Tekst: Alexander Kokkedal // Foto: Rikke Sønderby
Den 21. november 2017 finder kommunalvalg sted landet over. I den anledning skal Aalborgs byråd for de næste 4 år stykkes sammen, således at vi på den anden side af valget har 31 kandidater, der kan repræsentere os i beslutningsprocesserne på kommunalt plan.
Blandt AAU’s midte finder man studerende, der stiller op til byrådet, som man kan gøre sig bekendt med allerede nu og følge deres kampagner på de sociale medier. Det har været muligt at interviewe fire sådanne AAU-studerende, der stiller op for hvert deres parti til kommunalvalget, og om deres baggrunde og mærkesager kan du læse i det følgende.
Daniel Borup – Venstre
For Daniel Borup (V) begyndte valgkampen allerede 21. november 2016 – præcist ét år før kommunalvalget afholdes – hvor han og partifællerne fra Venstre markerede datoen ved at dele flyers ud i Aalborgs gågader. De udleverede flyers var udformet som girokort på 2.400 kr. fra borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S). Stuntet var en henvisning til prisstigningen på varme, som man i Venstre tilskrev Aalborg Kommunes køb af Nordjyllandsværket, og siden da har den stået på valgkamp, hvor planlægningsarbejdet netop nu er i gang.
Daniel Borup læser Innovation og Entrepreneurship, det såkaldte MIKE-B, på 10. semester og har været aktiv i politik, siden han gik på 2.g på Hasseris Gymnasium tilbage i 2009. Ved folketingsvalget i 2011 var han Danmark rundt med Lars Løkke Rasmussen og føre valgkamp, og ved sidste valg var han kampagneleder for skatteminister Karsten Lauritzen.
For første gang stiller han selv op og skal nu føre sin egen kampagne frem mod og under kommunalvalget, og som mærkesag vil han gøre Aalborg til Årets Iværksætterkommune inden 2020 – en kåring foretaget af Dansk Erhvervsfremme på baggrund af bl.a. erhvervsklimaet.
Lige nu halter det på den front. ”Hvis man kigger på erhvervsklimaet her i Aalborg, er der nogle ranglister, der bliver lavet over det af Dansk Industri. Der ligger vi lige mellem Halsnæs og Nordfyn – det er jo ikke de fedeste kommuner at skulle sammenligne sig med, når alt andet i Aalborg går så godt,” fortæller Daniel Borup med en henvisning til ranglisten for 2016, hvor Aalborg Kommune placeres på en 60. plads.
Ifølge Daniel Borup vil et skridt i den rigtige retning være etableringen af et egentligt iværksætterhus eller startup house, hvor man allerede på idéstadiet skal kunne få en gratis kontorplads og sparring fra rådgivere i BusinessAalborg. Iværksætterhuset vil kunne hjælpe de mennesker på vej, der starter ud for få midler og ikke kan få hjælp andre steder: ”Lige nu har vi en masse gode tilbud. Når du har noget kørende, når du har en omsætning og tjener lidt penge, så kan du komme ned på iværksætterslottet nede på Aalborghus, men det koster bare 2.500 kr. om måneden, og det har man altså ikke lige råd til fra starten.”
Som en anden mærkesag vil Daniel Borup arbejde for at halvere prisen på busbilletter, der siden 2001 i gennemsnit er steget 74 % og omtaler muligheden for at indføre 1-zonebilletter. ”Logisk set giver det ikke mening, at vi har den prissætning ved busser, som vi har i dag. Man skal købe mindst to zoner for at tage bussen. Det vil sige, at skal vi tage bussen fra Nytorv og så op til Kennedy, så skal vi betale for to zoner, og sådan har det altid været,” fortæller Daniel Borup, men understreger, at det vil være en lang og sej kamp at få prisen sat ned, hvorfor han ikke lover noget på den front.
Daniel Borup har sin ideologiske overbevisning, men vil i byrådet arbejde ud fra en fornuftig tilgang. ”Helt grundlæggende tror jeg på, at fornuften skal sejre. Jeg er liberal, men jeg ville aldrig nogensinde lade min ideologi trumfe fornuften,” fortæller han. ”Det handler om at trække nogle ting i en fornuftig retning og en liberal retning.”
Matthias Ulberg Kristensen – Socialistisk Folkeparti
Matthias Ulberg Kristensen (SF) læser til socialrådgiver på Aalborg Universitet og ønsker i byrådet at kunne trække kommunen i en mere rød og socialistisk retning ud fra troen på, at man på den måde får det bedste miljø for alle.
Med sig har han sine poster som bestyrelsesmedlem hos SF, han er formand for SFU Aalborg og sidder i SFU’s landsledelse. For ham er det naturligt at tage del i fællesskaber og arbejde mod fælles målsætninger. ”Jeg tror aldrig, jeg har kunnet lade være med at organisere mig, når jeg kommer et sted hen. Da jeg boede ude på kollegie i Frederikshavn, hvor jeg kommer fra, sad jeg i beboerrådet som næstformand, og jeg var også elevrådsformand på mit gymnasie,” fortæller han.
Viljen til at gøre en forskel opstod i sin tid ved refleksion over verdens tilstand. ”Jeg blev faktisk aktiv i politik på min 18 års fødselsdag, fordi jeg var ked af det og sur over hvor stor ulighed, vi har i samfundet, og hvor mange udfordringer nogen skal møde,” fortæller Matthias Ulberg Kristensen. ”Jeg synes aldrig, at ens skæbne skal være valgt ud fra, hvordan ens forældre har det og er født. Du skal kunne udleve dit fulde potentiale, og det er der, hvor jeg synes, at samfundet skal hjælpe med det, hvor man ikke selv er født med de muligheder.”
Der er en række mærkesager på programmet om såvel den psykiske sundhed og folkeskolernes forhold. Matthias Ulberg Kristensen fortæller: ”Det er vigtigt for mig, at vi holder fast i den gratis psykologhjælp, vi har inden for kommunen, samt at vi holder klasseloftet på folkeskolerne, så der ikke er mere end 24 elever pr. lærer, for så lærer man bedst.”
Miljø- og transporthensyn har også deres plads i forhold til de områder, der skal sættes ind. ”Det er også rigtig vigtigt for mig, at vi tager grønne initiativer, når der skal laves lokalbygning. Så skal der tænkes grønt – ikke altid billigst, men nogle gange mere miljørigtigt,” siger Matthias Ulberg Kristensen og fortsætter: ”Til sidst er det vigtigt for mig, at vi får sikret noget stærkere offentlig transport, for vi er en pendlerkommune, og det er rigtigt svært for folk, der kommer ude fra de mørkere områder af kommunen at komme ind til byen.”
Matthias Ulberg Kristensen tror godt, at han i byrådet vil være i stand til at fastholde den gratis psykologhjælp, og han håber også på et samarbejde med de andre partier: ”Nu er det jo kommunalpolitik, så der er noget større mulighed for samarbejde, end hvis vi ser på landsplan, så jeg tror, at man både på den grønne og på transportmulighederne kunne arbejde stærkere sammen med sådan nogle som Radikale Venstre og DF, for ikke at udelukke dem.”
AAU-studerende vil ved at stemme på Matthias Ulberg Kristensen, ifølge ham selv, få et byrådsmedlem med indsigt i de udfordringer, man har som studerende. ”De vil få det ud af det at stemme på en i øjenhøjde, som gerne vil høre på deres bekymringer, og hvordan de vil have Aalborg til at se ud i fremtiden, og det vil jeg også gerne være med til at kæmpe for,” fortæller han.
Tobias Bøgeskov Eriksen – Socialdemokratiet
Tobias Bøgeskov Eriksen (S) er 23 år gammel og læser Politik & Administration på 4. semester. På nuværende tidspunkt sidder han i såvel studienævnet for Pol/Adm og Samfundsfag som Akademisk Råd på SAMF for den studenterpolitiske organisation Frit Forum.
I byrådet ser han en mulighed for at øve indflydelse rent lokalt og arbejde for et bedre Aalborg. Han forklarer motivationen bag sin politiske virksomhed: ”Det kan siges på mange måder. Mange mennesker vælger at rejse til Afrika for Røde Kors for at gøre en forskel. Jeg har igennem mit engagement altid være interesseret i politik.” Interessen er kommet til udtryk gennem lang tids medlemskab af Frit Forum og poster i såvel elev- som ungdomsråd.
Han ønsker at kunne sætte ind på en række fronter så som bevaring af grønne områder og den gratis psykologhjælp, ligesom han for studerendes vedkommende ønsker at kunne bygge billigere ungdomsboliger og skære ned på dimittendledigheden ved at få skabt flere studiejobs.
I forhold til det sidste kommenterer han på Business Region North Denmarks planer om 1.000 nye studiejobs til regionen, hvoraf Aalborg får 375 fordelt over forvaltningen og den private sektor. Han understreger, at det ikke vil være tilstrækkeligt. ”Man kan selvfølgelig lave en hovedregning og sige, at der er 20.000 studerende på Aalborg Universitet, og så får man 375 studiejobs – det er ikke nok,” siger Tobias Bøgeskov Eriksen, der i byrådet vil kunne få problemet sat på dagsordenen, så man kan finde nogle løsninger.
Tobias Bøgeskov Eriksen ser sig selv som en kandidat med en praktisk tilgang: ”Jeg mener altid, at man skal gå pragmatisk til tingene og sørge for at samarbejde med de øvrige partier i byrådet, hvis det giver en god løsning. Politik for mig handler om at finde den bedste løsning i fællesskab, hvis det gør Aalborg til en bedre og mere attraktiv studieby.”
Han understreger dog, at han ikke vil støtte noget, der stritter væsentligt imod hans socialdemokratiske værdier som eksempelvis forringelse af kontanthjælp, førtidspension, ældreplejen eller skolevæsnet. ”Vi skal altid have nogle løsninger, der kommer til at give en positiv effekt på tingene,” siger han.
Tobias Bøgeskov Eriksen er aktiv på mange fronter i forhold til at gøre en forskel og er for tiden ved at lave et velgørenhedsarrangement sammen med BROEN Aalborg, der hjælper socialt udsatte børn. Der bliver øl- og vinsmagning med salg af begge samt tøj og andre genstande, ledsaget af tonerne fra konservatoriets musikanter.
Ved at stemme på Tobias Bøgeskov Eriksen får man ifølge ham selv en kandidat, der er et talerør for de studerende og forstår deres problemer. Han vil gerne bryde med den politiske uvane, hvor man mere slår sig op på, hvad man mener, end hvad man gør. ”Vi er nødt til at have nogle politikere, der rent faktisk tør stå ved nogle holdninger og rent faktisk prøver at gå pragmatisk til tingene. Det nytter ikke noget, at vi står på den ene fløj og bare råber og skriger af den anden, og den anden fløj råber og skriger tilbage,” siger han.
Jonas Søby Pedersen – Det Konservative Folkeparti
Jonas Søby Pedersen (C) læser Landinspektørvidenskab på 4. semester og benytter en stor del af sin fritid som frivillig. Således er han tilknyttet spejderbevægelsen på nationalt niveau, hvor han er rejseguide i selskabet Spejder-Rejser, der drager rundt i Europa på ture med spejdere fra 14 år og op. Det falder ham naturligt at opsøge og tage del i de frivillige fællesskaber – bevidst eller ubevidst. Eksempelvis besøgte han forleden SuperBrugsen i Vejgaards generalforsamling for at få billig mad og kom ud som suppleant til bestyrelsen.
Det hører til studiet, at Jonas Søby Pedersen reflekterer meget over boligforhold, hvilket giver sig til kende i hans mærkesager: ”Min store interesse er jo inden for byplanlægning, for det er det, jeg studerer, så jeg kigger også lidt rundt på Aalborg by og ser, at der er nogle ting her, der ikke helt fungerer optimalt og kunne være bedre, ” fortæller han.
Specielt er det en dårlig planlægning vedrørende ungdomsboliger og deres indretning, han bider mærke i – navnlig at der kun i meget ringe omfang gives den mulighed at kunne dele faciliteter med andre for en lavere husleje. ”Det er helt fint, at der er nogen, som gerne vil have en toværelses med bad og køkken, men jeg vil gerne have mulighed for at vælge et værelse, hvor jeg kunne dele bad og køkken for eksempel, så jeg kunne bruge mine penge på at have det sjovt i stedet for. ”
Han har desuden øje for, at undersøgelser viser, at flere studerende føler sig ensomme. Han peger på, at fraværet af fysiske omgivelser, som faciliterer et fællesskab, eksempelvis et fælleskøkken, kan være årsagen. ”Hvor jeg bor, taler vi ikke med hinanden. Vi bor bare side om side, og så siger man lige hej, når man møde hinanden, men det er også det eneste. Der bor 140, og der kommer syv til fællesarrangementerne, og det er de samme syv hver gang. Det kunne nok godt være bedre,” nævner Jonas Søby Pedersen.
Også på andre områder slår studiet igennem, fx i forbindelse med kommunens satsninger på infrastruktur og affaldshåndtering. ”For eksempel det at man splitter detailhandlen i stedet for at koncentrere, selvom den strategi efterlader tomme centre som Kennedy Arkaden m.fl.. Man tror, at når man bygger en ny bydel i for eksempel Nørresundby, så skal butikkerne nok komme flyvende dertil uden at tænke over helheden,” fortæller han. ”Også det her med, at man sætter 3-4 affaldsspande op i hver indkørsel, når vi ved, at man kunne købe en maskine, der kunne sortere affaldet meget bedre og billigere. Det synes jeg er en lidt mærkelig prioritering.”
Selvom Aalborg bl.a. er en studieby, kan vi ikke leve udelukkende af at skrive papirer til hinanden, men må have et stærkt erhvervsliv. ”Det er lidt en konstruktion, at man sidder og skriver en masse ting til hinanden, mens det, man laver på Aalborg Portland [en cementproducent, red.], kan bruges – det er et produkt, som kan sælges og give værdi til samfundet, så vi forhåbentlig kan sænke skatterne på langt sigt,” pointerer Jonas Søby Pedersen.
Han opfordrer studerende, der ønsker sig flere valgmuligheder på lejemarkedet, til at stemme på ham til november. ”Hvis du gerne vil have en billig bolig, hvor du ikke har de helt store krav til, hvad den skal indeholde, gerne vil have et netværk ved siden af dit studie og flere penge til dig selv til hverdag, ville du kunne få det ud af at stemme på mig,” siger Jonas Søby Pedersen.