Julen er hjerternes fest, men februar er fastelavnsbollernes. Julen fyldt med en masse kager og lækkerier er ovre. Det samme er januar, hvor mange skruer ned for de søde sager, og starter det nye år ud med at være ekstra sund. Nu har vi dog ramt februar, og det betyder altså en masse fastelavnsboller. Nettet er fyldt med opskrifter på lækre fastelavnsboller, både de gammeldags med creme og dem med flødeskum. Hvis du har svært ved at vælge mellem alle opskrifterne på nettet, har vi gjort det nemt med en opskrift på de klassiske fastelavnsboller med creme. Har du bare lidt styr på køkkenet, så er det en god mulighed for at sprede lidt glæde i en ellers kold måned ved at bage fastelavnsboller til dine venner, familie, kollegaer eller måske bare dig selv 😉
PS: Hvis dine fastelavnsboller ser ud som disse, så skal du lige genoverveje, om bageren måske er en bedre mulighed
TEKST Emma Blæsbjerg Frølich
Opskrift på fastelavnsboller
16 stk. pr. portion
Dej
- 1 dl mælk
- 25 g gær
- 125 g blødt smør
- 1 æg
- 4 spsk sukker
- 375 g (ca.6 ¼ dl) hvedemel
Vaniljecreme
- 2 dl mælk
- 1 æg
- 2 spsk sukker
- 1 spsk hvedemel eller majsstivelse
Marcipanremonce
- 50 g blødt smør
- 50 g sukker
- 50 g ren, rå marcipan
- Sammenpisket æg – til pensling
Pynt
- Mørk eller hvid glasur
- Evt. krymmel, frysetørrede bær, hakket chokolade eller nødder
Sådan gør du
Dej
- Lun mælken i en gryde, til den er lillefingervarm. Hæld den i en skål og rør gæren ud heri.
- Tilsæt de øvrige ingredienser (hold evt. lidt mel tilbage). Slå dejen godt sammen.
- Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
Vaniljecreme
- Pisk mælk og æg let sammen i en tykbundet gryde. Pisk sukker, mel og vaniljesukker i gryden.
- Bring blandingen i kog under piskning og kog cremen ved jævn varme, stadig under omrøring, i ca. 3 min. – eller til melsmagen er væk.
- Hæld cremen i en skål og dæk den med film helt nede ved cremen, så den ikke danner skind. Lad cremen køle af.
Marcipanremonce
- Rør smør, sukker og marcipan sammen til en ensartet remonce.
Fastelavnsboller – fortsat
- Tag dejen ud på et bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet.
- Rul dejen ud til en firkantet plade (ca. 40 x 40 cm). Skær dejpladen igennem 3 gange på hver led, så der bliver 16 firkanter (á ca. 10 x 10 cm).
- Fordel ca. 1 spsk vaniljecreme og ca. 1 tsk marcipanremonce på hver firkant. Saml dejen om fyldet til små “pakker” og klem sammenføjningerne godt sammen så fyldet ikke kan løbe ud.
- Form “pakkerne” til boller og stil dem med sammenføjningerne nedad på plader med bagepapir. Lad bollerne efterhæve tildækket i ca. 45 min.
- Pensl bollerne med æg og bag dem. Lad dem køle af på en bagerist.
- Kom glasur på fastelavnsbollerne, pynt dem og server.
Bagetid
- Ca. 10 min. ved 200 grader varmluft