Man kan ikke gå igennem et liv helt alene

Tekst: Cathrine Villaume // Foto: Kaali M. Karolussen

 

Er du gået forbi Borgergade 6 og har undret dig over, hvad det mon er for et sted?
Facadens grå farveskala brydes af, hvad der virker som nøje udvalgte, grønne elementer. En grøn urtepotte med dertilhørende grøn plante, en lanterne med et grønt lys i, et grønt cafésæt. Kigger man ind ad vinduerne, kan man se, at de grønne elementer fortsætter inden døre. Sækkestole, gulvtæpper, vaser. Over døren hænger et skilt med grøn skrift.  Headspace – nogen at tale med.

Headspace er et rådgivningstilbud målrettet børn og unge i alderen 12 til 25 år, som har brug for nogen at tale med. Tilbuddet er gratis, det er anonymt, der er ingen ventetid og det er let at komme i kontakt med centrene. Headspacecenteret i Aalborg åbnede, som et af dengang syv centre i Danmark, i september 2013.  Konceptet bag centrene er oprindeligt australsk, men blev hentet til Danmark af foreningen Det Sociale Netværk, som blandt andre har tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen som frontfigur. I dag er der ni Headspacecentre i Danmark, som drives primært af de over 400 frivillige på landsplan. Centrene har kun to regler: ”intet er for stort eller småt at komme med” og ”hos os kan ingen gå forkert”.

 

Rasmus Jungersen er én af de frivillige, som arbejder i Headspacecenteret i Aalborg. Han har været frivillig i 2 år, og bruger ugentligt 4-6 timer på at varetage en række forskellige opgaver i Headspace. Rasmus’ vej til Headspace starter for snart 14 år siden, fortæller han mig over kaffen. ”Min far døde meget pludseligt, af en hjerneblødning, da jeg var 13. Jeg var sådan en 13-årig, som fandme overhovedet ikke ville snakke med nogen om, hvordan jeg havde det. Jeg gemte det væk, skubbede det væk i mange år”. År senere indhentes han af de følelser, som han ikke har fået bearbejdet, ”Alting begyndte bare at blive svært, og så havde jeg det sådan, at nu måtte jeg bare sige stop for alting. Ingen uddannelse, ingen arbejde, nu skulle jeg bare tage mig af mig selv. Jeg brugte to år på bare at tage mig af mig selv og snakke med nogen. Da oplevede jeg, at det der med at tale med nogen, det hjalp rent faktisk også!”. Et par år senere præsenterer en pige, fra den sorggruppe, som Rasmus har været i, ham så for Headspace, ”Da jeg hørte om det, syntes jeg bare, at Headspace gjorde det på den måde, som jeg bare synes er rigtigt. Det er på de unges præmisser! Der bliver talt om, hvad den unge har lyst til, og det bliver også gjort på den måde, som den unge gerne vil. Nogen vil have samtaler, nogen vil gå en tur og snakke, andre vil bare have en SMS engang imellem. Der er meget individuelle forløb, så der er ikke to forløb der ligner hinanden. Vi gør meget ud af, at det skal føles godt. Hvis ikke det gør det, så nytter det ikke noget”.

 

Foruden Rasmus drives Headspacecenteret i Aalborg af over øvrige 70 frivillige, 3 fastansatte og en halvtidsansat. En stor del af de frivillige er studerende fra AAU. Mange er psykologistuderende, socialrådgiverstuderende eller sociologistuderende, men også studerende fra andre studier, som kommunikation og digitale medier, dansk eller eventmanagement, indgår i frivilliggruppen. Forskelligheden blandt de frivillige vægtes højt i Headspace, fortæller Rasmus, ”Vi har også nogen frivillige, som, hvis man ser på deres uddannelse og studie, jo ikke er oplagte kandidater til at være herinde, men vi gør noget ud af, at have folk med nogle helt andre profiler, fordi det nogen gange fungerer rigtig godt. Når der f.eks. kommer en ung fyr ind med håndværkerbaggrund, så synes han måske, at det er rart, at kunne snakke med en anden ung fyr med håndværkerbaggrund”.
Rasmus selv læser dansk på AAU og fungerer både som frivilligrådgiver og som en del af centerets kommunikationsgruppe, ”Det er forskelligt om det er ens studie eller ens personlige historie og erfaringer, som afgør hvor man ender hernede.  Nogle har både en historie og et relevant studie. Fælles for os alle sammen er det med at brænde for at hjælpe nogle unge, og at synes at det er vigtigt og giver mening.”  

 

De mange frivillige deltager i en intensivt introweekend, hvor de bl.a. undervises i unges generelle psykiske trivsel og samtaleteknikker. Introweekenden klæder de frivillige på til de ansvarsfulde opgaver. ”Når man er ny frivillig er der introweekenden, men man kommer også på følgevagter med mere erfarne frivillige, indtil man føler, at man er klar til ansvaret. Når man som ung kommer og får sin første samtale herinde, så er der altid en ansat og en frivillig med, så man som frivillig
ikke sidder alene med ansvaret. Det kommer man aldrig til på noget tidspunkt. Der er mange frivillige, som kører samtaleforløb selv, men vi sparrer altid med de ansatte og hinanden
”, forklarer Rasmus. Lige så stort ansvaret ved frivilligjobbet er, lige så vigtig er det, at nogen påtager sig det ansvar, ”man kan se på tallene for unges trivsel og se, at de unge mistrives ret meget. Det er for dårligt, at man ikke har flere, bedre og mere tilgængelige tilbud. Det er virkelig, virkelig vigtigt med steder som Headspace”, understreger Rasmus, og uddyber, at man som ung ikke per definition skal benytte sig af Headspace, frem for af et andet tilbud, ”Man skal ikke gå til os frem for alt muligt andet. Det skal være den unges mavefornemmelse, der afgør det. Vi har vores tilbud og vores måde at gøre det på hernede. For nogen passer det rigtig godt, det virker det til, at det gør for mange, men der er også  nogen som hellere vil gå til en psykolog eller hellere vil noget andet. Det skal man have lov til. Desuden gør vi meget ud af at brobygge til andre tilbud, hvis vi tænker, at der er et andet sted, som ville være endnu bedre for den unge”.

 

At det kan være svært at række ud efter hjælp, hvad enten det er fra Headspace eller et andet tilbud, oplever Rasmus ofte, ”På de sociale medier er der bevis for det. Der kan man på en eller anden måde mærke tabuet. Vi oplever det f.eks. på Instagram. Der er det ikke nødvendigvis noget man like’er og følger helt vildt, men unge kender os. Vi har også set det meget, efter at vi har åbnet vores chat, hvor man også anonymt kan komme og snakke med os. Der kommer rigtig mange på”.
I Headspace oplever de frivillige også, hvordan det ofte er enormt positivt for de unge, når de bryder tabuet og få sat ord på det svære, ”Det med at komme herned og få det sagt, og så opleve, at man ikke er alene med det, at sådan har vi mødt mange der har det. Det kan virkelig, virkelig være en lettelse! Derfor er det vigtigt, at der er nogen, som går foran i kampen mod tabuiseringen, og som bliver ved med det, selvom det måske altid vil være lidt svært, det der med at fortælle, at man har det svært indeni”, afslutter Rasmus.

 Man kan ikke gå igennem et liv helt alene uden at nogensinde at have brug for andre. Sådan er det bare. Man skal ikke tænke, at man er forkert, man skal ikke tænke, at man er den eneste i hele verden, og man skal i hvert fald ikke tænke, at sådan som jeg har det, det er alt for stort eller alt for småt at komme med. Hvis det har en betydning for dig, skal det også have en betydning for andre

 

 

Her kan du kontakte headspace:
Adresse: Borgergade 6, 9000 Aalborg
Åbningstider: mandag-fredag 12:00-19:00.
Tlf: 5373 3006
SMS: 5373 3036
Mail: aalborg@headspace.dk
Webadresse: http://www.headspace.dk/aalborg
Chat: Logge ind på chatten, via headspace.dk, alle hverdage mellem 12-22.