En nyuddannet ven gik for et par uger siden til jobsamtale hos en større virksomhed, og blev som det første spurgt:

“Hvad har du gjort for at mindske dit Co2 fodaftryk i dag?”

Virksomheden beskæftiger sig ikke specifikt med miljøprodukter, men den grønne bølge er begyndt at skylle ind over det danske arbejdsmarked. Når du som nyuddannet fra Aalborg Universitet inden længe skal finde arbejde, vil det derfor være en fordel for dig, hvis du har klædt dig godt på til fremtidens grønne arbejdsmarked.

Jeg har derfor samlet 8 forslag til hvordan du som nyuddannet kan være med til at gøre din kommende arbejdsplads lidt mere grøn. Nogle af dem vil virke indlysende, men selvom der endda kan være penge at spare for din kommende arbejdsgiver, er der mange, der endnu ikke har foretaget disse ændringer.

Lige et ekstra godt råd: Hold dig i starten til at foreslå et eller to af punkterne, indtil du er veletableret i virksomheden. Rom blev heller ikke bygget på én dag.

Gør dig selv til en mere attraktiv og hjælp din fremtidige virksomhed.

 1. Skriveredskaber
  En ting mange virksomheder glemmer at tænke på, når de “går grønt” er skriveredskaber. Tusindvis af brugte kuglepenne af plastik bliver årligt smidt ud, men der findes faktisk bionedbrydelige alternativer og penne der kan genfyldes
 2. Papir
  Miljøvenligt kopi- og printerpapir er efterhånden så billigt, at det næsten ikke kan betale sig ikke at vælge det. På min egen arbejdsplads arbejder vi desuden lige nu på et projekt, hvor vi vil plante nye træer for de der bruges i produktionen af det papir vi sælger, så der er mange muligheder hvis man kigger efter virksomheder som tager ansvar for miljøet.
 3. Samkørsel
  Som du ved, er en af de helt store miljøsyndere bilen. Hvis du får arbejde i en større virksomhed kan du organisere en samkørselsordning for dig og dine kolleger. Det er min erfaring, at det også giver et meget bedre arbejdsmiljø hvis man følges på arbejde.
 4. Emballage
  Sender din nye arbejdsplads pakker eller breve ud til folk? Så er miljøvenlig emballage en nem måde at vise virksomhedens grønne profil på. Især da kunden kommer til at stå med jeres pakker og breve i hånden.
 5. Printere
  Når dine blækpatroner er løbet tør eller din printer er stået helt af, så skaf dig af med den på en miljøvenlig måde. Nogle producenter som f.eks. Brother tager imod gamle toner, patroner og printere.
 6. Kommuniker online
  I stedet for at efterlade små sedler på din kollegas skrivebord, så brug digitale notesystemer og spar på papiret. Det vil også på sigt spare virksomheden penge.
 7. Papirhåndklæder
  En af de store syndere, der bliver overset, på mange virksomheder er forbruget af papir til at tørre hænder i på toiletterne. Du kan foreslå, at I skifter til miljøvenlige alternativer som f.eks. papir fra svenske Tork.
 8. Strøm
  Husk at slukke for eller slå sleep-mode til på al elektronisk udstyr der ikke behøver stå tændt natten over. Med bevægelsesaktiveret belysning undgår I også, at lyset brænder unødigt længe i områder af virksomheden, hvor I ikke kommer ofte.

Om skribenten
Benjamin Alkærsig Christensen er historiker og journalist og arbejder i dag som webassistent hos onlinevirksomheden Grafical.dk, hvor han har været med til at implementere nye grønne tiltag. Derudover skriver han freelance for Illustreret Videnskab Historie og flere andre medier. Han har desuden været involveret i implementeringen af nye grønne projekter i Estland som en del af Det Danske Kulturinstitut.