Tekst: Frederik Vrist Hansen

At begynde et nyt kapitel i fremmede omgivelser er realiteten for mange unge hvert år op til studiestart. Teltpløkkerne bliver revet op og plantet på ny, mors kødgryde bliver udskiftet med studievenlige menuer og nye vennekredse opstår. Ikke alle finder dog omvæltningerne lige nemme, og efter år med faste vaner, venner og rutiner, kan det for nogle være svært at finde de rette fællesskaber. For hvad gør man, hvis man er udfordret på det sociale, hvis man mangler ligesindede at dele sine tanker med, eller bare ikke kan finde andre med med netop din interesse – hvordan undgår man ensomheden?

Fællesskab er for alle
De seneste år er der kommet øget fokus på social sundhed og bekæmpning af ensomhed blandt danskere i alle aldre. Dette sker blandt andet på baggrund af, at flere undersøgelser viser, at op mod hver femte dansker føler sig ensomme og uden for fællesskabet – hvilket er en stigning i forhold til tidligere.

Et af de tiltag som er sat i verden til at vende denne udvikling, er hjemmesiden Boblberg.dk, hvor alle i alderen 15 år og opefter – uanset baggrund, interesser, eventuelle handicaps eller øvrige udfordringer, kan søge nye fællesskaber indenfor et hav af interesseområder. Her kan brugerne søge lokalt, regionalt eller landsdækkende på allerede eksisterende ´bobler´, som andre brugere eller foreninger har oprettet. Brugerne kan ligeledes oprette deres egne bobler, hvor de selv invitere til fællesskab, om et emne eller en interesse de selv er med til at definere. Boblberg er altså et digitalt fællesskab, hvor man kan finde alt fra borgere der søger venner og fællesskaber inden for fitness, brætspil og madklubber – til fodboldklubber og rollespilsforeninger der søger medlemmer, eller forældre der søger reservebedsteforældre til deres børn. Næsten alle typer fællesskaber er tilladt på Boblberg, sålænge det ikke benyttes til dating, kommercielle foretag eller det på anden vis bryder med Boblbergs værdier eller øvrige reglement:

Boblberg er for alle. Mange er her, fordi de mangler fællesskaber. Måske er de lige flyttet pga. studie eller kæreste, måske søger de andre mødre på barsel, andre et band at spille i. Andre er her, selvom de i forvejen har mange venner, men mangler nogen som de deler en helt specifik interesse med”, udtaler kommunikationschefen hos Boblberg, Anne-Sophie Erichsen.

Ensomhed er et tabu vi skal bekæmpe i fællesskab
Ensomhed er for de færreste et bevidst valg, og årsagerne bag ensomhederne kan være mange. Sammen med en lang række samarbejdspartnere, der blandt andet tæller Dansk Røde Kors, Folkebevægelsen mod ensomhed, Misbrugsportalen, Sammenslutningen af unge med handicap og på nuværende tidspunkt 30 danske kommuner, heriblandt Aalborg kommune – arbejder Boblberg ud fra et fælles værdisæt, der bygger på fællesskab, forståelse, ærlighed og ikke mindst tryghed og respekt. Et samarbejde hvor viden og erfaringer indenfor en lang række områder deles – et samarbejde som samler og gør det nemmere at informere om især sociale tilbud og et samarbejde som sikre at alle bliver hørt i kampen mod ensomheden.

Hvor nogle finder det nemt og ligetil at tale om og oprette sig på Boblberg, er det for andre en  hurdle som skal overvindes. Undersøgelser viser, at mange frygter at de udstiller sig selv, hvis de vælger at stå frem med ensomheden eller andre tabubelagte emner. Som et led i samarbejdet med kommunerne og de øvrige samarbejdspartnere tager Boblberg derfor jævnligt rundt på blandt andet skoler, biblioteker, plejehjem og til større arrangementer, hvor frivillige informere om nogle af de mange tilbud som kan findes på Boblberg. Her fortæller de også om de muligheder som byder sig for de især socialt udfordrede, og hvordan det at åbne op for et fællesskab kan være med til at bryde et tabu.

Vi oplever ofte ude til arrangementerne, at folk er meget tilbageholdende og ikke helt tør at åbne op overfor os, når det kommer til de mere følsomme og tabubelagte emner som ensomhed, misbrug eller sygdom. Det kan hænge sammen med, at folk vi møder til arrangementer kan have svært ved, at åbne op for mere følsomme emner for en fremmed – især hvis de er omgivet af andre mennesker, hvilket ofte er tilfældet til arrangementerne, hvor mange gerne vil tale med os. Nogle vi møder siger også »jamen, vi har masser af fællesskaber«, og det er jo skønt. – Men her er vi også med til at forebygge ved at informere om de tilbud vi har, såfremt at de en dag i fremtiden står og mangler en at gå en tur med, dele noget personligt med, eller noget helt tredje. Mange vi møder ser vores bobler igennem og finder ikke umiddelbart noget interessant i de første 4-5 bobler – men den sjette ser pludselig interessant ud, hvorefter de tjekker den nærmere ud. […] Der er i dag mere end 27.000 bobler herinde, som fortæller os alt muligt forskelligt. Det er faktiskt det der er med til at skabe hele det her univers hvor man er åben overfor hinanden. Uanset hvad du døjer med af skavanker og udfordringer, er der andre ligesindede der har det ligesom dig, som du kan søge fællesskaber med.”

At det hjælper at åbne op for de behov og udfordringer man har, kan man læse på Boblbergs hjemmeside og Facebook, hvor mange brugere således vælger at dele deres historier: “Vi ser at mange bliver inspireret af at læse andres historie, og derefter får lyst til at dele deres egen, hvilket viser os hvilken effekt det har”.

Danmarks som forgangsland for fællesskab                                                          På bare ganske få år er Boblberg gået hen og blevet Danmarks største digitale borger-til-borger platform, med mere end 250.000 brugere fordelt over hele landet. På deres hjemmeside, kan de stolt beretter om, hvordan 80 % af de der søger fællesskaber får svar. Ambitionerne stopper dog ikke her, hvor målet er at engagere en halv million danskere i nye fællesskaber senest ved udgangen af 2022. Hvor Boblberg er et digitalt værktøj, håber de dog at kunne være med til at motivere folk til også at mødes i virkeligheden, og på sigt være med til at omsætte det forhold, at danskerne er det mest digitale folkefærd i verden, til at være det folkefærd med flest fysiske fællesskaber.

Når vi møder folk og snakker med dem, opfordre vi altid til også at mødes i virkeligheden, da vi oplever, at man kan mærke efter på en anden måde når man ses ved første øjekast. Mange oplever at det giver dét ekstra, når man kommer ud og snakke om det, i stedet for at man bare sidder gemt væk eller skjult bag en skærm. Nogle vælger at mødes en enkelt gang, hvor de fortæller at de skrev godt sammen, men at kemien ikke var der da de mødtes. Det kan også være lige omvendt, hvor de har skrevet sammen i meget kort tid, og så er de bare pot og pande.”

Rådet fra Anne-Sophie og Boblberg er derfor lige til:

“Boblberg er for alle. Så vi vil helt klar opfordre alle til at gå ind og orientere sig, og se hvad der er muligheder for dig. Her kan du finde alt fra veninder og venner, til gåture, lektiehjælp og madklubber – alt hvad hjertet kan begære. Giv det et skud og prøv det af, for alle kan blive en del af et fællesskab.”

Langt fra alle står og mangler eller søger nye fællesskaber, men hvis tomrummet en dag skulle indfinder sig, er vejen til at udfylde dette ikke nødvendigvis så lang og snørklet. Intet kommer dog af sig selv, og ligesom alt andet, kræver nye fællesskaber at man aktivt søger og kæmper for det. Denne søgen kan foregå på mange måder, og hvor nogle føler sig mere sikker på og trives bedst med at lade fællesskaberne opstå spontant, er Boblberg et alternativ som blandt andet kan hjælpe med en mere målrettet søgen på fællesskaber. Det eneste det kræver er en bruger, en åben indstilling og en aktiv indsats – for alle kan blive en del af et fællesskab.