Ministerbesøg: Trivsel og grøn forskning
Det var positive ord, der kom med på vejen, da uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen besøgte AAU i september. Under besøget var der fokus på trivsel på universitet og bæredygtig udvikling, især blandt ingeniøruddannelserne. Det store fokus på grøn energi og grønt byggeri i forskningen blev rost med store ord:

”I har en ingeniørafdeling i verdensklasse, og det var en fornøjelse at høre om deres bæredygtige fokus. Vi kan ikke nå i mål med klimaudfordringerne, hvis vi ikke har jer med.” – Ane Halsboe-Jørgensen

Herudover blev flere tiltag, f.eks. podcasten Rundkredsen, der henvender sig til studenterstudievejledere på AAU, og har fokus på blandt andet metode, studieteknikker og studieejledning om eksamen. Værterne er Charlotte Rohde og Lars Holm Olsen, og du kan lytte med på http://studievejledning.blog.aau.dk/category/podcast/.

Ikke blot uddannelse af vejledere, men også direkte kommunikation til studerende omkring motivation, studie- og læseteknik, planlægning og struktur og meget mere, findes på siden ”Feel good på AAU” på AAUs egen side. På besøget blev den hertil hørende nye app, Feel Good Universitetet, der blandt andet har værktøjer, der kan hjælpe dig med at holde styr på planlægning og læsning.

Alt i alt et besøg, der satte fokus på AAU som et universitet med mange tiltag for trivsel og grøn omstilling.

Aalborg som vidensby
Den 10.-12 oktober løb videnskabsmødet af stablen i Aalborg. Mødet er et samarbejde mellem AAU og DR Viden, og sætter fokus på forskning og formidling for alle. Forinden opfordrede rektor Per Micheal Johansen alle medarbejdere til at støtte op om arrangementet, netop fordi formidling af forskning til befolkningen og de unge er så vigtigt:

”Det er vigtigt at bringe forskningen ud til alle danskere, og på AAU synes vi, der er basis for at placere et ambitiøst, vaskeægte folkemøde om videnskab og teknologi i Nordjylland, som supplement til de store eksisterende folkemøder om kultur og natur” –   Per Michael Johansen.

Forskning skal ikke være noget, der sker i en høj, lukket insitution, men formidles til hele befolkningen på en tilgængelig måde.

Med Naturmødet i Hirtshals, Bæredygtighedsfestivalen og Idrætsmødet i Aalborg, og naturligvis Ordkraft (litteraturfestivalen) virker Aalborg og Nordjylland som samlested for viden og kultur.

Du kan læse mere under overskriften opfordring fra rektor: støt op om Videnskabsmødet på AAU inside og på videnskabsmødet.dk

Fra piger til forskerkvinder: Girls’ day in science
200 piger fra grundskolen og gymnasiet besøgte i starten af oktober AAU. Anledningen var Girls’ day in science, der sætter fokus på STEM-fagene: Her er 70% mænd. Lukker man øjnene og forestiller sig en ingeniør, forestiller en foruroligende andel sig da også en mand. Det er netop det, dagen skal gøre op med, og pigerne får selv lov at opleve og prøve kræfter med fagene: de koder, laver forsøg med orme og mikroplastic og meget mere.

Håbet er, at dagen kan gøre op med fordommene om ingeniørfagene, så flere piger kan se sig selv i dem. Derfor bliver de også kun mødt af kvinder på dagen. Måske kommer nogle af pigerne igen, når de skal videre fra gymnasiet.