Tekst og foto: Dianna Korshøj

Er eksamen og julehyggen virkelig så svære at kombinere? Her på Agenda er svaret nej, og vi slår et slag for, at det kan lade sig gøre! Læs med og opdag, at denne kombination ikke er den rene utopi.

Den søde juletid er over os. Gaderne emmer af hygge, duften af brændte mandler breder sig i luften, mens julelysene brænder i de små vinduer. Selvom vi bliver mindet om højtiden, hvor end vi kigger hen, råber bøgerne, gruppemedlemmerne og computeren: ”Eksamen!” De to ting kunne næsten ikke være længere fra hinanden, og alligevel skal de kombineres på en eller anden måde. Kan det være rigtigt, at den eneste juletid, vi som studerende får at mærke, er, når vi ikke længere kan trække det at tage hjem til familien ud? Er den eneste jul, vi har mulighed for at opleve, gaveræset og selve juleaften? Tryk lige på pauseknappen engang, for når du har læst denne artikel færdig, står du med en håndfuld gode ideer til, hvordan du på en nem og hurtig måde kan få lov til at opleve den søde juletid.

Kold og kynisk jul/Din jul – din tid/Du er den voksne nu

Hvis man tænker tilbage til sin barndom, mindes man ofte julen som en magisk tid. En tid med nisser, spænding, hygge og gaver. Men hvad var det, der gjorde den magisk? Her vender vi næsten koldt og kynisk blikket mod ”de voksne”. Selvom det kan virke magi-forladt at vende blikket fra det mystiske og magiske, man med børneøjne ser på julen med, åbner det op for en masse muligheder. Som voksen er DU hovedansvarlig for dit eget liv – både på godt og ondt. Det betyder også, at hvis du vil mærke julens magi, er det dig, der kan få det til at ske – og det er altså ikke så svært, som det måske lyder.

Kalender med sedler/julekalender

Her har du mange muligheder. Det nemmeste er helt sikkert at gå ud og købe en chokoladejulekalender. Herfra lyder anbefalingen klart at tage julekalenderen et skridt længere. Aftal med en ven eller veninde, at I laver jule- eller adventskalendere til hinanden. Det behøver ikke være noget stort; det kan være alt fra et godt stykke chokolade eller en juleøl til en seddel med et ønske om en god dag.

De små nisser

Om de bor oppe under loftbrædderne, eller i praksis bare er mennesker, der gør små ting for hinanden, behøver ikke begrænse glæden ved de små nisser. Der er mange små ting, man kan gøre for hinanden i nissernes ånd. Aftal med en ven at være nisser for hinanden. Så kan I i al hemmelighed for eksempel lave små drillerier eller sørge for, at der fra tid til anden gennem julen dukker en lille gave op i postkassen. Her er det selvfølgelig også muligt at være nisse for en fremmed. Hvem ville ikke nyde et lille kort med ”glædelig jul” eller en lille pose småkager foran døren, til man kommer hjem fra en lang dag på studiet eller arbejdet. Der skal så lidt til fra en hemmelig nisse, for at julen bliver bare lidt mere hyggelig.

Den søde stemning

Det er ikke kun gaver og overraskelser, der kan bringe den søde julestemning frem. Vores sanser kan nemlig være med til at skabe den helt rigtige julestemning. Hele huset behøver ikke blive pyntet, og man behøver ikke det største træ, ja, man behøver faktisk slet ikke et træ. Helt små ting kan få dit hjem til at byde på et stykke jul. At vinduerne er pyntet giver oftest et kick til julestemningen, så køb en spray-sne eller hæng et julehjerte i vinduet for at blive mindet om tiden – helt uden vejret udenfor er enig i, at det er jul. Sørg for at købe lidt gran og en appelsin. Det lyder måske simpelt, men de to dufte – sammen med duften af nybagte småkager, selvfølgelig – er med til at give den varme følelse i kroppen. Det vigtige, man skal huske, er, at der faktisk ikke skal meget til for at skabe stemningen, der hvor man befinder sig mest.

Kalenderlys
Et stort og tykt kalenderlys er den nemme måde at skabe stemning i de lange arbejdsaftener foran computeren.

Æbleskiver
Et par minutter i mikroovnen og du har julen serveret på tallerkenen. Det er billigt, nemt og afgjort en af julens studievenlige traditioner.

Juletelefon
Skift ringetone, alarmtone og sms-tone til klokkeklang eller julemelodier, så får din sociale interaktion pludselig et tvist af jul.

Bytur
Hele byen emmer af jul, og man behøver ikke have den store tegnebog med for at nyde det. Man kan tage en tur gennem byen – nyd lysene, lydene og duftene, og slut af med at varme dig på en lækker kop varm kakao med flødeskum.

Julepynt
Om du har det store arsenal af julepynt, eller det bare er et par kravlenisser hist og pist, er underordnet, men julen skal inden for døren.

Risengrød under dynen
Du behøver ikke at røre i gryden i en time. Kog det op og ”put” gryden med grøden under dynen. Så er din seng opvarmet, når du går i seng, og du har nem mad til dagen efter.

Nissehue
Det er alligevel for koldt til at gå uden hue, så hvorfor ikke pifte hyggen lidt op ved at bruge en nissehue? Du vil med garanti bringe lidt glæde og smil på din vej.

Mistelten
En kliché er ikke altid en skidt ting – specielt ikke i julen. Hæng en mistelten i døråbningen og få en undskyldning for at komme lidt tættere på ham eller hende den søde.

Julefrokost
Det behøver ikke være noget stort, så kombiner endelig gruppearbejdet med lidt julemusik, varm leverpostej og hvad der ellers hører til.

Hygge
Føl dig ikke forpligtet. Sæt noget musik på eller inviter folk over – at skabe hygge i julemåneden er ikke en pligt.

Nu har vi givet dig nogle forskellige ideer til, hvordan du kan sprede lidt julestemning hos dig og dine nære. Du kan gøre det alene eller sammen med andre – det vigtige er at hygge sig! Så kom i gang; kom op på hesten og vær den lille nisse, som bringer julehyggen tilbage ind i den ellers hektiske eksamensperiode.