Findes lykken på en gajolpakke?

Er hun for meget med sine flyvske ideer såsom sommerfugleterapi, eller er hun intelligent med sine finurlige måder at håndtere livet på? Hella Joof er i hvert fald en kvinde med et stort hjerte, som vil fortælle dig lidt om lykke.

Af: Maria Boll Hansen // Foto: Tajmer Booking

Hvis Det Brune Punktum og Lex & Klatten lyder lidt for friskt, Bullerfnis ingen klokker ringer, og du ikke bryder dig om folk, der ikke kan træffe deres egne beslutninger men skal i radioen med deres dilemma, så siger navnet Hella Joof dig måske ikke noget. Udover for nyligt at have udgivet en ABC-bog primært med kønsorganer som eksempler, holder 53-årige Hella også foredrag om den flygtige lykke. Hun introducerer sit lykkeforedrag med, at alle eksempler stammer fra egne erfaringer, drømte drømme, eller hvad hun har læst på en gajolpakke. Med disse valide kilder starter hun fortællingen i 8 køleskabsvenlige punkter om at lukke lykken ind fremfor at jagte den.

 

Trin 1: Få en kaminhylde

Det, der gør dig lykkelig, er banalt. Det er at høre musik, god mad, grin og dem der får dig til at grine, natur og at få en børnetegning. Tag oplevelser, der gør livet lidt sødere, og put glimmer på og op på kaminhylden med øjeblikket. Glimmer fanger nemlig lys, og lys fanger vores opmærksomhed.” Hermed vil det gode minde altid stå tydeligere end de gange, du har misset bussen i regnvejr, og Hella slutter selv dagen af i sengen med at gennemgå dagens glimmerøjeblikke og sætte dem på den mentale kaminhylde til frit skue. Disse øjeblikke skal følge dig dagene igennem ligesom ægte glimmer, der først kommer helt af på tredjedagen.

 

Trin 2: Tænk dig om og nyd udsigten

Hella fortæller, at mennesket tit frygter, men vi har egentlig ikke meget at frygte: ”Da vores hjerner er stenalderhjerner, er vi stadig bange for mammutter. Men hjernen ved ikke, at de altså ikke findes mere. Nu kan vi højst være bange for skovflåten eller en enlig ulv, og så farlig er Lemvig-ulven altså ikke.” Det er småting, der stresser os, og derfor er det vigtigt at stoppe op og tænke ”hvad er det værste, der egentlig kan ske?” Stenalderpigen kunne ikke sidde og nyde udsigten med den søde stenaldermand med hipsterskæg, fordi hun konstant skulle være klar til at frygte. Derimod kan vi nu i 2016 nyde udsigten, da vi hverken skal koncentrere os om mammutter eller fjender, men vi udsætter stadig vores egen lykke.

 

Trin 3: Du er god nok

Især studerende og unge har Hellas opmærksomhed, for som barn befinder vi os i et hjem, hvor der hersker kærlighed, men som vi vokser op, erfarer vi, at ude i stenaldersamfundet gælder Darwins lov stadig. Der skal vi præstere noget for at være noget værd og få kærlighed. Den skal man nu gøre sig fortjent til. Ligesom med den gode karakter og lønforhøjelsen. ”Du føler, at du skal være den pæneste, sjoveste, klogeste, flittigste, rigeste, tyndeste, dygtigste. Alle vil være den ’ste. Den bedste.” Men det er vigtigt at huske på, at livet er et lotteri, og du er vinderloddet, for DU blev født. Din familie har overlevet stenalderen og mammutterne, pesten og krige, men ”på trods af at være et vinderlod udfordres manges lykkefølelse af ikke at være den ’ste ude i den virkelige verden.” Måske er du ikke den flittigste, men måske er du den flinkeste, og er det ikke lige så vigtigt?

 

Trin 4: Udryd nationalsporten

Danmarks nationalsport er mere tilfredsstillende end at vinde over Sverige i en landsholdskamp: Vi elsker at brokke os. Hella ser det dog, som det er. En national sygdom: ”De mennesker, der har mest, er dem, der brokker sig over skattetrykket. Hvordan hænger det sammen? Man brokker sig kun, hvis man har et valg. Den enlige mor eller flygtningen brokker sig ikke. De arbejder med, hvad de har, når det gælder overlevelse.” Vi kender også følelsen af, at det kan være tilfredsstillende at glæde sig over andres ulykke, og det bunder i misundelse over, når det til gengæld går godt for dem: ”Vi gør de smukke kvinder dumme, fordi ’argh, så hurtigt kører hjernen jo heller ikke’. Vi skyder dem ned for at holde misundelsen ud.” Hella har dog et trick til at komme misundelsen til livs: Når du bliver misundelig, skal du tænke på én ting, som du er oprigtig glad for. Det kan være din hund, familie, din evne til at bygge snemænd eller dine fregner, og dette kan ingen tage fra dig.

 

Trin 5: Livet er en pizza

Hella forklarer, hvordan man opnår, hvad man gerne vil: ”Held er talent, og heldige mennesker er gode til at kommunikere, hvad de gerne vil. Du vil bo på Bornholm og puste glas. Sig det højt. Så er der nogen, der hører det, og som kender nogen, der kender nogen, der har lokalerne og glaspusternetværket. Dit mantra skal være ’hvad er det værste, der kan ske?’ Du får en erfaring med et eventyr, og hvis det går galt, så lukkede fattigmandsgården for 100 år siden, og ingen dør af dit valg.” Ingen studerende har fået en god karakter af at sidde musestille i et hjørne. Åbn munden, fortæl og smil. Lad os gøre det endnu mere håndgribeligt. Du kan ikke forvente, at pizzamanden banker på, hvis du ikke har løftet røret og bestilt.

 

Trin 6: Blomster i gulvvand

Lykken har rod i din indstilling. Din indstilling afgør, hvorvidt din dag er ødelagt, når din cykel punkterer, eller om det er godt, at det ikke regner, nu du skal trække cyklen hjem. Hella har en historie om at ændre indstilling, og som hun dedikerer til alle kvinder med kærester, som ønsker færre skænderier. ”Mænd er dejlige, men de er 95 % mindre dejlige, når de lader våde håndklæder ligge og flyde på gulvet. Når du oplever det, kan du vælge 4 måder at håndtere det på. 1) Kæresten er en idiot. 2) Nej, hvor er jeg heldig med, at jeg har en kæreste, der går i bad. 3) Når man bøjer sig for at samle noget op, strammer man ballerne og gør dem mere faste. Han måtte gerne smide det håndklæde noget oftere. 4) Håndklædet er af bomuld, og bomuldsblomsten er en smuk blomst, der skal have vand for at gro. Han har givet mig en kærlighedsblomst i vandpytten på gulvet.” Hvis du læser disse eksempler med sarkasme for øje, så har du misforstået det og skal starte forfra.

 

Trin 7: Ja betyder ja, nej betyder nej

Som Hella ser det, lider mange kvinder af omvendt syndromet, hvor ”ja” betyder ”nej”, og ”nej” betyder ”ja”, og det går især ud over, igen, kæresten. Tænk hvis du opførte dig overfor tjeneren, som du gør overfor din kæreste: ”Jeg vil gerne have bøf”. Ja tak, skal den være rød, medium eller gennemstegt?”, spørger han, hvortil du med en passende mine svarer ”Det må du altså helt selv om”, imens du tænker ”Gud nåde og trøste dig, hvis du vælger forkert!” Ingen mennesker er tankelæsere, og vi har ifølge Hella sat nej’et i skammekrog, fordi mange er dårlige til at sige fra. ”Vi siger gladeligt ”ja da”, når vi siger ja til at hjælpe med en flytning kl. 7 lørdag morgen. Men hvordan ville den taktik virke, hvis barnet beder om lov til at få et stykke kage sidst på eftermiddagen, vi siger ja og bliver så sure på det, når det ikke kan spise aftensmad?

 

Trin 8: Drop dumme tanker

Hella fortæller, der er lige så mange kalorier i én æbleskive som i 4 glas vin. Heri må man selv fange pointen. Ligesom i stedet for at være sur over at få en regning, skal man tage den klichéfyldte ja-hat på og være glad for, at man kan betale sine regninger, for det er der nogle, der ikke kan. Hendes sidste råd er, at som kvinde falder din røv 19-21 cm. i livet, ”men så længe du sidder ned, er der ingen, der ser det”. Hella afslutter sit foredrag med denne fortælling. En gammel indianer fortalte sine børnebørn: “I ethvert menneskes liv er der en frygtelig kamp. En kamp mellem to ulve. Den ene: Frygt, vrede, misundelse, grådighed, arrogance, selvmedlidenhed, nag og bedrag. Den anden: Glæde, kærlighed, ydmyghed, tillid, gavmildhed, sandhed og medfølelse.” Et af børnene spurgte: “Bedstefar, hvilken ulv vinder?” Den gamle så ham i øjnene og svarede: “Den, du fodrer.”

 

Herlige Hella er en appelsin. Hun udstråler varme, sødme og er et skud positive vitaminer i vintermørket, og hun har skabt et billede af lykken, der er lige til at sjaske til i glimmer og stolt smække op på kaminen: En sød stenalderpige med dinglende lange, slanke behårede ben over kanten, der holder sin hipsterstenaldermand i hånden og nyder udsigten, imens den sidste mammut er faldet.