Tekst: Christina Nielsen

 

Ved Musikkens Hus, bag siloerne og midt i mellem byggepladserne, hvor nye luksusboliger skyder op, ligger Byens Rum. Det er et et hus, som udefra ikke syner af meget, men inden i bugner af kreative løsninger på, hvordan man kan indrette et kontorfællesskab for iværksættere. Her holder Kathrine Skovsgaard og hendes virksomhed til i hjørnet bag de to store roll-ups, der viser billeder fra mange af de events, som hun arrangerer i Aalborg. Måske har du hen over sommeren været til Aalborg Pride, AaMAZE eller mangfoldighedsdag og mødt hende.

Men hvem er hun egentlig? Hvem er den humørfyldte, nysgerrige og idérige kvinde, som arrangerer spædende events i byen? Og hvad er det egentlig, som Aalborg kan? Agenda har mødt Kathrine til en snak om Aalborg og hendes drive for at lave events i byen.

 

Sætte præg på verden

Da hun for nogle år tilbage startede sin eventvirksomhed, var det ikke med en detaljeret femårsplan for, hvad hun og virksomheden skulle opnå. Det var snarere med en følelse af at skulle gøre noget, sætte noget i gang og være med til at sætte sit præg. ”Da jeg startede, vidste jeg ikke, hvad det indebar – jeg vidste ikke, hvad det ville sige at være iværksætter eller selvstændig. Men jeg vidste, at jeg havde en følelse af, at jeg skulle nå noget, og jeg var træt at af være underlagt andre, der skulle bestemme, hvad jeg skulle gøre. Jeg havde rigtig mange ting, jeg gerne ville. Det var meget diffust, og ikke sådan at jeg kunne sætte mærkat på det. Det var mere en ambition om at forbedre verden, præge nogle ting og gøre en forskel”, fortæller hun.

Hun startede virksomheden og begyndte at lave flash mobs, hvor en gruppe mennesker pludselig laver noget usædvanligt, såsom en dans, på et offentligt sted. ”Folk syntes, jeg var bindegal og sagde ”sådan kan du ikke leve”, ”det kan du ikke bare gøre”, ”du skal jo have en forretningsplan, keypartners og kende din pengestrøm” og andre kedelige ting. I dag ved jeg godt, at det er helt korrekt, men dengang var jeg slet ikke klar til at tænke i disse baner og tænkte mere ”du skal ikke sige, hvad jeg skal gøre, for så gør jeg det ikke” og ville selv.” Siden da har hendes virksomhed udviklet sig, og Kathrine er involveret i mange projekter og har arrangeret over 300 events på landsplan.

 

Aalborg: En usleben diamant

Aalborg er ikke lige som andre store byer, hvor alle andre allerede har lavet alle de spændende arrangementer og det hele allerede er blevet gjort. Aalborg er en by, der udvikler sig, og der sker noget nyt hele tiden. ”Aalborg er fantastisk, fordi den er så meget i udvikling hele tiden, og der sker så mange ting hele tiden. Dét der er helt særligt ved Aalborg er, at man kan være med til at præge tingene. Her kan du stadig være firstmover på rigtig mange ting. Der er rigtig meget potentiale og urørt, som netop ikke er blevet gjort noget ved og bare ligger som en usleben diamant.”

Der er mange ting, som ikke er nået til Aalborg endnu, men nogle gange kommer den nordjyske beskedenhed ind i billedet. Der er mange, der synes, at det kunne være fedt at lave nogle af de ting, som endnu ikke er blevet arrangeret i Aalborg, men der er få, der tager initiativet og gør noget ved det.

Firstmover og forud for sin tid

Hun bliver af mange opfattet som den, der netop griber mulighederne og udnytter det uudnyttede potentiale, som Aalborg gemmer på men opfatter ikke altid sig selv på den måde. ”Man har altid et anderledes billede af sig selv end andre har, og jeg synes jo bare, at jeg er lidt over det hele, og så laver jeg noget – nogle gange er det heldig, nogle gange er det ikke så heldigt. Men jeg kan godt se det fra den vinkel, der bliver fortalt udefra, og så virker det som om, vi altid er med og altid er de første.”

Hvad skal der så til for at gribe mulighederne og realisere potentialet? Selvom mange bliver overvældet, når hun pakker byen ind i regnbuefarver til Pride, så er det ikke noget, der er sket henover natten men har krævet mange måneders planlægning forud for dagen.” Hvis jeg ikke havde min vildskab, stædighed og min Rasmus modsat-attitude, så tror jeg ikke, jeg var brændt igennem med så mange ting. Jeg tror rigtig mange giver op, fordi det går i bureaukrati og drøvtyggeri. Hvis ikke jeg havde den der ”jeg gør det bare alligevel”, så tror jeg ikke, at jeg havde lavet nær så meget. Rigtig mange initiativer gør jeg jo helt på bar bund. Der er jo ikke nogen, der støtter op om det. Folk kan godt sige, at de synes, det lyder som en god idé men fra at sige, at det er en god ide og til at være opbakkende, kan der være et stykke vej.”

Med tiden er det dog blevet lettere for hende af få opbakning. Ved eksemplets magt og ved at vise hvordan det kan gå, når man arrangerer et event, er det blevet lettere at få flere med på vognen. ”Det er mega fedt at få lov til at være med og medskaber. Det allersjoveste er jo, hvis man er flere om at modellere et event. De første events lavede jeg for min skyld, eller en lille gruppe der syntes, det var sjovt. Nu gør jeg det ikke for min skyld, nu gør jeg det for en sags skyld og et vigtigt budskab,” siger hun og fortsætter, ”når man får drejet det, man laver godt, så man kan sige noget med det. På den måde kan man være med til at udvikle byen, slå et slag for en uretfærdighed, sætte fokus på noget og være med til at ændre og præge nogle ting.”

 

Man kan lige så godt have en plan q

Når eventsene skal arrangeres, er der mange parametre at tage højde for og en del ubekendte faktorer i ligningen, som man ikke kan planlægge sig ud af.” Jeg ved, at plan a, b, c, d, e, f … aldrig virker. Du kan lige så godt bare have en plan q, og så er det rimelig godt, at der er ret mange bogstaver i vores alfabet, for du kan lige så godt regne med, at det hele ikke foregår, som du regner med.” For eksempel kan vejret drille, eller måske kommer alle dem, der havde trykket ”deltager” på Facebook ikke alligevel.

For Kathrine er det ikke mængden af deltagere men kvaliteten af dem, der kommer, der tæller. For der er ikke noget ved at have 5000 gæster, hvis de alle sammen brækker sig og kun vil drikke øl. Det er bedre at have 30 interesserede gæster, hvor der måske gemmer sig ’scouts’ imellem, som spotter et nyt ungt talent, hvilket faktisk er sket til AaMAZE, som senere kan få lov at spraye Art på Roskilde.

Det handler om at sætte rammerne og sprede smil og knap så meget om tjene mange penge, så selvom hendes revisor godt kan stille spørgsmålstegn ved fornuften ved et event, så gør hun det alligevel.” Det er ikke at tjene mange penge, der driver mig. Det er nogle gode oplevelser og en masse smil. Jeg kan rigtig godt lide at føle, at jeg spreder smil omkring mig. Selvfølgelig at det fedt at kunne bruge 20.000 på en rejse og så tage af sted i morgen, men hvis man kan få den glæde ved at gøre noget andet, så har man ikke brug for pengene.”

 

Inddragelse af byen

Folkene bag eventen er også vigtige. Det er de mennesker, der har lagt en masse kræfter i at få det hele til at lykkes samt dem, der står på scenerne. ”Noget af kerneværdien for mig er, at man anerkender de mennesker, der skal op og spille og sørger for, at de bliver hørt, mødt og får en god oplevelse. Og at dem der står bag får en god oplevelse. Selvfølgelig er det også vigtigt, at gæsterne har en god oplevelse, men på en måde er de sidste prioritet. De skal have det godt, men det er vigtigere, at dem der står bag og har knoklet for det har det godt. Gæster kan være utaknemmelige og er svære at tilfredsstille.”

Byen spiller også en stor rolle og mange bliver inddraget, når der arrangeres events i Aalborg. Butikker og foreninger inviteres med og kan sælge armbånd, have en stand eller donere en gave til en konkurrence. De bliver inviteret med for at få alle de små instanser frem i lyset og op fra skjulet, for at vise hvilke muligheder, der faktisk er i vores by. Også byens kontekst må tænkes ind, for hvad passer til omgivelserne og befolkningen her? ”Jeg gør meget ud af at tilpasse et event til byen. Det skal ikke være en kopi af Distortion eller Pride, men en pendant til det man ser i Købehavn og Århus. Jeg lader mig inspirere men gør det til noget nyt og tilpasser det til omstændighederne. Aalborg Pride ligner eksempelvis heller ikke de andre Prides, da vi har et budskab om mangfoldighed. Der er lige så meget belæg for, at handicappede og børn og unge er med, som der er for, at de homoseksuelle er med. Vi har jo alle sammen haft det hårdt på en eller anden måde. Priden har også vundet en pris for at være en mangfoldighedsfest frem for et optog kun for homoseksuelle.”

 

’Plasterløsningen’

Ved siden af de mange events, som Kathrine er med til at arrangere, er hun også engageret i et hav af foreninger og projekter. Set udefra kan det være svært at forstå, hvor overskuddet kommer fra, når der på CV’et står formand og næstformand for utallige projekter. ”Jeg ved godt, at det lyder sindssygt, når jeg siger, at jeg formand for Byens Rum, formand for iværksættermødet, formand for AaMAZE, formand for Aalborg Pride og næstformand i Nebula og med i kommunens Advicesory Board for Smart City… Jeg ved jo godt, at det lyder vildt med alle de titler, men for mig er det jo bare et projekt, lige som hvis man havde mange forskellige kunder, så har jeg bare mange forskellige projekter.”

Engagementet i de mange projekter er drevet af lyst, og det hun selv kalder ’plasterløsningen’. ”Hvis jeg kan se, at der er noget, der ikke fungerer og har brug for hjælp, så har jeg et eller andet behov for at komme ind og fikse det, indtil det kører, og så tager jeg mig af det næste. Jeg vil gerne hjælpe tingene i gang, og når det kører, så smutter jeg. Det må ikke blive for meget leverpostej og for meget af det samme, for så bliver jeg træt og mættet.”

 

Det næste projekt

Hvad det næste projekt er, kan hun ikke helt svare på. Der er så mange ting, der kunne være spændende at lave. Måske noget for handicappede, måske noget med ældre, måske skal hun skrive den bog, hun i to år er blevet spurgt, om hun vil skrive, måske mere konsulentarbejde, hvor hun kan videregive den erfaring, hun har fået gennem sin virksomhed og en lang række events. Tiden er til, at andre også kan tage over. ”For et års tid siden havde jeg erkendelsen af, at mit liv var smeltet lidt for meget sammen med mit arbejde, og jeg vidste ikke rigtig, hvad der var mit arbejde, og hvad der var mig. Jeg var lidt det hele. Det er jeg ved at finde ud af nu, og jeg løsriver mig lidt. Nu kører tingene. Også uden mig. Det kan jeg gøre, fordi jeg har lavet så meget, så jeg begynder at have nogle ting, som jeg kan overlade til andre og nogle skabeloner, jeg kan give videre.”

Du kan finde information om, hvad der sker i Aalborg, og hvornår der afholdes spændende events på Facebook i nogle af de utallige grupper, der reklamerer med dette og hold øje med plakaterne, når du cykler rundt i byen. Der sker e