I januar 2020 trådte Storbritannien officielt ud af EU med en overgangsperiode på et år. Overgangsperioden skulle benyttes til at indgå aftaler og foranstaltninger, som kunne undgå et såkaldt ’hårdt brexit’, hvor intet samarbejde var etableret. Selvom overgangsperioden nu har mødt sin ende, står samarbejdet ikke meget bedre end en hård afgang. Det europæiske samarbejde gør det nemmere for borgere og virksomheder at samarbejde, og selvom dette gør mange ting nemmere, har det selvsagt betydning for landenes selvbestemmelse. Storbritannien har stemt, og selvbestemmelse står højest på listen hos briterne. Derfor skal vi se år ud i fremtiden, før vi helt ved, hvad vi endeligt kan forholde os til med brexit. Nogle få aftaler kom i stand før den endelige overgangsperiode udløb, men det vi som studerende kan forholde os til, er overordnet et hårdt brexit med betydning for blandt andet handel, rejser og studieophold i Storbritannien. Vi har listet ’need to know’-råd her, men opfordrer dig til at holde dig opdateret efter behov, og så krydser vi alle fingre for, at de næste år byder på flere samarbejdsaftaler, som igen gør det billigere og nemmere, når vi samarbejder med Storbritannien.

TEKST Dianna Korshøj

Varekøb
Da Storbritannien nu er trådt ud af EU, betyder det også, at de ikke længere er en del af den europæiske handelsaftale, som gør det nemmere for EU-borgere at handle på tværs af grænser. Nu skal du særligt være opmærksom på prisen, og typen af vare du køber, når du handler på nettet. I praksis betyder det, at du kan risikere længere transporttid og ekstraregning for told, moms og transport. Ekstraregningen opkræves oftest af din valgte transportleverandør ved døren, eller som regning før modtagelse af din vare. Her skal du dog være opmærksom på, at dette er et område, som også benyttes af svindlere via sms, så tjek med din distributør eller told og skat, hvis du er i tvivl om en opkrævning.

Rejser
EU er omfattet af en fri bevægelighed, som betyder, at du under normale omstændigheder med dit pas i hånden kan rejse indenfor Europas grænser. Efter den endelige brexit skal du derfor være opmærksom på, at ekstra rejsevalideringspapirer og -kriterier vil være gældende. Herudover er det blå sygesikringskort ikke længere gældende, og du bør derfor sikre, at du har en gældende sygesikring, før du påbegynder din rejse. Du kan læse mere om rejseforsikring på blandt andet Udenrigsministeriets hjemmeside.

Studieophold
Storbritannien har længe været et af universitetsstuderendes foretrukne rejsemål, når det gælder udlandsophold. EU-samarbejdet har gjort disse rejser lettere og billigere, hvor eksempelvis Erasmus-ordningen har fordret udveksling og praktikophold indenfor Europas grænser. Brexit betyder blandt andet, at dette og andre europæiske aftaler og legater ikke længere kan søges til Storbritannien. Derudover ophører den såkaldte ’Home Fee Status’, som betød, at Europæiske borgere kunne tilgå uddannelser til samme pris som statsborgere, hvorfor udlandsophold uden for europæiske grænser kan være væsentligt dyrere end inden for grænserne. Læs mere på Uddannelses- og forskningsministeriets hjemmeside, eller kontakt det internationale kontor her på AAU for at høre om dine muligheder.

Fodnote: Det er stadig lige så aktuelt og muligt at købe, rejse og studere i Storbritannien, men det har nu større betydning at vide, hvilke forudsætninger dette sker under. EU gør alt dette nemmere for EU-borgere på tværs af landegrænser, hvorfor man altid skal være opmærksom på, hvilke specifikke kriterier der er gældende, når man tænker ud over europæiske grænser.