Tekst: Dianna Korshøj

 

Ny Comedy Club i Aalborg

 

Når hverdagen trykker, kan vi alle bruge en kold øl og et godt grin. Nu har Aalborg fået sin helt egen comedy club i hjertet af Aalborg. To ildsjæle har slået hovederne sammen for at sætte klubben på alles læber. Drømmene er store, og med det nye sted er mulighederne næsten uendelige.

 

De fleste kender lidt til stand-up og navne som Frank Hvam, Anders Matthesen og måske et nyere navn som Mark le Fȇvre, som lige for tiden ruller over TV2 Zulus reklameskærm med sit nye program Stjernekigger. Der var en gang, hvor kun deres nærmeste omgangskreds vidste, hvem de var. Alle stjerneskud har skullet starte et sted, og for de fleste har det nok været ved en open mic, de har prøvet kræfter foran et rigtigt publikum første gang. Open mic er et sted, som er designeret til at afprøve materiale, og se hvordan publikum reagerer på de jokes, som var hylende morsomme hjemme i sofaen en søndag morgen med tømmermænd. Afhængig af hvor erfaren man er, har man længere tid til rådighed. En debutant kan for eksempel have 5 minutter i spotlyset, hvor en veletableret komiker kan have helt op imod 30 minutter – afhængig af hvor mange der skal på scenen den aften.

 

I løbet af tiden med open mic i Aalborg har flere kendte ansigter, som for eksempel Thomas Warberg, Torben Chris og Mark le Fȇvre, lagt vejen forbi, når de har skullet afprøve materiale til et kommende show. Dette er en mulighed for at få et billigt indblik i komikernes (næsten) ucensurerede jokes og se, hvilke jokes der kommer igennem nåleøjet og bliver sikkert scenemateriale.

 

Aalborg har i mange år haft open mics diverse steder med stor succes. Det har holdt til på steder som Studenterhuset og Musikkælderen, men har aldrig helt haft fast grund under fødderne… FØR NU! Den faste komiker Mikkel Lindberg, som i mange år har trådt de skrå brædder i komikermiljøet i Aalborg, og Event Aalborgs Matias Drejer faldt lidt tilfældigt i snak en dag, hvorefter denne drøm lige pludselig kunne blive til virkelighed. Mikkel manglede et fast sted til open mic, og stand-up havde lige fået kontor med lokaler, han ønskede liv i. Det var som skæbnen havde bragt dem sammen, og inden for kort tid blev begge deres ønsker opfyldt. Drømmen er, at Aalborgs nye Comedy Club bliver lige så stort som miljøet i både Århus og København. Klubben ligger på Maren Turis Gade 6 og åbner dørene både onsdag og torsdag fra klokken 19, og selvom den sidste komiker forventes at gå af scenen klokken 22, fortæller stand-up, at der selvfølgelig er mulighed for at drikke sin øl ud til god baggrundsmusik. Mikkel Lindberg er meget begejstret for det nye faste sted til stand-up, og han udfolder gerne sine komiske talenter på scenen. Selv når han ikke selv står på scenen, betragter han med fryd publikums modtagelse og opfordrer alle til at opleve det, han selv nyder så meget:

 

Der kan til tider være overraskelser, så det gælder bare om at udnytte en billig underholdningsaften, som er tilgængelig hver onsdag og torsdag. Det er utroligt meget, man får ud af en blank 20’er, og så oplever man stand-up indenfor rammer, som gør, at det kan nydes fuldt ud.”

 

Vi har fulgt klubben siden den store åbningsaften for at give jer et godt indblik i, hvad I kan forvente, når I vil have et godt grin.

 

I en mørk gård lige bag slikbutikken og busholdepladserne på Nytorv ser man en fritstående dør med skriften ”Event Aalborg – Comedy Club” med stemningsskabende fakler, som byder velkommen. Mange mennesker står og venter udenfor – spændte på hvad de skal grine af til aften. Op ad trappen og ind til venstre hvor der både er garderobe og betaling af entréen. Indenfor er der lidt dæmpet belysning, hyggelig baggrundsmusik og et udvalg af billige drinks og øl i baren. Stole er sat op, så der ingen tvivl er om, hvor blikket skal rettes; mod mikrofonen. Klokken 20 stopper musikken, og en glødende velkomst lyder over højtalerne. Her er det, at det begynder at variere fra gang til gang. En tændt vært træder på scenen, hvis eneste job er at skabe stemning blandt publikum, hvilket lykkes (næsten) hver gang.

I løbet af de to timer skifter emner, humor og kropssprog fra en komiker til en anden, og hvor meget eller hvor lidt grin der kommer i løbet af aftenen, kan ingen spå om, men vores erfaring er, at der helt sikkert er mindst én komiker, som rammer ens lattermuskel i løbet af aftenen. De fleste på scenen er erfarne komikere, som ved, hvad de gør, og genbruger også gerne et par jokes for at sikre, at publikums humør forbliver i top. Som publikum er man prøveklud for deres jokes, så det er derfor publikums fineste opgave at lade komikeren vide, om deres jokes virker eller ej. Spændte står de på scenen og afventer; bliver det total stilhed eller latterkramper?

I løbet af den første tid efter klubbens åbning har der været en stor variation af komikere på scenen, og på denne ’komikernes legeplads’ vil det med garanti fortsætte på denne måde. Ved åbningsaftenen var Hjalte Rytter (2. plads vinder af DM i stand-up i 2013) blandt andet på scenen og skabte ekstra grin, og det er ejeren Matias Dahls vision, at flere kendte ansigter fra tid til anden dukker op på scenen i takt med, at stedet bliver mere kendt.

 

Min vision er, at stedet bliver lige så velkendt som for eksempel i Århus, så folk bare ved, at om onsdagen eller torsdagen kan man komme herinde og få en sjov aften.

 

Åbningsaftenen var fuldt udsolgt, de blev nødt til at afvise adskillige, og hvis man var en af de 150 heldige, var udsyn og siddepladser begrænsede. Der er plads til 150 mennesker, så selvom pladsmanglen kun var et problem første aften, kan man sikre sig en plads ved at købe billet i god tid på nettet. Den generelle udmelding fra publikum var, at det var alle pengene værd. Nogle komikere var sjovere end andre, men alle de adspurgte gik derfra med et smil på læben, og mange af dem klar på videre tur i byen.

 

Man kan følge deres open mic og andre små indslag på komikernes egen Facebookside ”stand-up Comedy i Aalborg” eller på selve stedets Facebookside: ”Event Aalborg – Comedy Club”. Det er også der, du skal henvende dig, hvis du har en lille komiker-spire i maven, som brænder for at komme ud. Aalborg har endnu ikke lige så mange komikere som Århus og København, men med denne klub stadfæstet, behøver ingen at være i tvivl om, hvor de komiske bønnespirer kan blomstre, og du kan underholdes for små penge, når studietiden bliver lidt for seriøs.