TEKST Kirstine Marie Nielsen

Skoleåret er ved at gå på hæld, og tiden med overstået eksamener, øl, sol, rejser og varme nærmer sig i al hast. Sommeren 2020 var præget af Covid-19, og mange planer måtte omlægges, aflyses eller udsættes. Snart går vi sommeren i møde igen, måske den bliver anderledes?

Bilen er blevet pakket, som skulle vi ud at rejse i en uge eller to. Der er en feriestemning over selskabet, som altid sitrer af forventningsglæde. Destinationen blev dog lidt anderledes, da sommerferien 2020 gik fra 3 uger i USA til 1,5 uge i sommerhus. Det var på falderebet, at planerne blev ændret, men det var alligevel en helt fantastisk uge. Der er altid noget ved sommeren, der giver en helt særlig følelse indeni – en følelse af frihed, af overskud, af forventning, men vigtigst af alt, en følelse af at leve i nuet. Lige netop det at leve i nuet har aldrig været vigtigere end i år. Igen i år er der lidt et spørgsmålstegn ved alle planer, der er intet, der sikkert, før vi er lige op til. Aldrig før har jeg hørt reklamer fra flyselskaber, der reklamerer med muligheden for afbud, frem for den sol og varme, der venter på ferien. Det er blot én indikator på, at alt der planlægges til sommer bliver efterfulgt af et stort måske. Måske skal vi på festival, måske skal vi til Italien, måske skal vi kramme, kysse og hygge os. Det er svært at sige, hvad der præcis skal ske med sommeren, men det at slappe af, er jo nok det vigtigste.  

I skrivende stund, 24. marts 2021, har udenrigsministeriet en rejsevejledning, der lyder, at hele verden er skærpet fra ’orange’, alle unødvendige rejser frarådes, til ’rød’, som vil sige, at alle rejser til hele verden frarådes. Det betyder altså, at mange danskere må væbne sig med tålmodighed og begynde at dreje sommer-planlægningen i andre retninger. I stedet for at lede efter et sted at skulle rejse hen, så vil det måske give mening at blive hjemme for en stund.  Det er for mig ikke nødvendigt at rejse sydpå, ned til solen og varmen, hvor man måske alligevel bliver ramt af rejse-stress. Vi er nok mange, der kender det, at komme hjem fra ferie, og så virkelig trænge til nogle dages ferie. 

I år skal vi lade sommeren omfavne os i det omfang, der nu er tilladt. I stedet for at hænge med hovedet over at rejsen er blevet aflyst, så løft blikket og se alle de andre muligheder. Det danske land, og den danske natur er noget, der kan nydes i alle årets sæsoner. At kombinere dette med sommerens lune sind, venner, familie og dejlige stunder, så er sommerferien ikke helt fortabt. Der er noget smukt over det simple, og mange af mine bedste oplevelser er udsprunget fra de simple øjeblikke med de rette mennesker. Sørg for at bruge sommerferien på at koble af fra hverdagen, og nyd at du ikke skal sætte vækkeuret til kl. 6:00 alle hverdage. Tænk over de små ting, som gør dig glad, bring dem til live og udlev dine sommerdrømme i hjemligt lag.