Tekst: Peter Stampe Kløve

Vi lever i en tid hvor håndbold og fodbold er moderne gladiator-kampe der distraherer nutidens pøbel fra de problematikker, der burde få os til at gøre modstand. Det er tid til at gøre verden bedre og leve op til livets potentiale.

 

Menneskeheden er på afveje. Global opvarmning, regn- og urskovenePeter3 rives ned, havene er forurenede, koralrevene dør og flere dyrearter forsvinder end nogensinde før. Stormagterne fortsætter med at bekrige under tvivlsomme forudsætninger, mens deres efterretningstjenester saboterer hinanden. Børn sulter ihjel på den ene side af kloden, mens andre æder sig ihjel – eller køber sig til fedtsugninger på den anden. Stress og depression er moderne epidemier og de statistisk gladeste lande har de største forbrug af antidepressiver.

Når jeg engang får børn og børnebørn vil jeg ikke skyldigt møde deres bebrejdelse: Hvordan kunne vi lade det ske? Hvorfor gjorde vi ikke noget?

Tankegangen ’en anden skal nok klare det for os’ eller ’jeg passer bare mit studie’ er en falliterklæring, når verdens økonomiske og politiske eliter ikke formår at etablere en levevis som tilgodeser den kollektive verdensbefolkning såvel som den planet vi alle afhænger, ikke bare for vores fælles trivsel, men vores overlevelse.

Se bare decembers COP24. Hvis deltagerlandene opfylder målene i den nuværende aftale vil den globale temperatur, ifølge Intergovernmental Panel on Climate Change, stige med tre grader sammenlignet med før for den industrielle revolution. Det betyder stigende verdenshave, katastrofale oversvømmelser og tørker, dertilhørende hungersnød, migrationsproblemer og flere krige.

Verden er på afveje fordi vi som individer ikke tager stilling og ansvar. Med ordene fra Dalai Lama: ”If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.

Ufatteligt mange ’lever bare deres liv’, men der er også ubegribeligt mange som ikke værdsætter deres tilværelse. Selv i et så materielt privilegeret land som Danmark. Vi gør alt for at leve op til forventningerne fra samfundet. Fra vennerne. Fra forældrene. Men hvad med os selv? Hvad med de følelser som rumsterer inde i og siger ’hey, jeg vil sgu hellere tegne. Eller rejse til Mexico’? Mon ikke du kan finde en måde at leve på selvom du ikke får eksamenspapirerne der fortæller verden at du er klog nok.

HvPeterorfor skulle vi underkaste os autoriteter som hverken fører os i retning af miljømæssig bæredygtighed, social retfærdighed eller vores individuelle lykkefølelse?

Som filosoffen Alan Watts opfordrede: Lev hellere et kort liv fyldt med det du elsker end et langt liv fyldt med ting du hader. Dediker dig til dine passioner for med tiden vil du blive så dygtig til dem at nogen vil betale dig for at udleve dem.

Eller som Joseph Campbell, professor i litteratur og mytologi, skrev: “Follow your Bliss and the Universe will open Doors where there were only Walls.

Når du lever med autencitet vil du ikke bare forbedre din egen tilværelse, men også inspirere andre til at forbedre deres. Og når du lever som du helst vil, kan det være at du bliver så taknemmelig at du gerne vil give noget igen. At du gerne vil hjælpe andre. Hvilket fører til endnu større taknemmelighed og fornemmelse for mening for vi er neurologisk bygget til glæde når vi hjælper andre.

Husk at ét menneske kan ændre verden. Martin Luther King var ét menneske. Gandhi var ét menneske. Eller 15-årige Greta Thunberg som talte til verdenslederne til COP24:

The real power belongs to the people.

Nye Oprør

Da jeg var i Tyskland sidste år for at besætte og beskytte Hambacher Forst, en 12.000 år gammel urskov, mod nedrivning og forhindre industriel mining af brunkul, blev der ofte sagt: ”Der Klimawandel wartet nicht bis dein Bachelor fertig ist” Oversat til dansk, klimaændringerne venter ikke på du er færdig med din bachelor. Vi kunne godt bruge et nyt studenteroprør. At den akademiske elite lever op til ungdommens fornyende energi. At de som har kendskab til problemerne aktivt tager stilling til dem og lever op til det fælles ansvar.

Er du ovenud lykkelig for dit studie? Har du intentioner om at bruge din uddannelse til at gøre verden til et bedre sted? Ellers bør du overveje at bruge din tid anderledes. Drop ud eller fortsæt, hvad end der føles rigtigt, men dediker dig til en bedre verden. Vi har brug for handling nu.

Ligesom vi fik demokrati i Danmark sidst franskmændene havde en revolution, vidste de Gule Veste at et samlet folk kan trodse og påvirke det etablerede system. Loven afgør ikke hvad der er rigtigt og forkert. Blot hvad der er lovligt og ikke er. Gandhi sad i fængsel for sin kamp mod et undertrykkende system. Det samme gjorde Mandela.

Peter2Jeg er selvfølgelig ikke på niveau med disse helte, men måtte selv sidde i politiets varetægt, før nedrivningen af Hambacher blev suspenderet. Men protesten virkede og min straffeattest er fortsat ren. Det samme er min samvittighed. Det var i øvrigt mega sjovt at bo træhytter tyve meter over jorden og lege røver og soldater i den gode sags tjeneste, mod mindre gode politikere og rigtig politi.

Så påvirk verden hvor du kan og hvor du finder det meningsfuldt. Hvad enten det betyder at svare på universitetsevalueringer som har indflydelse på fremtidens studiemiljø, om det er at underskrive digitale indsamlinger, der kan frigive uskyldigt fængslede og piskede aktivister i Saudiarabien, eller om det betyder at du selv må stille dig foran bulldozeren så den ikke destruerer den biodiversitet vi alle sammen afhænger af.

Som Einstein skrev i sit essay Militant Pacifism: ”My final word to you is that those who are ambitious and sincerely dedicated to the cause of universal peace must have the courage to start, to initiate, and to carry on so fearlessly that the whole world will be forced to consider what they are doing.”

Bryd tabuerne. Gør det meningsfuldt at være dig. Tag stilling! Til verden. Til dit liv. Til ansvar. Tal. Skriv. Del. De sociale medier er en genial mulighed for at nå en masse mennesker. Sig din mening. Blandt vennerne. I familien. Tag kampene når det er nødvendigt. Find modet og styrken til at trodse normerne, og træk vejret når verden bliver overvældende.

Vær ægte!