Tekst: Alexander Kokkedal

Kandidaten, der kom hurtigt i arbejde
Daniel Borup er 25 år. Han læser på kandidatuddannelsen i Innovation & Iværksætteri på Aalborg Universitet og stiller op til byrådet for Venstre, hvor han er nr. 2 på listen. Sideløbende med studiet har han et fuldtidsjob som Vice President, Marketing i Plecto, en softwarevirksomhed med hovedsæde i Aarhus, som blandt andet Jesper Buch, stifter af Just Eat, og Jan Dal Lehrmann, stifter af BilBasen og manden bag Normal-butikskæden, har investeret i.

At han allerede før studiets slutning valgte at finde fast beskæftigelse, skyldtes kendskabet til statistikkerne om ledighed blandt akademikere. ”Det er sådan, at hver tredje dimittend fra Aalborg Universitet går direkte ud i mindst 26 ugers arbejdsløshed. Jeg havde ikke lyst til at være en af dem, så jeg begyndte aktivt at søge på dé traditionelle kanaler, man nu gør.” fortæller Daniel Borup.

Det var ikke til at finde noget i Nordjylland, der passede med hans bachelor i International Virksomhedskommunikation og hans interesse for markedsføring, så han ledte efter job i Aarhus og fandt så stillingsopslaget hos Plecto. ”Dér tænkte jeg, at det skal jeg søge. Det værste, der kan ske er, at man får et nej, og det gik jo heldigvis godt.”

Daniel Borup fremhæver den gode profil og netværk som noget, der ikke blot har hjulpet ham selv i arbejde, men som andre studerende også kunne have fordel af at tænke på. Selv har han været aktiv i Venstres Ungdom siden 2009, under studietiden siddet 4 år i bestyrelsen for Dansk Markedsføring Studerende Aalborg og haft et studiejob hos blandt andet Microsoft og Google-partneren MapsPeople. At man kan indgå i den slags sammenhænge, anser han for at være positivt.

”Det er 40 % af alle jobs, der bliver besat gennem netværk, og det er trods alt en lille sjat.” fremhæver Daniel Borup. At opbygge et netværk skal ikke forveksles med ordet networking, som man finder i en række sammenhænge, mener han.

Networking er synonym for, hvordan man gensidigt kan udnytte hinanden, og det aspekt bryder jeg mig ikke om. Hvis man vil opbygge et netværk, skal man gøre det af helt naturlige årsager, opsøge frivillige foreninger helt generelt og blive aktiv på den måde. Bare vær dig selv og vær udadvendt, snak med folk og lær dem at kende.” siger han. ”Det gode netværk får du, når du sidder ned og får en øl med folk og ser dem igen og igen, fordi du rent faktisk også kan lide at være sammen med dem.”

 

Aalborg skal være bedst til iværksætteri
Udover hvad studerende og dimittender selv kan gøre for at finde arbejde, fremhæver Daniel Borup også nogle ting, man vil kunne gøre i byrådet. At skabe bedre vilkår for iværksættere er én af dem, og der er plads til at være ambitiøs: Aalborg Kommune skal have de bedste vilkår for iværksættere inden 2020.

”Aalborg skal være Årets Iværksætterkommune. De helt generelle kriterier for at blive det handler om erhvervsvenligheden i Aalborg, og det er godt, ikke blot for iværksætterne, men for hele erhvervslivet i kommunen.” siger Daniel Borup med en hentydning til Dansk Industris årlige måling af kommunernes erhvervsvenlighed.

Han så gerne oprettelsen af et iværksætterhus, hvor iværksættere på idéstadiet har mulighed for at sætte sig med hinanden, sparre og arbejde på deres virksomhed. Der er allerede gode rammevilkår for iværksættere på et senere stadie med blandt andet StartupWorks på Aalborghus Slot og klippekortordningen ved Nordjysk Newbizz.

For studerende på AAU er der en række gode tilbud til iværksættere på idéstadiet, men udover universitetet er der ingen hjælp at hente for iværksættere, der først lige er startet.

”Hvis du er en almindelig borger eller en dimittend, der ikke længere er i kontakt med universitetet, så er der ikke noget i det tidligste stadie, som kan støtte dig andet end rådgivning hos BusinessAalborg den ene gang om ugen fra 12-13, hvor du lige fik mødet.” siger Daniel Borup.

På et overordnet plan kan iværksætternes og erhvervslivets vilkår fremmes ved, at kommunen skifter prioriteter.

”Meget af det du kan gøre for hurtigt at forbedre, er at stoppe regelrytteriet. Lad være med at pålægge flere afgifter og iværksæt nogle initiativer, som er synlige udadtil – altså som folk er klar over er der, og som de rent faktisk kan benytte.” fortæller Daniel Borup.

 

Billigere busbilletter vil spare en tur til London

En anden, for studerende meget relevant mærkesag er, at Daniel Borup i byrådet ønsker at arbejde for billigere kollektiv transport.

”Vi skal indføre 1-zones busbilletter og ændre zonegrænsen en lille smule, således at det bliver halv pris at køre i bus ud til skolen.” siger Daniel Borup.

”Hvis du glemmer dit rejsekort, koster det 44 kr. at komme til skole og hjem igen med bus. Hvis du på én uge glemmer dit rejsekort to gange, så har du brugt lige så meget på at komme med bussen i skole, som du kunne have brugt på at komme fra Aalborg til London. Buspriserne skal helt klart ned.” slutter han.

Du kan følge/kontakte Daniel Borup på Facebook, @DanielBorupVenstre, på instagram, @danielborup, og på hjemmesiden danielborup.dk.

 

Daniel Borups mærkesager

1.      Aalborg skal være Årets Iværksætterkommune

2.      50 % billigere busbilletter med 1-zones busbillet

3.      Stop pengespild og politiske prestigeprojekter