Tekst: Frederikke Østergaard Jensen

Det er december, hvilket betyder at julepynten pibler frem, det er tid til risengrød med kanel, duften af nybagte vaniljekranse, kravlenisser, julekalender, den ikoniske Jingle Bell på repeat, juledekorationer, æbleskiver i banevis og vi kunne blive ved! Julen står endnu engang for døren og vi kender traditionerne, det er de samme år efter år. Noget anderledes er det for Sofie og Luna som kommer til at opleve december lige knapt 8000 kilomenter øst fra Aalborg, da de begge er udvekslingsstuderende i Seoul i Sydkorea.

Jul_i_Syd_korea_Sofie_til_Højre_ Luna_til_venstre

Sofie Dahlgren Korr og Luna Julskov Bermann har forladt venner, familie, trygheden og hverdagen på Aalborg Universitet til fordel for den sydkoreanske metropol, Seoul. Der bor knap 10 millioner mennesker i Seoul, hvilket Aalborg ikke helt kan hamle op med sine 115 tusinde indbyggere. Jeg spørger Sofie og Luna, hvordan de oplever det at bo i en storby, kulturforskellen samt det at være så langt væk hjemmefra til den største højtid nemlig julen. De studerer begge ligenu på Dongguk University i Seoul, hvor de får lov til at opleve det travle og pulserende storbysliv. ”Det fedeste ved Seoul er helt klart at opleve storbyslivet, hvor der altid er noget at give sig til og opleve” fortæller Luna.

FORFRISKENDE PUST

For begge piger har det været en afgørende faktor at komme væk fra den monotome hverdag i Aalborg. ”Da jeg fik muligheden for at kombinere universitet med at rejse var jeg ikke i tvivl om at jeg skulle afsted” siger Luna. Sofie tilføjer ”Man møder både nye mennesker, lære en ny kultur og prøver noget helt nyt”. Udover selve byen er kulturforskellen også noget som pigerne skal stå ansigt til ansigt med. ”Kulturen i Sydkorea er mildt sagt meget anderledes end den vi kender, hvilket er fedt, men det kan også være en smule udfordrende.” fortæller Sofie smilende og fortsætter ”Seoul er virkelig en storby- fyldt med mennesker, butikker og andre fede oplevelser. Selv når man er på vej hjem klokken 4 om natten fra en bytur er der mange mennesker og biler på gaderne og en del butikker også tøjbutikker har stadig åbent- det er helt vanvittigt”.

UDE GODT MEN HJEMME BEDST

December skal holdes i Seoul hvor Luna fortæller: ”[…] jeg glæder mig, for allerede nu (start november) er der så småt begyndt at titte julepynt op hist og her, og hvis de går all in som de gør med at andet, så bliver det uden tvivl fedt”.  De er dog begge glade for, at de når hjem til den traditionelle jul i Danmark inden d. 24 december, som Sofie fortæller: ”Jeg ender med at komme hjem den 22 og derfor holder jeg stadig jul med min familie. Jeg tror dog, at jeg ville have det rigtig svært ved at sidde i Sydkorea og vide at hele familien derhjemme var samlet. Så jeg er ret glad for at jeg ikke skal holde jul i Korea”. Dette er også noget, som Luna prioriterer: ”Jeg elsker julen i Danmark og jeg elsker at tilbringe tid med mine venner og familie og det vil uden tvivl blive lidt mærkeligt”. Selvom de er glade for at bo og opleve Seoul, så vinder den traditionelle danske jul med familien.

DET HELE VÆRD

Selvom de begge skal være væk indtil jul, ændrer det ikke på, at de vil gøre det hele igen. ”Jeg vil helt klart anbefale andre at tage et semester i udlandet, hvis det er muligt, det er en vildt fed oplevelse som man måske ikke vil få igen!” fastslår Luna. Hun fortæller også, hvordan hun selv har udviklet sig gennem de snart fire måneder: ”Én ting er, at jeg bliver klogere fagligt, men jeg føler også at jeg udvikler mig rigtig meget personligt”. Sofie fortsætter ”Jeg synes virkelig det har været fedt at få lov til at opleve et helt nyt og meget anderledes land” og hendes råd er ”Så hvis man overvejer det og leger med tanken om at gøre det, så synes jeg helt klart man skal undersøge det videre og bare springe ud i det”.