Tekst: Lina Mancini

Det er ikke rart at føle sig ensom. Det er ikke rart at se på diverse sociale medier, at alle deltager i arrangementer, mens man sidder hjemme med en tung følelse i hjerte. Og det er især ikke rart at ensomhed er tabubelagt, så man føler sig hurtig forkert.

Hvordan tackler man ensomheden? Det gør man igennem anerkendelse. Anerkend, at følelsen er der, for den er der jo alligevel. Anerkend, at man kan føle sig ensom, så unødvendig stress og trælse ”jeg ikke føle mig ensom”-tanker ikke finder vej, for selvom det er en træls følelse, så er den ikke forbudt. Ensomheden er her, og den kalder på handling.

Find ligesindede 
Alle har følt sig ensomme. Nogle gør det få gange, andre mange gange, og tredje hele tiden. Opsøg ligesindede; nogen som kender situationen og vil hjælpe, nogen som man kan snakke med. Nogen, som lever alene, ikke har en familie, en partner eller en bedste ven. Nogen, som er arbejdsløse, studieløse eller føler sig alene på arbejde eller studiet. Eller nogen, som har en helt anden grund, som der er medvirkende til, at de ikke helt føler, at deres relationer og netværk lever op til deres forventninger.

For grænseoverskridende? Google historier hvor andre fortæller om deres ensomhed. Eller begynd på en ny hobby, hvor du møder andre mennesker med samme interesse for dans, strikning eller manga. Så starter samtalen ikke hårdt ud med snak om den dumme ensomhed, for nogle gange kan det være lettere at skabe kontakt til nye mennesker, hvis venskab ikke er det primære mål.

Ensomhed varer ikke for evigt
Ensomhed gør ondt. Ensomhed er nederen, men ensomhed kan godt forsvinde, for følelser forandrer sig. Livsomstændigheder forandrer sig, og du kan være med til at præge dem. Selv små ting kan ændre perspektivet, give håb eller opfylde et behov for kontakt.

Mulighederne og modet kan komme tilbage. Lyt til dig selv. Hvor vil du gerne hen? Hvilken hobby vil du gerne prøve? Alle fortjener menneskelig kontakt. Det ligger og venter på du finder den. Og det gør du meget snart.

Brug for at snakke?
Studenterpræsterne står altid klar. Religiøs eller ej, dette er stedet som rummer mere end det lyder. Her kan man få en snak om alt fra himmel til jord.

Telefon: (9940) 9096
praesten@adm.aau.dk

Læs også Paradoksal Ensomhed