Jul i et internationalt perspektiv

Julen er en kristen højtid, som startede, da Jesus blev født. Eller det er sådan, at vi tænker, at det hænger sammen. For nogle mennesker er julen naturligvis en religiøs højtid, men det er det langt fra for alle. For mange mennesker er julen en tid, der handler om traditioner. Traditioner som forbindes med god mad, tid med familien og julegaver og knapt så meget om at hædre dets kristne ophav.

Tekst: Jeanne Wislund Hansen

Julens traditioner

Julen er fyldt med traditioner, og alle lande har egne traditioner, og inden for landene er traditionerne forskellige. Selv inden for et lille land som Danmark, er juletraditionerne meget forskellige. Nogle går i kirke juleaften, andre gør ikke. Maden er også forskellig. Juleaften spiser nogle familier både and og flæskesteg, nogle spiser kun det ene, og nogle spiser risengrød til forret.

Ud over traditionerne juleaften så har vi i Danmark også en række andre traditioner. Det er f.eks. julefrokoster, som oftest handler om pakkeleg, snaps og mere mad. Så er der julekalenderen, som vi ser hvert år, når den toner frem på DR1 og TV2 i perioden 1. til 24. december. Det er en tradition i Danmark at have TV-julekalendere, og i USA har de ingen idé om, hvad en TV-julekalender er. Det samme gør sig gældende med julepynt. Det er kulturelt betinget. I Danmark har vi ofte nisser og kalenderlys fremme til jul, hvorimod man Spanien pynter mange steder op til jul med mere religiøse figurer som Jesusbarnet i krybben, Jomfru Maria og de tre vise mænd. Dette er givetvis betinget af deres traditioner: Julen er for dem ikke nær så vigtig som fejringen af helligtrekonger 6. januar.

Der er dog én traditionel fællesnævner for julen verden rundt, og det er julemanden.

Santa Claus eller Papa Noël?

Kært barn har mange navne, og julemanden er ingen undtagelse. Julemanden går igen i mange af de kulturer, som fejrer jul, og der er ingen tvivl om, at han er et symbol på julen på niveau med Jesus. Der er heller ingen tvivl om hans rolle. Julenat skal han kravle ned igennem skorstenen for at give de artige børn gaver. Fælles er også ideen om hans påklædning. Han er en stor, tyk mand klædt i rødt med en stor hue og et enormt hvidt skæg, og han kommer rundt i en kane trukket af rensdyr.

Verdens enighed om julemanden stopper også der. Der er ingen enighed om, hvor julemanden bor. I Danmark mener vi, at han bor på Grønland. Amerikanerne mener, at han bor på Nordpolen, og finnerne mener, at han bor i Lapland. Finnerne har sågar opført julemandens landsby som en turistattraktion for at slå dette fast.

 

Jul på Aalborg Universitet

På Aalborg Universitet har vi mange udvekslingsmedstuderende, og blandt dem er der en del, som fejrer jul. I den forbindelse har jeg talt med fire studerende og hørt dem ad, hvordan de fejrer jul i deres hjemland, og hvilke juletraditioner de har.

What are the Christmas traditions in your country?

 

Samantha, 26, Brazil

“I think our Christmas are very similar to American or European Christmas. We celebrate Christmas on Christmas Eve 24th of December. At Christmas Eve, we have our meal at midnight and we share presents. We eat turkey. We have a Christmas tree but it is a fake one, which we decorate with cotton instead of snow. We have the Santa Claus. Usually you can take your kids to the mall to see Santa Claus. I believe that everything is decorated pretty much as in Europe. I do not know for sure but I suppose it is. I will find out when I spend Christmas in Denmark with my boyfriend this year.”

Mariella, 25, Finland

“We celebrate Christmas on the 24th of December. In the morning, when we wake up, we eat rice porridge. That is how you start the day. In my family, we also go to church. It is not that I am that religious, it is only for Christmas. Then we lit a light in the cemetery. In the evening, we have a big dinner and we have many different kinds of food: Fish, turkey, pork, reindeer and potatoes of course. We use many hours for eating. If there is a child in the family then the Santa Claus comes and he knocks the door, and then he comes with gifts. But Santa Claus will only appear when there are small children. Now when I am older, the gifts are usually just under the Christmas tree.”

April, 20, USA

“We celebrate Christmas 25th of December. On Christmas Eve, we put out cookies and milk to Santa so he has something to eat and drink when he comes with gifts. In the morning, we open the presents with the family and then we have a big dinner. Our Christmas dinner is very similar to our Thanksgiving dinner, where we eat turkey and sometimes ham, mashed potatoes and gravy. Then there is stuffing: bread pieces and other vegetables that we stuff in the turkey. My family eats sweet potatoes with marshmallows on top and Jell-O salad.”

Vladimir, 21, Romania

“In Romania, we celebrate Christmas 25th of December. On Christmas Eve we spend our time decorating the house and put presents under the tree and the children walk around the streets, knocking on doors and singing Christmas carols to get candy. The 25th we open presents in the morning and we get together with our family to have a three course meal. We have all types of food, but some of the most important are the boeuf salad appetizer: That’s mayonnaise mixed salad with eggs, potatoes and carrots. We also buy a whole pig from which we make all different types of sausages and other pieces of meat. Our main course is therefore usually potatoes and pork. Our dessert is normally a traditional Romanian sponge cake with nuts and sugar.”