TEKST: Hermon Rezene Shekol FOTO: COWI
I september-udgaven af Agenda fortalte vi om AAU Case Competition, som afholder sin første case competition i uge 47. Nu kender vi den præcise dato og vi har nu fået at vide, hvem der bliver årets hovednavn. Det bliver virksomheden COWI, som i dette års AAU Case Competition skal levere casen. Derfor besøgte vi på Agenda COWI’s lokalafdeling i Aalborg for at høre regionsdirektøren Morten Hausgaard Jacobsen og projekt- og markedsleder Peter Hoy nærmere om følgende: Hvad er deres forventninger til AAU Case Competition, og hvorfor har de valgt at være med?
Datoen for årets AAU Case Competition bliver d. 23. november og d. 24. november for finalisterne.
November måned står nu for døren, og dermed er det også måneden, hvor AAU case-competition skal afholdes. Det er en begivenhed, en konkurrence og en platform, som på mange måder både kan gavne de virksomheder, som er med, men også de studerende som vælger at deltage. Som det i september udgaven af Agenda blev fortalt, så er det ikke nyt i Danmark at afholde denne form for case competition, hvor virksomheder opstiller en case til rådighed for de studerende (CBS, KU og AU har i flere år arbejde med lignende tiltag), men det er første gang, ar det slår sine folder ud i Aalborg.
Hovednavnet bag årets case competition er COWI: COWI er kendt som en stor international rådgivningsvirksomhed inden for ingeniørteknik, miljø og samfundsøkonomi. De arbejder med mere end 13.000 projekter i over 150 lande, primært i Europa, Asien, Mellemøsten, Afrika og Nordamerika. Alene I COWI’s lokale afdeling i Aalborg er der over 200 ansatte, hvor de ansatte har forskellige uddannelsesmæssige baggrunde.
TVÆRFAGLIGHED
At arbejde sammen med universitetet og i den grad at arbejde tværfagligt er ikke nyt for COWI. COWI er en virksomhed, som tilbyder ”360 graders løsninger”, dvs. i stedet for at være specialiseret på et mindre felt/område, har COWI mange medarbejdere med forskellige baggrunde, som tilsammen danner den bedste tværfaglige løsning. På baggrund af deres store erfaring, viden og hverdagsarbejde med netop tværfaglighed, passer AAU Case Competition dem på mange måder godt; det at kunne trække på hinandens tekniske og teoretiske færdigheder. Som regionsdirektør Morten Hausgaard også siger: ”Det er sjældent, vi får en opgave i COWI, som kun en mand kan løse. Derfor kommer vores case også til at afspejle, at man skal være god til at arbejde på tværs.”
Tværfaglighed og især samarbejde er fundamentet i en case competition. Det at arbejde med en case kan være udfordrende – og det at være i en gruppe, hvor folk har forskellige uddannelsesbaggrunde kan gøre det til en bedre og mere spændende oplevelse. COWI arbejder også sammen med nærområdet og universitetet, som Morten Hausgaard siger: ”Vi har folk ansat, som er erhvervs Ph.d’er, studerende som har studiejobs, ansatte som er her på praktikophold og så har vi også ansatte, som er censorer på universitetet. Så det er ikke nyt for os at arbejde sammen med universitetet, tværtimod.”
VILJEN TIL AT SAMARBEJDE
Er jeg god nok til at deltage i en case competition? Det er et spørgsmål, som du måske har tænkt over, inden du tilmeldte dig. Nogen er måske mere i tvivl end andre. Som initiativtagerne bag AAU og COWI’s case competition, Nikolaj Bidstrup Jørgensen og Kenneth Røn Dam Jensen har sagt, og som også blev understreget af regionsdirektøren Morten Hausgaard for COWI Aalborg, så er det mere viljen til at samarbejde, der burde få dig til at overveje AAU case competition: Viljen til at sidde med andre og løse reelle problemstillinger ved at tænke kreativt, tværfagligt og samtidigt inspirere hinanden.
”En masse 12-taller betyder jo ikke nødvendigvis, at du er god til at skabe helt nye idéer. Det kan også være det team, som sidder der midt om natten, med fire forskellige uddannelsesmæssige baggrunde, som tilsammen kommer på denne nye idé. Det behøves ikke altid være 12-tal eleven, som har svaret – men det kan også godt skabes af en samsurium (blanding) med og af andre.” Både for COWI og for AAU er samarbejdet højt prioriteret. For AAU er PBL (problembaseret læring) et vigtigt element – det at forholde sig til reelle problemstillinger. I forhold til AAU’s problembaseret læring er samarbejde ønskværdigt, men selvfølgelig ikke et krav – i modsætning til case competitions.
NETWORKING
Som nævnt passer COWI’s involvering i indeværende, dem på mange måder godt. Udover at de ser frem til selve dagen og håber, at de studerende finder deres case relevant, udfordrende og sjov, så kan det også være, at COWI finder studerende, som på den ene eller anden måde kan passe ind i COWI’s mange projekter, som manager- og markedsleder Peter Hoy siger: ”Selvfølgelig giver det de studerende noget opmærksomhed, og dermed bliver både de og vi eksponeret. Vi kan fortælle nogle ting og vise nogle problemstillinger samtidig med, at de kan arbejde på dem. Samtidig kan vi også lære, hvem de studerende er. Det er ingen hemmelighed, at vi gerne vil have nogle gode færdiguddannet kandidater i vores hus. På den måde kan vi lære hinanden at kende.” Det kan være en rigtig god investering for dig som studerende at deltage i dette, idet man på denne måde kan blive set og hørt og ikke mindst blive anerkendt for de kompetencer, som udvises i casen.
”Hvis du og jeg sad om tre år og skulle ansætte en, og der jo så lige var ham den ene, som fik en anden eller tredje plads til AAU case competition – så ville vi måske kunne huske ham. Det kan godt være, at han ikke vandt, men han udviste via casen en del kompetencer, som vores firma har brug for. Det er ikke kun de studerende, der kan lære os at kende, men også omvendt.”
CASEN
Regionsdirektøren Morten Hausgaard fortæller følgende om casen: ”Den er naturligvis fortrolig, den offentliggøres på samme tid for alle deltagere, men det kommer til at være inden for temaet ’city of tomorrow’ – altså fremtidens byer. Det ligger rigtig meget i forlængelse af det, som vi laver herinde – altså ’byfornyelse’ og hvordan man kan gentænke byerne.” Et kerneelement i case competitions er også, at problemstillingerne bliver så virkelighedstro som mulige. At casen kan være en problemstilling, som en færdiguddannet og professionelle fagfolk arbejder med til dagligt – det er netop styrken ved det. At man som studerende får lov til at komme helt tæt på og se, hvordan virkelighedens arbejdspladser ser ud og hvordan de eventuelt kan løses: ”Det er en rigtig god måde for de studerende at arbejde med det professionelle på en lidt mere afslappet måde. Og så håber vi da også at kunne inspirere yderligere til, at det nordjyske erhvervsliv og Aalborg Universitet kan arbejde endnu tættere sammen – også selvom man er en lille eller mellemstor virksomhed.”
Vi hos Agenda ønsker alle deltagere ved AAU Case Competition al held og lykke – vær med, mød nye mennesker og få en masse erfaring!
HVOR, HVORNÅR, OG PRÆMIERNE
DEADLINE FOR TILMEDLING: 28. OKTOBER 2016 (fristen udløb som det ses i sidste måned)
HVORNÅR: Konkurrencen afholdes d. 23.-24. november, hvilket er i uge 47.
HVOR: Rendsburggade 14, 9000 Aalborg. Bygningen er også kendt som ’CREATE’.
PRÆMIERNE: Der vil være præmier op til en værdi af 21.000 DKK