Tekst: Lina Mancini

Igennem hele december har jeg set adskillige opslag på Jodel om, hvor mange der ønsker at have en kæreste i juletiden: hvor hyggeligt det vil være, men også hvor ensomme de er uden en kæreste. Valentinsdag er lige rundt om hjørnet, og det er en dag associeret med kærlighed, chokolade, kærestepar og dates, men det er også associeret med ensomhed og en påmindelse til alle singlepigerne og singledrengene om, at vi er alene.

Hej, jeg hedder Lina. Jeg er 23 år gammel, og jeg læser Engelsk på andet semester. Jeg er glad, jeg har et dejligt sted at bo, som jeg deler med den bedste roomie/veninde/wifey, og jeg har nogle virkelige dejlige venner. Jeg tager tit i byen, måske lidt for tit, og jeg synes, at et tequilashot med hele molevitten smager rigtig godt. Jeg er godt tilfreds med mit liv, men nogle gange tænker jeg over mit valg, som ’bare Lina’.

#babybump, Volvo og en Golden Retriever

Jeg har lagt mærke til, at igennem de sidste to år, så er jeg begyndt at se diverse #babybump-billeder, babyscanningsbilleder, babyshowers, og baby gender reveal party. Mange af mine Facebookvenner finder kærester, slår sig ned med deres bedre halvdel i et rækkehus eller får en ring på fingeren.

Min mor spørger mig da nogle gange: ”Var der nogle søde drenge, som ville danse med dig i weekenden?” eller ”Kunne du tænke dig at få en kæreste snart?”. Selvom jeg kun har været single siden maj 2018 efter et forhold på fem år, så siger jeg altid “nej” til min mor, og der er ingen, som nogensinde vil høre mig sige: ”Mit liv bliver komplet, når jeg finder ham at dele det med”. Jeg er tilfreds med at være single. Det er et bevidst valg, for jeg har ikke plads til et ekstra menneske i mit liv, og jeg har BRUG for at være alene og egoistisk.

Hvornår er det blevet til normal tænkning, at dit liv ikke er komplet, før du er mødt ham eller hende, som du skal præsentere overfor mor og far og tage med til diverse familiefester? Hvad nu hvis at man har andre ambitioner i livet end at slå sig ned med en person med en Volvo og en Golden Retriever? Hvorfor virker det urealistisk at være single og tilfreds?

Tinder, Badoo, Dagens Mand…

Måske er Dagens Mand et svagt argument, for jeg har faktisk ingen idé om, om programmet stadig vises, men alle sammen – og mere til – har det til fælles, at de vil komme problemet til livs: at du er single, og du skal i et forhold. Med apps, tv-programmer og ”sådan får du en kæreste”-artikler er vejen til et lykkeligt parforhold så enkel som en idiotsikret Ikeamanual, for hvem gider da være single i vores samfund, som smider det ene efter det andet ”fra single til optaget” apps/tv-programmer/artikler efter os? Jeg synes, at det er en skam, at der er sådan et stort datingmarked, som sætter singlestatussen i dårligt lys, for det er nu også ret fedt at være uden partner.

Your Way is the Highway

Singlelivet er ikke en pause mellem parforhold, men et liv, hvor du kan lære dig selv at kende. Der er ikke brug for at gå på kompromis for at kunne leve med en anden person, men som single, så kan du gøre hvad end, du har lyst til; dekorer din lejlighed eller værelse, som du har lyst til, uden du skal tænke på en forlegen kæreste, der hader din obsession med Star Wars eller dine lyserøde vægge. Du kan være sammen med dine venner og veninder uden, at du panisk, klokken 4 om natten inde på Zurfs dansegulv, kommer i tanke om, at du lovede at være hjemme i god tid, fordi I skal en tur i Randers Regnskov med svigerfamilien dagen (eller et par timer) efter. Du skal ikke til at skælde din kæreste ud, fordi personen ikke har taget opvasken endnu, handlet ind eller har glemt en aftale. Eller selv blive skældt ud, fordi det førnævnte er blevet glemt.

Jeg elsker, at jeg kan komme hjem sent fra en bytur uden at skulle op dagen efter for at være i svigermors selskab. Jeg elsker, at jeg kan lave det mad, som jeg kan lide, for det er kun mig, som skal spise det, og jeg elsker, at jeg har hele min seng for mig selv, og jeg mister ikke værdifulde sovetimer, fordi min kærestes snorken er ved at springe mine trommehinder, eller sengen ryster som et jordskælv, fordi han vil vende sig om. Som single, så er det ikke en del af dagligdagen. Du er i førersædet, og du kan gøre det, du netop har lyst til, uden at skulle tage hensyn til en anden mening.

Singlelivet kan være et godt liv

Jeg lyder måske lidt som om, at jeg hader på de mennesker, som er i et forhold. Det gør jeg ikke! Det er smukt, at to mennesker kan kigge hinanden så dybt i øjnene fordi de er så forelsket i hinanden. Jeg vil bare sætte fokus på, at singlelivet ikke bare er en tom fase i ens liv, som bare hurtigt skal overstås – at du først er et socialt accepteret menneske, når du hengiver dig selv til kærligheden. Du kan sagtens være glad som single, for livet handler ikke kun om tosomheden. Du kan ikke være lykkelig hele tiden, om du er i et forhold eller ej, for der er fordele og ulemper ved både at være single og i et forhold, men der er ting, du selv kan gøre for at blive gladere, når du er single, så din lykke ikke afhænger af, om du er i et forhold eller ej.

Jeg er ikke blevet forladt af kærligheden, for jeg kan finde kærlighed til mig fra mine venner, familie og mig selv. Når Valentinsdag kommer, så køber jeg da en fin lille gave til min også-single roomie og mig selv, for jeg er all about girls supporting girls and self lovin’, og som Carrie Bradshaw så flot sagde:

Being single used to mean that nobody wanted you. Now it means you’re pretty sexy and you’re taking your time deciding how you want your life to be and who you want to spend it with.