Det at være frivillig

 Tekst: Mikael Juhl Kristensen

Jeg startede min frivillige karriere på AAU, da mine daværende naboer og deres venner (iført tigerdyr- og bjørnekostume) rekrutterede mig til at stå i baren. Efter at have gjort dette til et par fester blev jeg rekrutteret til StudieStartsFestUdvalget (SSFU). Til den efterfølgende julefrokost i Studentersamfundet blev jeg rekrutteret til UniRun udvalget. Jeg stillede senere op til studienævnet for Studentersamfundet og oprettede i den sammenhæng Electronic Systems Students (ESS). Jeg blev også aktiv i AAU Student Space på mit 3. år.

Studiestartsfestudvalget

Hvert år afholdes der en kæmpe fest for alle de nye studerende på AAU. Udvalget begynder allerede i februar med at planlægge årets fest, og vi holder cirka 2 møder i måneden. Udvalget består af en herlig gruppe mennesker. Da det er lidt en speciel begivenhed med mange penge i omløb, er de ansvarlige alle kendte folk fra Studentersamfundet. I 2013 blev jeg sat i lære under en klog mand kaldet Hasse. Han lærte mig op i at være frivillig- og vagtansvarlig for en fest med 4000 gæster. I 2014 stod jeg selv med opgaven, og i 2015 havde jeg den med en hyggelig gut, der hedder Thomas. Det er en nydelse at planlægge, men i dagene op til festen kommer nervøsiteten altid. I 2015 nåede vi over 4500 gæster, som alle er nye og en smule forvirrede. De skal guides og lokkes fra midtbyen og ud i Gigantium, hvor de skal billettjekkes og indsluses. Og når de så er inde, skal de holdes inden for bestemte områder og helst ikke ødelægge for meget. Ansvarsområdet er stort, men hvert eneste år har jeg taget mig et par minutter til at stille mig inde i hallen med alle gæsterne, der fester og bare lyttet til 4000+ gæster, der drikker og har det sjovt. At høre dem alle råbe “SKÅÅL” i kor er noget, der går lige i en gammel mands hjerte, det er det hele værd. Som frivillig ansvarlig har jeg også meget kontakt med alle vores skønne/dejlige/herlige frivillige. Under festen hygger mange af dem i vores VIP-område, hvor de har deres egen lille fest. Men den rigtige fest kommer, når vi holder hjælperfest et par uger senere. Fri sprut, øl og mad! Lad os bare sige at de fester har det med at blive lidt fjollede, når klokken slår 12. Hvis man kunne tænke sig at være med som frivillig, skal man bare holde øje med “Studentersamfundets frivillige” på Facebook, og hvis man gerne vil være med som arrangør/ansvarlig, så anbefales det, at man får noget erfaring i en af Studentersamfundets grupper først f.eks. i en bar eller UniRun.

UniRun

Jeg blev rekrutteret til at være arrangør til UniRun 2014. UniRun udvalget starter i marts måned med at planlægge årets løb. Det meste af tiden går med at finde sponsorer, men vi bestemmer også trøjer, rute og præmier. Det er et hyggeligt lille udvalg. Selve løbet afholdes traditionelt i slutseptember, og vi er de sidste 3 år vokset lidt med over 600 deltagere i år. Det er noget andet at arrangere UniRun end festerne. Deltagerne er ikke fulde studerende men friske folk (både studerende og ansatte), og der en helt anden energi, når løbet går i gang. Det er altid sjovt at se, om man kan få Studentersamfundets bestyrelse til at løbe. I år startede både næstformanden og formanden, men det var sjovt nok kun formanden, der gennemførte…

Studienævn

Jeg kan ikke helt huske, hvordan jeg blev skrevet op til valg, men i foråret 2015 blev jeg en del af mit studienævn. Det er virkelig et godt sted at lære det indre af universitetet på. I foråret tog jeg med studienævnet til AAU Esbjerg, en afdeling som vi ikke normalt hører så meget om i Aalborg. De havde det tilsyneladende ret godt med nogle fine faciliteter. Og der var da også et par af Studentersamfundets plakater rundt omkring, da Studentersamfundet har en Esbjerg afdeling. Generelt bruger vi vores tid i studienævnet på at opretholde kvaliteten af vores uddannelser, spise kage, snakke om hvordan fremtidens undervisning skal køre og spise lidt mere kage.

ESS

På opfordringer fra flere folk oprettede jeg i foråret 2015 “Electronic Systems Students” (ESS). Formålet er at lave studierelevante begivenheder for de studerende, der går på Electronic Systems og at sprede information om studienævnets aktiviteter. Vi havde i november inviteret raketentusiast Peter Madsen til AAU for at give et foredrag om hans innovative projekter.

AAU Student Space

AAU Student Space er en studerendedrevet gruppe på universitetet, som beskæftiger sig med cubesats. Vi blev i starten af 2014 bedt om at lave en cubesat til at blive sendt op med Andreas Mogensen. Produktionen gik straks i gang. Jeg lavede sidepanelerne inklusiv solpaneler og spoler. Efter at have brugt mange hyggelige timer på produktion, testning og dokumentation, var vi klar til den endelige testkampagne. Vi tog en bil og kørte den 9 timer lange tur til Holland, hvor ESAs tekniske center er. I alt var vi 2 hold af 3 mand, som var i Holland i cirka 10 dage. Efter en vellykket testkampagne var vi klar til at aflevere satellitten. Dertil blev min gruppekammerat Brian og jeg udvalgt til at tage til Houston, Texas med en satellit i hånden. Efter at have brugt et par dage med nogle professionelle rumfolk og lidt sightseeing, havde vi sagt det sidste farvel til satellitten. Den 5. oktober blev satellitten så sendt afsted fra ISS, mens vi afviklede en event på AAU. Til dette hjalp min erfaring fra Studentersamfundets begivenheder en hel del.

Kunne du også tænke dig at blive frivillig som Mikael, så kig forbi studentersamfundet.aau.dk