Tekst Frederikke Sofie Tast

Uhhhm nu trækker det op til jul og krydderierne får atter frit spil hjemme i delekøkkenerne. Julen er et mekka af fantasifulde smagskombinationer! Kardemomme i æbleskiverne, stjerneanis i den krydrede julegløgg og nelliker i appelsinerne, som duftkasteller til de kuldeforskrækkede, rødblussende kinder, efter en tur ude i vinterkulden.

Krydderierne finder vi ofte i det søde køkken med tankevandringer til pebernødder, brunkager og klejner. Men med en allerede presset decemberøkonomi, er der ikke altid håndøre til allehånde. Derfor smækker vi det praktiske, sunde køkken ind over det søde!

Lad os præsentere: Julegrød! (havregrød med et twist)

Du skal bruge:
1 dl havregryn
2 dl mælk/plantemælk eller vand
1 tsk kanel
1 tsk kardemomme
1 håndfuld rosiner
1 æble
1 spsk citronsaft
1 cm ingefær
1 knivspids salt

Sådan gør du: 
Kog gryn og vand til grød over et mellemvarmt blus. Tilsæt salt og ingefær. Snit imellemtiden æblet i små tern, hæld citronsaften over og tilsæt de tørre ingredienser. Rør rundt og lad krydderierne tage smag. Æbleblandingen tilsættes grøden og tadaaaaa… nu har du den mest vidunderlige julegrød at starte dagen på! Sød, sund og spicy!

Og hvis stjernerne mirakuløst står i zenit og pantflaskerne kan høste små tyve kroner, så kan du også begive dig ud på en rejse til mormor Birgits traditionsprægede julebord. 

Lad os præsentere: Julesyltede rødløg! 

Du skal bruge:
1 kg rødløg
4 dl eddike (brun eller klar)
4 dl vand
4 dl sukker
1-2 hele kanelstænger
3-4 laurbærblade
3-4 stjerneanis
3-4 nelliker
4-5 peberkorn
Evt. appelsinskal, ingefær eller andet efter smag

Sådan gør du: 
Vand, eddike og sukker koges op, til sukkeret er opløst. Rødløg skæres i skiver og kommes i et par rene, skoldede syltetøjsglas. Krydderierne tilføjes og eddikeblandingen hældes over, så alle grøntsager er dækket. Lad hvile i køleskabet over natten, derefter er de klar til brug! Syltede rødløg er perfekt til de fleste retter, og ikke mindst til den klassiske julefrokost, hvor de topper på sildemaden med den lille lokale sidevogn, nemlig Rød Aalborg Akvavit!