Selvom Skt. Patricks day egentligt har irske rødder, fejres denne nationaldag i dag i mange steder af verden. Som Corona-Dansker er det vildt at høre, at denne dag igen blev fejret mange steder i tirsdags.
Tekst Dianna Korshøj
Skt. Patricks Day bliver fejret med pompt og pragt; grøt tøj, sjove hatte og alkohol i mængder, som får den kære Jomfru Ane til at virke som helligheden selv. Adskillige parader bliver år på år holdt, og mennesker flokkes stemningsfyldte på gaderne. I år var omstændighederne dog nogle andre.
Pandemien spreder sig globalt, men håndteringen af spredningen er forskellig fra land til land og fra stat til stat. Nogle steder barrikaderes døre hvor folk er i karantæne, mens der andre steder leves en hverdag som normalt. I forhold til den store fejring Skt. Patricks day normalt er, så har der heller ikke været ensartede retningslinjer eller fejringer. Hvis vi blot kigger på Irland, hvor fejringen nok er størst, er parader hovedsageligt aflyst, mens lokale pubs mange steder boomer.
I Danmark har vi lukket ned; alt unødvendigt skal holde lukket for ikke at sprede smitten – Andre steder i verden er det stadig valgfrit. Hvorfor? Som jeg ser det, handler det om frihedsberøvelse og uvished.
Vi handler i blinde
Det er svært at se konsekvenser vi endnu ikke har oplevet på egen hånd, så sætningen “det sker ikke for os”, er en rar tryghed at have. Når regeringer laver forbud skal de gøre det i blinde, for vi står i en situation, ingen af os har oplevet før. Vi har ikke nogen garanti for at de tiltag vi laver, til gengæld er det meget nemt at se menneskelige og økonomiske konsekvenser ved eventuelle forbud.
Pandemien gør ondt. Som mennesker opfordres vi til at isolere os, og mange virksomheder oplever tab med flere 0’er end man kan drømme om. Når en ting som isolation bliver opfordret, mens andre stadig går på arbejde som normalt, og vi jo stadig kan få en tur omkring Østre anlæg, kan det være svært at se hvad der er op og ned. Vi skal se gråzonerne og nuancerne, og selvom det måske kan lyde barnligt, kan det faktisk også være svært at se at andre “må” noget, man selv frabedes. Der sker jo alligevel ikke noget. Måske ved vi godt, at der teknisk set kan ske noget, men hvis man selv ikke har nogle symptomer, og ens venner selvfølgelig heller ikke har, er der jo ikke noget galt i at fortsætte det liv, man normalt lever.
Jeg kunne forestille mig, at det er lige præcis den tankegang som har gjort, at Skt. Patricks day i bredt omfang, stadig blev fejret mange steder. Det lette valg i den situation vi lever i er at tro, at de der er smittede selvfølgelig ikke er blandt de mennesker vi omgås; de ligner jo blot mennesker som normalt. All andre valg betyder en begrænsning og tab; både menneskeligt og økonomisk, og det er ikke sjovt for nogen.
De kære vaner
Krøllen på hele situationen er, at hvis vi ikke lægger bånd og begrænsninger, så er alternativet væsentligt værre. Menneskeliv går tabt, og det sundhedsvæsen hvori vi kan finde tryghed kan kollapse. Det ved vi alle efter hånden, men alligevel er den anden tankegang rarere: “Det sker jo alligevel ikke for os” og “Mine venner er ikke syge”.
Jeg beder til, at de der fejrede den kære Skt. Patrick ikke var smittebærere, for hvis vira blev efterladt på dørhåndtag, baroverflader eller lignende, kan en skøn fejring have meget skræmmende konsekvenser.
Isolation er svært, men ændringer af vaner er ofte endnu svære. For helt at undgå selv at kunne blive smittet, skal man holde væsentligt større afstand til andre, end man normalt ville, man skal ikke røre ansigtet, og man skal spritte hænderne af hver gang man har rørt ved noget. Så er Netflix i sofaen altså noget nemmere.
Har du brug for inspiration til tidsfordriv som kløgtig og isoleret corona-dansker, så har redaktionen fundet lidt tidsfordriv til dig, så du ikke behøver at synes hen, bare fordi du har truffet det fornuftige valg:
Ønsker du perspektiv på og en forståelse af Covid19s spredning i verden, mørketal, hvordan man sænker spredningen samt hvordan spredningen påvirker sundhedsvæsener, kan du læse mere her:
Artiklen opdateres løbende, og formidler de videnskabelige data på en
letforståelig måde.