Statsministeren besøgte i dag Fibigerstræde 15 til debat om udenrigs- og sikkerhedspolitik, og trods god forberedelse og viden, blev Mette Frederiksen udfordret af de studerende.
TEKST Dianna Korshøj FOTO (Baggrund) AAU Kommunikation
Da Statsministeren i dag besøgte AAU, var det ellers store kantineområde spækket med studerende. Statsministeren takkede flere gange for de gode [red. velformulerede og udfordrende] spørgsmål, hvor politiske holdninger, beslutninger og processer blev sat under lup. Indsigtsfulde spørgsmål og svar gjorde os klogere på konflikten, som udspiller sig globalt grundet krigen i Ukraine, men også konsekvenser for ønsket om vedvarende energi, og et tilsyneladende ’ødelagt’ udlændingesystem.
Trods arrangementets alvorlige og høje politiske niveau, opsummerede en studerende Mette Frederiksens indledende pointe kort og godt, som jyder nok gør det bedst:
”[…] Putin er sådan lidt halv-træls […]”.
For det var denne tone, Statsministeren satte for arrangementet. Da gulvet blev åbnet for debat, blev Statsministeren udfordret af spørgsmålene:
- Hvor står regeringen ift. at gøre særloven for ukrainerne til mere generelle love?
- Er teorien om gensidig afhængighed blevet modbevist jf. krigen i Ukraine, og hvis ja, hvad betyder det så for Europa?
- Med reference til den arktiske kapacitetspakke, som blev vedtaget sidste år – Hvad vejer tungest; Grønlandsk ønske om selvstændighed, og selv kunne bestemme over eget territorie, eller det pres fra det internationale samfund om oprustning?
- Nu hvor der er konsensus om utilfredsheden med Putin, har man så fra EU og NATOs side overvejet at støtte en eventuel væltning af Putin?
- Med udtrykt ønske om at støtte en transatlantisk forsvarsalliance, med mulighed for amerikanske tropper på dansk grund, vil Statsministeren så afvise et muligt autonomt europæisk forsvar?
- Nu hvor vi ser Lukasjenko (Republikken Belarus præsident) og Ramsan Kadyrov (Tjetjeniens præsident) støtte op omkring Rusland, kunne du forestille dig, at Syriens præsident kunne gøre det samme, så der blev skabt en form for koalition der?
- Statsministeren nævnte det store opbakning om forsvarssamarbejde i NATO, men det er ikke længe siden Donald Trump eksempelvis var af en anden holdning – Burde man så måske være mere åben overfor, at EU kunne agere selvstændigt?
- Statsministeren nævnte, at vi skulle øge vores fokus på mere miljøvenlig energi – både i forhold til Rusland, og miljøkrisen generelt. Betyder det så, at danskerne skal til at genoverveje deres indstilling til atomkraft, nu hvor teknologien er blevet mere sikker?
Spørgsmålene var indsigtsfulde, og udfordrede Statsministeren i en grad, som fik hende til at starte et svar i en humoristisk tone med ordene: ”Det var det! Tak for i aften”, og lettede den alvorlige stemning i et par sekunder. For debatten var tung og alvorlig, og bemærkelsesværdigt langt fra de studerendes dagligdag væk fra nyhedsskærmen. Som en del af presserunden, blev vi på Agenda inddraget på lige fod med P4 og TV2salto, og fik derfor mulighed for at stille Statsministeren to spørgsmål. Derved blev vi klogere på:
- Statsministerens holdning til hvorvidt studerende i udlandet, som af forskellige årsager; Demokratisk og risikomæssigt, er tvunget til at forlade deres hjemland og studie, bør have mulighed for at fortsætte deres uddannelse her, som det er forsøgt i Norge (læs mere om programmet ’Student at Risk’).
- Statsministeren udtrykte, at vi skulle have en forståelse og accept af, at det kommer med økonomiske konsekvenser for den enkelte, når vi fravælger russisk gas, og derved øger indsatsen på den vedvarende energi. Vi spurgte, om hvordan Statsministeren i så fald tænkte, at vi som studerende skulle imødekomme de stigende udgifter med en SU-baseret økonomi.
Mens vi på redaktionen arbejder på en fyldestgørende artikel til vores næste deadline, kan de studerende som ikke havde mulighed for at deltage, med fordel holde jer orienterede på AAU Update, som forventes at give indsigt i arrangementets forløb snarest.
Se også
TV2Nord Statsministeren roser AAU-studerende: – De har et meget højt niveau
NORDJYSKE Mette F: – Krigen har en pris. Det kommer til at gøre ondt, det her