Jeg ved godt, at de fleste af Jer unge, smukke mennesker nok mere er festivaltyper end koncerttyper. Men med min fremtrædende alder, er jeg tilhørende gruppen af koncerttyper, og man kan nok også argumentere for at nogle ting går igen ved begge dele. 

Jeg har efterhånden været til en del koncerter af meget forskellig art, blandt andet; Lars Lilholt, Queen + Adam Lambert, Marie Kay, Infernal, Robbie Williams, Rihanna, Backstreetboys og i sommeren 2019 blev Maroon5 og P!nk føjet til listen. Jeg har altså haft glimrende muligheder for at tjekke mine medkoncertgængere ud.

Alle mine akademiske forskningsmetoder er selvfølgelig ikke med mig til koncerter, men alligevel har jeg kunne spotte nogle forskellige idealtyper.

Overordnet set, kan man dele koncertgæster op i 2 typer: Den passive type (lilla) og den aktive type (grønne), hvorunder findes der flere typer. De forskellige typer lapper ind over hinanden og nedenfor har jeg forsøgt at illustrere, hvordan sådan et koncertpublikum er bygget op. 

Tekst: Heidi Wallin

Den stillestående
Jeg må indrømme, at jeg har lidt svært ved at sætte flere ord på denne type. De udstråler ikke som sådan noget, der kan italesættes, andet end at de står stille og orienterer sig imod scenen.

Den, der er slæbt med af kæresten
Denne passer gerne på den stillestående type og er som oftest af hankøn. Min vurdering er, at vi er ude i en date, som den kvindelige del af forholdet har planlagt og som den mandlige del er gået med på i et velment ønske om at gøre sin kæreste glad.

Den, der filmer hele koncerten på mobiltelefonen
Denne type vil jeg kalde for den irriterende type! Hvis man er så uheldig at stå bag denne type, vil man konsekvent være frataget muligheden for at opleve koncerten med egne øjne, men vil derimod kunne se den igennem typens mobiltelefon… Please, lad nu være… 

Den lidt for stive
Den her type…. Hvad skal jeg næsten sige? De ved det ikke selv, men det er faktisk RØV-irriterende at være placeret i nærheden af dem. De er ikke mentalt til stede og har INGEN fornemmelse for, hvad der egentlig foregår på scenen. Fx er det dem, der råber og skriger under de stille sange, og grundet promillen resulterer deres motoriske begrænsninger i skubberi, maseri og fadøl ÜBER ALLES

Den hardcore fan
Denne kommer i flere former. Nogle kan ret åbenlyst spottes, da de er klædt fra top til tå med merchandise og har da også været ovre og spendere de første 1000 kr i nyt merchandise. Den merchandiseklædte hardcore fan er at finde helt oppe foran scenen med tårer i øjnene så snart kunstneren nærmer sig. Men lad dig ikke narre. Den hardcore fan kan også komme i en helt diskret form – uden merchandise, længere nede bagved, mere stillestående. Men fælles for de to er, at de har et helt bestemt blik i øjnene – et blik af passion; nærmest forelskelse.

Den larmende
Og her kommer larm i mange udformninger. Det kan være skrål, sang, hujen, piftning og klap. For mig at se, er denne type det vigtigste element til enhver koncert. Det er dem, der sætter stemningen og dem, der gør det hele levende. Fyr den af, venner.

Den dansende
Det er den type, der er kommet for musikkens skyld – for rytmen og for stemningen. De er kendetegnet ved, at de ALDRIG står stille. Det er svært ikke at blive i godt humør af at se på dem, for glæden stråler ud af dem.

Den, der er børnefri for en aften
Denne type kommer i flok…  Det er gerne enten en flok kvinder fra 30+ eller to eller flere par, der har planlagt pågældende aften i lang tid og som har GLÆDET sig til at give den gas og glemme alt om børn og forpligtelser.