Et vidunderligt, obskurt mesterværk

Det må være på sin plads at kalde en film for obskur når den ikke engang har fået en Blu-Ray udgivelse. Det er tilfældet med ’The Ruling Class’.

TEKST Niclas Jacobsen

Vi følger Jack Arnold Alexander Tancred Gurney, søn til den 13. Earl af Gurney, der efter sin fars død overtager hans embede som Earl med et sæde i det britiske Overhus. Der er dog et problem: Jack tror han er Jesus Kristus, Gud, Faderen, Sønnen og Helligånden i en og samme person. Resten af familien er mere end skeptiske over for den kærlighedsprædikende Jack, eller ”J.C.” som han ønsker at blive kaldt, og udklækker en plan der kan sikre dem familiens formue imens Jack kan blive indlagt for sine vrangforestillinger.
Filmen, der var en kommerciel fiasko, formåede alligevel at blive nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle til Peter O’Toole, der tidligere havde været nomineret i samme kategori for sine optrædener i bl.a. ’Lawrence of Arabia’ (1962) og ’The Lion in Winter’ (1969). Der er tale om en god gammeldags engelsk ”dark comedy”, der byder på masser af overraskelser, solidt skuespil og en filmoplevelse uden lige.