Skrevet af skribent, Katrine Dethlefsen

Hvad er det der er sket? Er vi blevet besat af klimakrisen? Har den virkelig overtaget vores sunde fornuft?

Vi er blevet så optaget af, at vi skal gøre dit og gøre dat for klimaets skyld. Men handler det virkelig kun om, at vi gør det vi gør på grund af klimaet? Jeg kan ikke forstå det! Jo, jeg synes også, at vi skal tænke over, hvad vi gør i verden og jo, jeg synes også, at klimaet er vigtigt at tage højde for. Men er det virkelig KUN derfor vi køber ’stop madspild’s mad? Er det KUN derfor vi tager offentlig transport i stedet for bilen? Nej, det tror jeg simpelthen ikke på. Jeg tror nemlig på, at vi godt kan finde ud af at bruge vores sunde fornuft. Selvfølgelig gør jeg også selv nogle af de her ting i min hverdag, men jeg gør det ikke for klimaet – jeg gør det fordi jeg tænker mig om. Jeg køber ikke ’stop madspild’s mad fordi det er godt for klimaet – jeg gør det fordi det er billigere, og jeg synes ikke, at vi som et af de rigeste lande i verden kan være bekendt at smide mad ud, der stadig kan spises, bare fordi VI har valgt at sætte en dato på for, hvornår VI synes det skal sælges inden. Der er så mange lande i verden, der kunne bruge den mad, som vi bare smider ud – DERFOR bruger jeg min sunde fornuft og menneskelighed til at købe dét. Og jo, jeg tager også bussen en gang imellem i stedet for at tage bilen, men det er ikke nødvendigvis for klimaet skyld – jeg gør det fordi det mange gange er nemmere inde i Aalborg end at have en bil med, hvor man i øvrigt skal betale penge for at have den parkeret.

Jeg tror ikke, at jeg er den eneste der tænker sådan. Men det er måske bare ikke så velset at sige, at man gør det af økonomiske eller menneskelige hensyn. Det er kommet ’på mode’ at give klimaet skylden for vores handlinger. Selvfølgelig skal vi gøre noget for klimaet, for vi har alle sammen et ansvar for at passe på den planet vi lever på, men måske skal vi tænke over, hvordan vi implementerer disse ændringer. Det er en kulturel norm i samfundet som vi skal have ændret, og det er ikke noget vi ’bare’ gør – det tager tid. Det er nok også derfor, vi er begyndt at bruge klimaet som undskyldning eller grund for vores handlinger. Det er en drastisk metode og helt klart noget, der har virket, for vi er blevet mere opmærksomme på klimaet og vi er blevet mere opmærksomme på, hvad vi gør. Vi bruger mindre plastic, vi smider mindre mad ud og vi tænker os mere om. Men hvis vi tænker os om, så tror jeg også, at vi ville have gjort alt det her, hvis det blev fremlagt som sund fornuft, eller hvad?