så man har et større miljø for alle dem, der er iværksættere oppe i Aalborg.”

Oprettelsen af et iværksætterhus ville være en fordel, og det behøver ikke nødvendigvis ligge i centrum. ”Jeg synes ikke altid, man behøver at sætte det så lokalt i byen for at puste iværksætteri op. Man kan sagtens give nogle tilbud længere ude.” konstaterer han.

 

Du kan kontakte Rasmus Nielsen pr. mail på rasmusnie@live.dk. Du kan følge Rasmus Nielsens valgkamp, hvis du kan finde ham på Tinder eller Grindr.