Det er nemt at se, at Donald Trump står for det modsatte af Barack Obama. Og det er umuligt at begribe, at det samme folk, der to gange valgte Obama, nu har banet vejen for Trumps vanvid. Især fordi de unge, der er kommet til, med stort flertal stemte på Hillary!

Det hører selvfølgelig med, at det uforståelige amerikanske valgsystem gav Trump sejren, selvom Hillary i hele nationen – men ikke i de ’rigtige’, afgørende stater – faktisk havde næsten tre millioner flere stemmer end ham.

Det utrolige og uforståelige er, at rigtigt mange arbejdere – i frustration over usikkerhed om job og løn og vrede mod det etablerede – stemte på milliardæren, der nu har sammensat en regering af generaler og superrige, der er i gang med at dele enorme skattelettelser ud til velhavere og selskaber og med at ødelægge Obamas sundhedsreform til skade for mennesker med små indkomster.

Endnu værre er det, at magten over at vælge – mellem krig eller fred, mellem handelskrig eller samhandel, mellem klimafornægtelse eller global klimaindsats, mellem national selvtilstrækkelighed eller international solidaritet – nu ligger i hænderne på en forfængelig superegoist uden empati overfor andre mennesker og andre lande.  En mand uden international erfaring og med instinktivt forkerte holdninger til de vigtigste udfordringer for denne verden:

  • Klimaindsats haster, fordi der ellers er mange hundrede millioner mennesker, der fordrives fra deres hjem og bliver kilde til nye konflikter i næste generation. Men Trump vil fyre op med kul og olie i stedet for sol og vind.
  • Vi er på vej til at blive for mange mennesker, hvis alle skal ud af fattigdom. Derfor bør vi gøre alt tænkeligt for familieplanlægning, så fattige mennesker i fattige lande får færre børn, som de så – med vores bistand – kan give en bedre opvækst og bedre muligheder i det voksne liv. Men Trump forbyder nu amerikanske penge til enhver form for familieplanlægning, der opfordrer til abort, og sparer ulandsbistanden væk.
  • De senere års eneste resultat i at undgå spredning af atomvåben, er den aftale, Obama fik lavet med Iran. Dén truer Trump med rive i stykker, selvom både Europa, FN, Kina og Rusland er med i aftalen og mener, den er livsvigtig for at skabe en mere fredelig verden.
  • Trump vender sig mod frihandel og vil indlede handelskrig med verdens anden store økonomi – Kina. Det vil ende med stor skade og utryghed for os alle.
  • Trump er mærkværdigt venlig over for Putin, der har angrebet nabolandet Ukraine og invaderet Syrien for at hjælpe diktatoren Assad. Europas lande og Ruslands andre naboer tør ikke længere forlade sig på USA’s solidaritet, når Putins adfærd skal tæmmes. Ny utryghed hærger os.