Nok er nok! Studiemiljøet på AAU trænger til studenterkontrol!

Selvom Studentersamfundet har arbejdet hårdt for at få genoprettet Studiemiljøudvalget, er der stadigt alt for lidt studenterinddragelse i rammerne på AAU. Derfor sætter Studentersamfundet igennem foråret fokus på det lokale studiemiljø, og vi vil meget gerne invitere dig til at være med.

Tekst: Søren Valgreen Knudsen, uddannelsespolitisk ordfører, Studentersamfundet

For meget gakgak

Som nogle af jer helt sikkert har bemærket, så er der de sidste år dukket flere og flere historier op på AAU, hvor der sker noget med vores universitetsmiljø, der virker rimeligt gakgak. Mange af os har fx oplevet, at vores studie har skiftet lokalisering flere gange på få år, også selvom vi lige havde knoklet for at få opbygget et studiemiljø, hvor vi følte os hjemme. Det viser sig, at der er blevet lavet en studiemiljøstrategi, der skal planlægge bygningsmassen samt brugen af lokaler de næste mange år. Der kunne man forestille sig, at det ville være smart at høre os studerende fx om, hvilke områder vi bruger, hvad vi er glade for, og hvad vi kunne tænke os i den fremtidige indretning af AAU. Men hvor mange studerende er blevet inddraget og hørt i den proces? Lige præcis nul!

Det er ikke kun på dette overordnede plan, at vi systematisk er blevet udelukket. Der er også utallige historier om mærkelige beslutninger rundt omkring. Først skal boghandlen lukkes, og så skal den alligevel ikke. Så dukker der en Starbucks op, uden nogen havde efterspurgt den. Så bliver der lukket en læsesal på Kroghstræde, uden nogle af brugerne bliver hørt. Absurditeterne eskalerer, da DE-klubben bliver smidt væk for at dele gratis vafler ud. En episode der som sådan ikke er ligeså alvorlig som nogle af de andre ting men som accentuerer oplevelsen af, at AAU ikke længere er et sted for os studerende, men en forretning der skal køres med os som de nødvendige statister, der skal til for at få dækket indkomstsiden.

Studiemiljøudvalget

Men alle disse absurde historier har en forklaring. For nogle år siden besluttede ledelsen nemlig at nedlægge Studiemiljøudvalget, som var den koordinerende gruppe, der skulle udvikle studiemiljøet på AAU, og hvor vi studerende var godt repræsenteret. Vi fik aldrig en forklaring på, hvorfor det skulle lukkes, men vi protesterede højt og forudså, at det ville ende i kaos. En forudsigelse der, desværre, tydeligvist har holdt stik. Lige nu bliver forskellige beslutninger truffet fuldstændigt ukoordineret af folk i teknisk forvaltning, af folk i økonomiafdelingen eller af forskellige institutledere, der dog bare glemmer at høre de studerende om vores præferencer eller at koordinere med de andre institutter, de deler bygninger med.

Men vi studerende skal satme have indflydelse på vores studiemiljø, altså på de rammer vi bruger størstedelen af fem år i. Universitetet er ikke en udstilling eller en butik, hvor vi allernådigst kan komme på besøg og så gå hjem igen. Det er en aktiv, levende, konstant formende organisme, hvor vi studerende udgør både rygrad og sjæl. Derfor er det essentielt, at det er vores ønsker og behov, der styrer udviklingen og ikke et excelark eller en lommeregner.

Derfor er Studentersamfundet også stolte af, at vi har fået presset ledelsen til at genoprette Studiemiljøudvalget. Det er en rigtig god start på reel studenterinddragelse, og du kan læse mere om udvalget her i bladet.

Forårskampagne: Reel inddragelse på vores rammer

Men det bør ikke stoppe her. Studiemiljøudvalgets opgave er at formulere den brede udvikling af AAU som helhed. Men der er tydeligvis også brug for, at vi bliver hørt og inddraget på decentralt niveau og helt konkret har en indflydelse på de bygninger og lokaler, vi er i. Derfor vil Studentersamfundet sætte fokus på den manglende indflydelse på studiemiljøerne på vores universitet, og vi vil meget gerne invitere dig med. Konkret nedsætter vi i løbet af februar en kampagnegruppe, der skal arbejde med at sætte studiemiljø i fokus igennem foråret. Hvis du kunne være interesseret i at være med eller høre mere, så kan du enten følge med i Facebook-gruppen ”Studenterpolitik på AAU”, hvor der vil komme en invitation, eller du kan skrive direkte til mig på politik@studentersamfundet.aau.dk. Alle kan deltage, uanset om du har erfaring med kampagner og studenterpolitik eller ej.

Vi håber meget på, at I vil være med. Det er vigtigt, at vi viser ledelsen, at vi kan og vil inddrages, og at vi kan stille med engagerede studerende, når muligheden byder sig. Så hold dig endelig ikke tilbage, du kan altid skrive og høre nærmere, og det er ganske uforpligtigende at komme til de første par kampagnemøder. Så vi ses forhåbentligt.