At lave småkager behøver ikke være raketvidenskab. Alle opskrifter er baseret på samme grunddej, men tilsat forskellige krydderier, og med et snuptag kan du fylde jule-fadet med et væld af forskellige småkager – kun fantasien sætter grænser. Dejen kan endda fryses, så du altid kan servere nybagte småkager når familien kommer forbi.

 

GRUNDDEJ

 

250 g hvedemel

175 g koldt smør

125 g sukker

 

  • Smuldr smørret i melet
  • Tilsæt sukkeret
  • Saml dejen.

 

Bagetid: ca 10-12 minutter ved 175 grader.

 

Jødekager

  1. 75 stk

 

1 portion grunddej

1 æg til pensling

1 spsk sukker

1 tsk kanel

 

Rul grunddejen til en pølse med en diameter på 5 cm. Sæt dejen i køleskabet 1 time eller i fryseren 20-30 min.

Skær dejen i tynde skiver, og læg dem på en bageplade. Pensl med sammenpisket æg.

Bland sukker og kanel, og drys det på kagerne. Bag så kagerne.

 

Pebernødder:

  1. 110 stk

1 portion grunddej

½ tsk hvid peber

1 tsk kardemomme

1 tsk kanel

25 g hakkede mandler

 

Ælt krydderierne i grunddejen. Tril dejen til lange tynde pølser, og skær dem ud i små stykker. Rul dem til runde kugler, og læg dem på en bageplade.og bag dem.

 

Vaniljestjerner med mandler

ca .12 store stjerner

 

1 portion grunddej

2 tsk. vanilje

40 g. Hakkede mandler

125 g flormelis

lidt pasteuriseret æggehvide

 

Ælt vaniljekorn og finthakkede mandler i grunddejen og sæt den på køl i ca. 30 min.

Drys lidt mel på bordet og rul dejen ud til ca. 3 mm’s tykkelse. Udstik dem til stjerner, læg kagerne på en bageplade og bag dem.

Mens småkagerne afkøles en bagerist, røres flormelis med æggehvide til en tyk glasur. Kom glasuren i en sprøjtepose med en lille tylle eller i en frysepose, hvor der er klippet et lille hul i det ene hjørne og dekorer så kagerne.

 

Chokoladehjul

  1. 22 stk.

 

1 portion grunddej

1 spsk. god kakaopulver

 

Del grunddejen i to stykker, og ælt kakaopulver i det ene. Stil dejen på køl i ca. 30 min.

Drys lidt mel på bordet og rul hver dejklump ud i ca. 3 mm’s tykkelse. Læg det lyse stykke nederst, og læg forsigtigt det mørke stykke over. Læg evt. et stykke bagepapir over dejen, når den rulles ud. Rul forsigtigt dejen tæt sammen som til en roulade.Skær dejen ud i 1 cm tykke skiver, og læg dem på en bageplade og bag.