TEKST og FOTOGRAF: Jeanne Wislund Hansen

Når du kommer som ny studerende til Aalborg, og du f.eks. er fra København eller Aarhus, så kan det være svært at se, hvorfor en ”lille” by i Nordjylland som Aalborg overhovedet skulle kunne indeholde noget spændende. Dertil kommer, at du måske ikke helt ved, hvad du skal foretage dig. Hvor du skal drikke kaffe med din veninde? Hvor din næste løbetur skal foregå? Sådan havde jeg det i hvert fald, da jeg flyttede herop fra Midtjylland for et år siden for at studere – men jeg blev klogere på denne nordjyske perle.

Sødt og syndigt
Jeg er, hvad man definerer som et klassisk ’madøre’ – jeg elsker mad. Derfor er det uundgåeligt for mig, at en artikel som denne  åbnes med en forklaring på et dejligt sted, hvor man kan spise. Penny Lane på Boulevarden  er dejligt – og jeg tvivler stærkt på, at Penny Lane ikke tiltaler de fleste. Penny Lane rangerer ikke nødvendigvis som et  SU-venligt sted at gå hen at få kaffe eller andet godt til ganen, men samtidig er det heller ikke dyrere end normen, og derfor kommer det med på listen over Aalborgs dejligste steder. Penny Lane har virkelig charme i den måde, det er udsmykket på. Man kan godt kalde det rodet med de forskellige møbler og skøre billeder, men jeg argumenterer for, at det er kontrolleret og bevidst rod, så det i stedet fremstår æstetisk. Når man så samtidig er glad for mad som mig, så kan man godt lide alt spiseligt. Ikke nødvendigvis at det skal være sødt, men lige i Penny Lanes tilfælde, så er sødt deres spidskompetence. Deres tarte au citron er virkelig en fornøjelig smagsoplevelse – og dette udsagn kommer fra en, som foretrækker at bage alt selv fra bunden, og som aldrig ellers ville købe en kage fra en bager. Denne kage emmer virkelig af kærlighed til råvarerne, og den er så sød og syndig på en gang, at det ganske enkelt er ’amour’ ved første bid. Så når du forhåbentlig svinger et smut forbi Penny Lane, så husk at få kage til kaffen.

Vind i håret, græs under fødderne
Uanset hvor dejligt Penny Lane-kage smager, så er det en syndig oplevelse fuld af kalorier. Personligt  så plejer jeg at tænke, at det er underordnet – og jeg nyder det i fulde drag og tænker ’det feder først i morgen’. Uanset hvad, så kan vi ikke komme udenom, at kage er usundt, og at motion er sundt. Her har Aalborg, hvad du behøver: den er fuld af parker – og den har også en havn. Den har præcis det samme som København og Aarhus i den anledning, og lige Aalborg havn må beskrives som et af Aalborgs dejligste steder. At gå langs der og nyde havnen er simpelthen fabelagtigt, intet mindre adjektiv kan beskrive det. Det er på ingen måde, fordi det er en storslået naturoplevelse, man får – det er en havn, og med en havn følger ofte industri. Alligevel er det et enormt dejligt sted at løbe. Der er ordentlige stier, der er god plads, og man behøver ikke helt på samme måde som med et fortov konstant at  undvige andre løbere og fodgængere. Samtidig er det virkelig bare hyggeligt langs havnen i Aalborg, fordi der er  en masse steder, man kan sidde og bare nyde tilværelsen, når vejret tillader det. Havnen er ligeledes nem at komme til, hvis man bor i henholdsvis centrum, vestbyen og Vejgård. Ude fra områder som Aalborg Ø, Skalborg og Hasseris, så er der lidt længere ned til havnen, men intet er umuligt med offentlig transport eller en cykel.
Hvis man derimod ønsker lidt mere natur inde i byen, så er Østre Anlæg klart min yndlingspark i Aalborg, hvilket formodentlig forundrer den gængse aalborgenser. Den har ikke samme størrelse som Kildeparken eller samme ’her samles vi’-attitude som Karolinelund , men Østre Anlæg oser stadig af rå charme og byder på et dejligt sted at være. Det er et godt sted at runde, når man går en tur. Det er ligeledes fantastisk, når man på en varm forårs- eller sommerdag bare trænger til at sidde på græsset og sludre med en god ven og drikke en kold øl – som du naturligvis selv har medbragt. Samtidig er det et fint sted at løbe. Der er stier rundt, og der er plads. Det kan  være problematisk at løbe der efter meget regn, fordi der bliver let smattet. Personligt  så er regn for mig altid en god anledning til at blive inde og hygge med noget varmt – f.eks. et sjovt brætspil.

Tab og vind med samme sind
Er du den  mindste fan af brætspil, så er Dice ’n Drinks  stedet. Det er hyggeligt, og der er bare så mange brætspil at vælge imellem – der er virkelig noget til enhver smag. Vi taler ikke bare Ludo og skak her. Vi taler store strategispil, hvor du kan bruge de første fem timer på det, og samtidig er der ligeledes mindre, men sjove spil til den, der kun magter at spille omkring en halv time. Dertil kommer, at der er et utroligt sødt personale, der er enormt opmærksomme på deres kunder. De vil ofte komme rundt og høre, om du har brug for, at de gennemgår spillets regler med dig, hvis du spiller et nyt spil. Det er en rigtig fin service, og jeg ser det som, at Dice ’n Drinks  er  et rigtig godt sted at mødes med venner, hvis det skal være i andet regi end f.eks. fester eller bare en kop kaffe. Det appellerer til den mere hyggeorienterede person. For at du skal have det sjovt sådan et sted, så er det en fordel at kunne lide at spille brætspil – ellers ryger pointen lidt, da det ikke helt er en almindelig bar, hvor man bare sidder og hænger ud. Man ville godt kunne det, men så kunne man lige så godt vælge et andet sted at gå hen og få den kaffe. Det skal ikke forstås som, at de ikke har en bar – det har de og en ret lækker en af slagsen. De har et godt udvalg af drikke til, når spillet går i gang. Vi taler ikke bare en klassisk Tuborg her, men diverse specialøl og ciders. Min personlige anbefaling er Henry Weston-cider. Det er som om, at Somersby og samtlige andre ciders smager af vand til sammenligning med denne cider, som er den perfekte blanding af sprød cider og sød hvidvin. Samtidig, hvis du er der, hvor en brætspilscafé og en fantastisk cider ikke helt er nok til at underholde dig på en lørdag aften, så har Aalborg heldigvis andre gode steder.

Stedet hvor al jomfruelighed dør
Da det er Aalborg, så bør jeg nævne Jomfru Ane Gade – gaden, hvor Ane næppe forblev jomfru i lang tid. Med næsten hundrede procent sikkerhed  så har du strejfet Gaden i din rusuge  eller i anledning af karneval. Måske har du været der, bare fordi du har været i Aalborg før. Jomfru Ane Gade er set fra de flestes synspunkt næppe et decideret dejligt sted i terminologien som smukt eller hyggeligt. Det er nærmere et dejligt sted, fordi det emmer af stemning, af musik, af festlige rytmer og ikke mindst er det gaden, hvor man finder langt de fleste barer i Aalborg. Også er Jomfru Ane Gade det, de fleste bedst kender Aalborg for. Selvom byen måske gerne vil kendes for andet, så er denne gade bare en integreret del af Aalborgs sjæl og bør ikke blive glemt. Det er for de fleste, som godt kan lide at gå i byen, et sikkert hit hver gang, fordi der er en bar til hver smag. Skål!

Brunch, Brunch, Brunch!
Hvis vi antager, at du har været i byen en lang nat og bare har brug for mad – og måske ikke den sædvanlige burger eller pizza – og samtidig gider du heller ikke stå tidligt op efter en bytur, så er brunch måske en mulighed. Og i al sin almindelighed så er brunch et genialt koncept: morgenmad og frokost i en – hvem elsker ikke det? Aalborg mangler til gengæld, efter min mening, nogle helt billige og SU-venlige steder, hvor man f.eks. kan få en billig og lækkermad morgenmad eller brunch til f.eks. 50-60 kr.,  som man kan i andre studiebyer såsom Aarhus og København. Her er det vigtigt ikke at fortvivle og tænke ’nu flytter jeg tilbage til Aarhus!’, fordi der er et sted, du kan få en udmærket brunch til få penge. Det er ved Café Friends ved Vesterbro . En brunch koster 79. kr., det er ’all you can eat’, og det smager ganske udmærket. Desuden så synes jeg, at det er et hyggeligt plus, at caféens tema er fra Tv-serien ’Friends’, som de fleste af os kender og som størstedelen har positive erindringer omkring. Det bidrager lidt til stemningen.

Pels, skæl og klør
Når man taler om stemning, så bør Aalborg Zoo sidst, men ikke mindst, blive nævnt som en af de dejligste steder i Aalborg – og som du i din tid i Aalborg bør besøge mindst en gang. Det er en sand historie, at zoologiske haver ikke er en sjældenhed i Danmark. Dertil  så hører du måske til gruppen, som ikke synes, at det er i orden, man tjener penge på dyr i fangenskab, og at dyrene ikke nødvendigvis altid har gode vilkår. Jeg kan godt følge argumentet, og jeg er et langt stykke hen ad  vejen helt enig – fordi vilde dyr burde være ude i naturen. Alligevel så synes jeg, at Aalborg Zoo fortjener at blive klassificeret som et af Aalborgs dejligste steder, da det er indbegrebet af hygge – og uanset om man er ung eller gammel, så kan man nyde det.
Når jeg går i zoo, så handler det om at kombinere flere af de ting, der glæder mig i livet. Jeg kan godt lide at gå, og derfor alene gåturen fra centrum ud til zoo igennem skoven forbi Kildeparken og Aalborgtårnet  er bare enorm hyggelig. Samtidig er jeg bare vild med dyr. Den barnlige fascination over dyr har aldrig forladt mig – jeg er stadig dybt fascineret af dyr. Jeg er den skøre type, som står og siger ”ih, hvor den er sød!” til samtlige dyr, og jeg kan virkelig bruge mange timer i zoo.

Samtidig, så jeg er glad for mad. Normalt ville jeg aldrig sige, at en zoo er et godt sted at spise – snarere tværtimod, så ville jeg sige, at det er et sted, hvor man får dårlig junkfood. Der har Aalborg Zoo oppet sig – deres gourmetburger med himmerlandskød og krydret mayonnaise er sprød og saftig, ganske enkelt, og den passer perfekt ind som frokost, når man er i zoo. Det kan dog blive lidt dyrt på en SU, hvis man både skal betale entré og frokost, så et godt alternativ er selv at medbringe en madpakke og bare sætte sig på parkens areal og spise.

For mig er Aalborg Zoo virkelig et hyggeligt sted, og selv hvis man ikke kommer for dyrenes skyld, så er det bare et dejligt område,  den zoologiske have ligger i. Derudover  så skulle det undre mig, hvis du ikke også bliver bare en smule lidt glad i låget over, hvor kære orangutangerne er, eller bliver en smule fascineret af, hvor seje pingvinerne er.

Aalborgs dejligste steder
Så er alle de steder, jeg har nævnt, det eneste Aalborg har at byde på? Nej, bestemt ikke. Det er et udkast af de ting, man kan lave i Aalborg. For mig inkluderer det de vigtigste ting, men det gør det måske ikke for dig – men det er et godt sted at starte på vejen til at lære Aalborg at kende, at blive godt integreret i den og forhåbentlig blive glad for byen.