Billede 1

Tekst: Marie Aptiz

Foto: AAU Karriere

Hos mange studerende hober spørgsmål om den fremtidige karriere sig op i løbet af studietiden. Hvad kan jeg overhovedet, når jeg er færdiguddannet? Hvor kan jeg blive ansat? Er der job at finde inden for min branche? Og hvad vil jeg overhovedet gerne arbejde med? AAU’s Karrieremesse, der afholdes den 6. marts 2018 i Gigantium, kan give dig svarene. Det kræver blot en smule forberedelse og gåpåmod at få mest ud af messen – og dermed skabe det bedst mulige grundlag for din fremtidige karriere.

På AAU Karrieres kontorer over den store kantine på Fibigerstræde summer telefonerne ekstra meget i disse dage. Der bliver forhandlet stand-planer og aftaler med både virksomheder og foredragsholdere. På bordene ligger høje bunker af flyers, plakater, og løbesedler klar. Karrierevejlederne er nemlig i gang med de afsluttende forberedelser til dette års Karrieremesse den 6. marts i Gigantium.  Der er lagt op til et kæmpe arrangement, hvor studerende får mulighed for at møde omkring 100 virksomheder. Desuden kan de blandt andet opleve foredrag, deltage i workshops, gennemgå CV-tjek, og få taget professionelle billeder til CV og LinkedIn. For mange studerende kan det dog blive en uoverskuelig affære at finde ud af, hvordan man får en lang messe-dag omsat til egentlige resultater og karrieremuligheder. Specialkonsulent ved AAU Karriere, Annika Holm Jørgensen, som er med til at stable det store arrangement på benene, deler her ud af en række tips og tricks til, hvordan man får mest ud af Karrieremessen.

Hvorfor skal man deltage i Karrieremessen?

Der kan være flere udgangspunkter for at møde op på Karrieremessen. Mange studerende kommer med konkrete planer og mål. Det kan være et kommende praktikophold, projektsamarbejde, ønsket om et studiejob eller et job efter uddannelse. For dem er messen en kæmpe mulighed for at opsøge interessante virksomheder og gøre sig positivt bemærket. Du bør dog også møde op, selvom du ikke har umiddelbare karriere-orienterede planer. Karrieremessen skaber nemlig muligheden for at finde ud af, hvilke virksomheder, der efterspørger en med din uddannelse. Det at undersøge sine karrieremuligheder er en del af den større afklaringsproces, som studerende gennemgår i løbet af deres studietid. Et besøg på Karrieremessen kan derfor være med til at skabe perspektiv, idéer, og inspiration til, hvordan man kan forberede sig på fremtiden. Vi ved fra tidligere messe-evalueringer, at det virkelig hjælper de studerende med at opdage nye muligheder. Endeligt, så er Karrieremessen en unik mulighed for at øve sig i at networke, få trykket en masse hænder, og bytte visitkort eller CV med en masse spændende mennesker.

Hvad skal man gøre som studerende for at forberede sig til messen?

Den bedste forudsætning for at få sit budskab igennem er ved at kende modtageren. Derfor bør du danne dig et overblik over, hvilke virksomheder, der er repræsenteret på messen. Det er en god idé at udvælge nogle stykker, som du finder særligt interessante, og researche en smule på dem. Det gør, at du kan stille de gode spørgsmål under messen, og samtidig kan du tage stilling til, hvordan både dine faglige og personlige kompetencer kan være brugbare for virksomheden. Det er også en god idé at tage stilling til, om du vil medbringe et printet CV, eventuelt i en forkortet version. Hvis du allerede har udset dsig nogle specifikke virksomheder, kan du også lave CV’er, der er rettet direkte mod dem. Sørg blot for at tage stilling til det og have print eller visitkort med på dagen. Desuden skal du selvfølgelig gå til Karrieremessen med åbenhed og imødekommenhed og være klar til at blive glædeligt overrasket. Jeg har ofte talt med studerende, der har matchet med virksomheder, de aldrig havde troet, de skulle arbejde i.

Billede 4

Hvordan gør man på messen, når man vil have virksomhederne i tale og gøre sig positivt bemærket?

Vær klar til at beskrive dine værktøjer og kompetencer, og hvordan de kan skabe værdi i virksomhederne. Vær konkret og giv både faglige og personlige eksempler på, hvordan du har løst opgaver og klaret forskellige situationer. Drop de lange snakke om titler og fag, og beskriv i stedet, hvordan du er som person i gruppearbejde, og hvilke resultater dine projekter er nået frem til. Mange virksomheder ved nemlig ikke, hvad en akademiker helt konkret kan bidrage med. Stil hv-spørgsmål, der giver virksomhederne mulighed for at forklare og fortælle. Og slå så ørerne ud og lyt. Du er i gang med en dialog med virksomhederne, hvor deres input er mindst lige så vigtige som dine egne. Den store faldgrube, som mange studerende falder i, er at tale om sig selv uafbrudt. Derfor er den vigtigste regel, at huske den gode og interessante dialog – på den måde husker virksomhederne dig. Vær også opmærksom på at tage pauser i løbet af dagen. Tag en kop kaffe og skriv ned, hvem du har talt med, hvordan de ønsker, at du kontakter dem efter messen, og hvad deres primære ønsker er. På den måde kan du rent faktisk bruge samtalerne med virksomhederne i tiden efter messen.

Hvad gør man så efter messen, når man står med en bunke visitkort og noter?

Det er en virkelig god idé at følge op på de gode samtaler, du har haft under Karrieremessen. Det skal gerne gøres i ugerne efter messen. Opfølgning kan både ske ved et opkald eller over mail, hvor man takker for den gode samtale og uddyber sin interesse for et samarbejde med eller job i virksomheden. Det er en god idé at spørge allerede under messen, hvordan virksomhederne ønsker, at man følger op. Endeligt kan en opfølgning også være en del af en decideret ansøgning til et jobopslag i en virksomhed. Her kan du bruge mødet med virksomheden som en slags “løftestang” for ansøgningen.

Karrieremessen er jo blot én dag – Hvad skal studerende gøre resten af året for at fremme deres karrieremuligheder?

Jeg synes, at man ret tidligt i sin uddannelse skal begynde at tage stilling til, hvad den skal føre til. Det behøver ikke at være særligt specifikt, men nærmere en afklaring af, hvilke opgaver man finder interessante. Jo før man kommer i gang med den proces, jo før kan man begynde at foretage kvalificerede og informerede valg i forhold til sit studie, praktik, projekter og studiejobs. AAU giver jo mange studerende en unik mulighed for i høj grad at forme uddannelserne individuelt. Det skal de studerende udnytte – både for at komme nærmere, hvilke karrierer, de drømmer om, men også for at få bevidsthed om, hvilke karriereveje, der ikke er noget for dem. Man lærer så meget om sig selv ved at afprøve forskellige ting i løbet af studiet og i forbindelse med praktik og studiejobs. Derfor er mit råd at afprøve så mange vinkler som muligt. Og så skal de studerende huske, at hvis de har mere konkrete og praktiske spørgsmål til vejen til deres fremtidige karriere, så står vejlederne ved AAU Karriere altid klar til at hjælpe og svare på spørgsmål.