Skiferie på SU!

Skisæsonen er over os igen. Den kolde, mørke og en anelse triste vinters højde– og lyspunkt. Men hvordan får man råd til at komme afsted på skiferie med et stramt budget som universitetsstuderende på SU? Dette er der heldigvis råd for. Derfor vil jeg i dette nummer af Agenda i samarbejde med vores alle sammen skiguru Thomas Uhrskov guide dig igennem, hvordan du også på SU kan komme ud på pisterne.

 Tekst: Nina Gaunø Fredberg

 

Vælg et af de mindre steder

Du har nok hørt en masse om de populære skiområder som Val Thorens i Frankrig, Bad Gastein i Østrig, Livigno i Italien og måske endda tidligere besøgt et af stederne med familien eller med gymnasiet, men står nu i en anden situation. Du drømmer sikkert stadig om at komme afsted, men må indse, at du nu skal betale af egen lomme og rent faktisk har brug for din SU til andre ting end rene fornøjelser, så derfor bør du ifølge Uhrskov i stedet overveje at søge til nogle af de mindre profilerede skisportssteder:

 

            ”Man behøver ikke tage til de helt store steder med 700 kilometer pister, man kan godt klare sig med mindre. Man kan f.eks. tage til nogle af de mindre steder i Sverige, hvor man får væsentligt mere for pengene.”

Uhrskov er om nogen skientusiast og ved netop derfor, hvad han snakker om. Jeg vil faktisk tillade mig at kalde ham for Danmarks skientusiast nummer ét. Under interviewet fortæller han mig, at det har været et skidt år, hvis han ikke har været på ski mindst 30 dage. For ham er skiferie nemlig lig med glæde – både fysisk og psykisk. Han har været aktuel med flere forskellige skiprogrammer og senest været at se i TV2’s programserie ”To på ski” hen over efteråret og vinteren.

 

Rejs uden for sæsonen

En fordel ved at være studerende er, at man ofte vil have større mulighed for at rejse uden for højsæsonen, og det er ifølge Uhrskov her, at man får ”allermest valuta for pengene”. Det gælder dermed om at undgå jul, nytår, uge 7 og 8 samt påskeferien, hvis man vil spare nogle penge.

 

Kombiner eksamenslæsning med skiferie

Én mulighed kunne f.eks. være at tage afsted efter eksamensræset i januar og inden forårssemesteret starter op. En anden mulighed, som nok kræver en anelse mere planlægning og rygrad, er at tage eksamenslæsningen med på ferien. Det har Uhrskov i hvert fald selv haft succes med, dengang han var studerende:

”Jeg tog på læseferie i Alperne dengang jeg selv var studerende og i samme situation som jer. Det kræver selvfølgelig en lille smule viljestyrke, og at man laver en plan for, hvad man skal læse, mens man er afsted, for der er jo rigtig mange ting, som frister. Man skal jo også på afterski, og hvis der nu kommer et kæmpe snefald og høj sol dagen efter, så er det jo svært at sidde indenfor og læse”.

Uhrskov mener dog, at hvis man har viljestykren, der skal til for at kombinere glæden og lidt mindre skiløb med læsningen, så kommer man rigtig langt og kan dermed spare mange penge ved at rejse uden for højsæsonen.

 

Lån det meste skiudstyr

 Hvis man vil spare penge, er det altså efter Uhrskovs mening et spørgsmål om hvor man tager hen, hvornår man tager afsted, og hvad man tager på ”for man kan købe sig fattig i skiudstyr, nærmest uanset hvor mange penge man har”, som Uhrskov så fint påpeger. Især hvis man er ny på ski, så skal man ikke gå ud og investere i dyrt skiudstyr. I stedet kan man med fordel høre sine venner og bekendte, om de har noget, som man kan låne. Uhrskov understreger dog, at man skal passe på, hvis man låner eller køber brugt udstyr, da man lige pludselig kan stå med et par 10 år gamle ski, som er kørt ud, og dermed får man ikke den glæde ud af skiløbet, som man gerne skulle. Vil man være på den sikre side, kan man derfor i stedet leje skistøvler, stave, hjelm og ski, når man når frem til destinationen, så slipper man samtidig for at transportere det.

 

Transport til destinationen

Nu er du forhåbentlig blevet klogere på, hvor det er billigt at tage hen, hvornår du ikke skal tage afsted, og hvordan du kan spare penge ved at låne skiudstyret, men hvordan kommer man så billigst frem til skisportsstederne? Der findes en masse busture, som man kan tage, og det er klart en af de billigste muligheder ifølge Uhrskov. Ellers kan det være en god ide at låne en bil, hvis man er flere, så man kan deles om benzinen.

 

Tag en afbudsrejse

Som studerende ved man ikke altid lang tid i forvejen, hvornår ens eksamener ligger, og man kan have svært ved at vurdere, om der bliver tid til skiferie. Men så er det smart, at de fleste rejsebureauer gør brug af afbudsrejser – ”Og de kan endda nogle gange være med fly”, understreger Uhrskov. For at holde sig opdateret med afbudsrejser kan man med fordel tilmelde sig de forskellige skibureauers nyhedsbreve, og desuden tjekke bureauernes hjemmesider efter afbudsrejser et par dage op til, man gerne vil rejse, for som Uhrskov pointerer: ”Rejsebureauerne vil jo hellere sælge rejserne til under kostpris end slet ikke at sælge dem”. Så det er altså bare med at holde sig opdateret og være parat til at tage af sted med kort varsel.

 

Spar på madbudgettet

Et andet sted man kan spare mange penge, mens man er afsted, er på madbudgettet. Med en madpakke smurt hjemmefra undgår man maveknurren først på eftermiddagen og ender ikke på de ofte meget dyre restauranter, som man kan køre direkte ind på fra pisterne. Eller hvis man bor tæt på skiområdet, så kan man køre hjem og spise frokost. På den måde vil man kunne spare rigtig mange penge.

 

Træn til skiferien

Men for at få allermest valuta for pengene på skiferien, så er det vigtigt at man er i god form. Derfor er træning op til skituren helt essentiel for den bedste skioplevelse, da man dermed kan reducere risikoen for skader og tilmed vil have overskud og større lyst til at stå på ski hele dagen. Uhrskov påpeger, ”at på den måde bliver timeprisen for dem, som har god kondition og god styrke, lavere end for dem, som har en dårlig kondition og dårlig styrke”. Så det er bare med at komme i gang med skitræningen så tidligt som muligt ifølge Uhrskov.

 

Gratis træning

Og nu tror I så måske, at man kun kan komme i form, hvis man går i et fitnesscenter, men det er ikke tilfældet. Ifølge Uhrskov kan man sagtens træne i skoven, parken eller hjemme på stuegulvet. Der er altså mange andre muligheder end at købe et dyrt fitnessabonnement – ”Plus man er aldrig kommet i form af at købe et fitnessabonnement”. Man bliver nødt til rent faktisk at træne”, påpeger han med en anelse sarkasme i stemmen. Når man har besluttet sig for at træne op til skiferien, så drejer det sig generelt om tre ting: Smidighed, styrke og kondition. Disse tre ting kan trænes på mange forskellige måder. Derfor kan man med fordel gå på internettet, hvor man kan finde en masse konkrete træningsprogrammer, som passer lige netop til ens temperament. Jeg har fundet syv gode øvelser i artiklen ”7 øvelser, der gør dig skiferie-klar” af journalist Ulrik Schaarup på Magasinet Sundheds hjemmeside. Programmet kan udføres af alle ved at justere på antal gentagelser og tid for øvelserne. Programmet behøver kun tage cirka 30 minutter, og det vil være en god ide at udføre det to-tre gange om ugen op til skiferien. Du kan finde programmet på nedenstående link: http://bit.ly/1VSJoUQ.

 

Så er der kun tilbage at sige: God skiferie og pas godt på hinanden!

 

Skærmbillede 2016-02-05 kl. 17.32.41