Et kraftværk af ord

Er du vild med ord, eller sætter du pris på fængende litteratur? Er du interesseret i det nyeste skud på stammen inden for lyrikkens verden? Måske er du på jagt efter kultur og alt, hvad der rimer herpå. Hvis det er tilfældet, så vil Nordjyllands største ord- og litteraturfestival, Ordkraft, være en kulturoplevelse lige for dig.

 

Tekst: Thea Brissing Sørensen

 

Starten på Ordkraft i Nordkraft

De rå og autentiske lokaler i Aalborgs kulturcenter, Nordkraft, danner igen i år rammerne om ord- og litteraturfestivalen, Ordkraft, der fra d. 7. til d. 9. april slår dørene op for sjette år i træk. Til Ordkraft er det ordet i alle dets afskygninger, der er i centrum. Der vil være ord, der kan inspirere, ord, der vil fremkalde latter og ord, der nok vil forundre. Ord vil spille en rolle i alt fra litteratur, forfattersamtaler, oplæsninger, signeringer til filmforvisninger, musik og debatter. Ord- og litteraturfestivalen er således en bred vifte af forskelligartede arrangementer, der har det tilfælles, at de alle har ordet i centrum. Ifølge Ordkrafts projektleder, Ove Hesselbjerg Rasmussen, dækker Ordkraft ”alt hvor ord har en meningsdannende rolle”.

Ord- og litteraturfestivalen havde sin spæde start i 2010. Idémanden bag tiltaget, forfatteren og komponisten Evanthore Vestergaard, ønskede at starte et event, der præsenterer sproget i alle sine afskygninger, udtaler Ove Hesselbjerg Rasmussen, der siden 2013 har fungeret som projektleder for Ordkraft. Med sine ideer inspirerede Evanthore Vestergaard sine kontakter i det nordjyske medie- og kulturliv, hvorefter ord- og litteraturfestivalen i februar 2010 fik navnet Ordkraft. Herefter tog tiltaget fart, og allerede i 2011 løb den første udgave af Ordkraft af stablen.

 

Aalborg: fra arbejder- og industriby til kultur- og universitetsby

Aalborg har de senere årtier gennemgået en udvikling fra at være arbejder- og industriby til at blive en kultur- samt uddannelses- og universitetsby. I denne forbindelse repræsenterer Ordkrafts base, kulturcenter Nordkraft, på én og samme tid det, som Aalborg var og det, som Aalborg er. Med de velbevarede, rustikke og autentiske rammer vidner det gamle kuldrevne kraftværk om, at Aalborg i sin tid var en arbejder- og industriby. Siden 2009 har det nye kulturcenter, Nordkraft, med sin brede mangfoldighed af uddannelse, kultur og liv, repræsenteret Aalborgs nye status som kultur- og universitetsby. I forlængelse af denne udvikling fremhæver Ove Hesselbjerg Rasmussen vigtigheden af, at Aalborgs nye status som uddannelses- og universitetsby følges op af et rigt kulturliv – et kulturliv hvori Ordkraft de senere år har været en central bidragsyder med sit fokus på ord, sprog og litteratur.

Foruden at udbygge det nordjyske og aalborgensiske kulturliv skaber Ordkraft, i disse tre dage om året, et vigtigt fokus på ord, sprog og litteratur og de uendelige muligheder, som ligger heri: Ordene, sproget og litteraturen rummer emner og budskaber, som mange vil kunne perspektivere til hverdagen, familien og arbejdslivet, men også til mere filosofiske aspekter som f.eks. livet i al sin almindelighed og ualmindelighed.

 

”Ord ud over alle grænser”

Temaet til årets udgave af Ordkraft er ”Ord ud over alle grænser”. Temaet skaber rum for en række forskelligartede fortolkningsmuligheder: Det kan blandt andet ses i forlængelse af årets program, der, med sit internatonale perspektiv, rækker ud over Danmarks grænser. Det internationale perspektiv i årets program kommer blandt andet til udtryk i kraft af en række udenlandske forfattere. Nationaliteterne er mange og er bredt repræsenteret på programmet til årets udgave af Ordkraft, der præsenterer alt fra den hollandske forfatter Gerbrand Bakker og den etiske Rein Taud til den unge kenyanske forfatter Billy Kahora. Af de internationale forfattere fremhæver Ove Hesselbjerg Rasmussen blandt andet den irske forfatter Donal Ryan, der i 2015 modtog EU’s litteraturpris for sin roman The Spinning Heart, og den russiske lyriker Ola Sedakova, som han betegner som en ”markant litterær personlighed”.

Årets program rummer imidlertid også et nationalt indhold, der henvender sig til de allermindste, til de allerældste og til dem midt i mellem. Til årets Ordkraft vil man som besøgende kunne opleve alt fra de aalborgensiske rappere Niarn og Jonny Hefty, til forfatteren bag børnehistorierne om Villads fra Valby, Anne Sofie Hammer, samt årets vinder af De Gyldne Laurbær, Jesper Stein, der vandt prisen for romanen Aisha. Donal Ryan og Jesper Stein er imidlertid ikke de eneste prisvindende forfattere på årets program. Også Puk Damsgaard, der i år vandt Cavling-prisen for blandt andet romanen Ser du månen, Daniel?, vil være én af dem, der i år kan opleves til Ordkraft.

Traditionen tro er Ordkraft ikke kun for betalende gæster. Der vil i Kedelhallen i Nordkraft være en række gratis arrangementer, hvor man som besøgende kan snuse til den forening af ord, sprog og litteratur, som Ordkraft er. Foruden arrangementerne i Kedelhallen byder Ordkraft på et bredt tredages program, der er forbeholdt betalende gæster. Her vil du kunne opleve alt fra forfattersamtaler og filmforevisninger til arrangementet Ordkraft X, som, ifølge Ove Hesselbjerg Rasmussen, er ”det eksperimenterende, det uventede og først og fremmest, lyrikken på Ordkraft”, hvor ”yngre, uprøvede men ambitiøse digtere kan komme til orde”.

 

Ordkraft er ikke kun forbeholdt 2016. Ord- og litteraturfestivalen er en tilbagevendende kulturbegivenhed i og for Aalborg. Det er for den spirende ordentusiast og for den følsomme skabslyriker. Ordkraft er for den nysgerrige, der har hang til kultur i et væld af udtryksformer og for den studerende, der higer efter andet end faglitteratur. Ordkraft tilbyder en mangfoldighed af ord, sprog og litteratur, som pryder det nordjyske og aalborgensiske kulturliv – forhåbentlig mange år endnu.