Hvad går du glip af?

Text: Trine Munk Bertelsen // Oversættelse: Stine Leemann

FOMO… Er konceptet noget, som du bør være opmærksom på? Og hvis ja, hvad så med det modstridende koncept JOMO? Hvor vigtigt er det, at du overholder det engang imellem?

FOMO, eller frygten for at gå glip af noget (‘Fear of Missing Out’), som akronymet står for, er blevet en håndgribelig realitet i nutiden – eller sådan lyder undersøgelser, artikler og aviser. Det er bevist, at vi lever i en medialiseret verden, der informerer mennesker præcist hvad de går glip af. JOMO, eller ‘Joy of Missing Out’, er blevet mere relevant end nogensinde.

Samme vin, nye flasker…

I 2019 er det blevet hverdagskost for folk, at kommunikerer og deltage på de sociale medier, og folk har derfor fået et indblik i andre menneskers liv – hvad laver de, hvor tager de hen, og hvem er de sammen med. Hvad der engang var betragtet som privat, er i dag tæt på almen viden i offentligheden. Og hvis dét man ser på de offentlige medier, ser mere fantastisk ud end ens egen studentervenlige spaghettiret, er det intet under, at man kan føle at man går glip af noget. Selv jeg kan relatere til det! Jeg kan personligt takke FOMO for adskillige nætter brugt på at feste i byen til den sene morgen – nætter hvor, når jeg ser tilbage på det, kunne og nok burde være taget tidligt hjem og fået en god nats søvn i stedet.

Frygten for at gå glip af noget, eller FOMO, er dog ikke et nyt koncept. Konceptet fik sit officielle navn i 2013 – som et resultat af strømmen af sociale medier i 2000’erne der forstærkede dens effekt, og dermed forsynede os med muligheden for, at se præcist hvad det er vi går glip af… Men FOMO er egentlig bare den sammen vin, serveret i en nye flasker, med et nyt prangende mærkat på. Faktum er, at mennesker har altid – og vil altid – gå op i hvad andre mennesker gør og hvad andre folk mener er ‘rigtigt’. Det er ingen hemmelighed. Folk vil have pæne ting, uforglemmelige oplevelser og de kan blive misundelige på andre – om det så skyldes den nye iPhone, rejsen til USA, den fede fest osv. Vi sammenligner os selv med andre, og vi kan bære rundt på en større eller mindre frygt for ikke at være ‘god nok’ eller ‘rigtig nok’. Den eneste forskel fra tiden før FOMO er, at i dag har vi nu muligheden og adgangen til, konstant at  sammenligne os selv med andre, på grund af de sociale medier.

Ulempen ved FOMO?

At sammenligne vores sociale liv med andres har stor betydning for, hvordan vi bedømmer vores eget. Undersøgelser har vist, at vi føler at vi har et bedre liv, hvis vi eksempelvis er mere succesrige eller har en højere indkomst end vores nabo. Ligeledes er det ikke unormalt at føle sig nedtrykt, eller “udenfor”, hvis man føler ens egen hverdag ikke har samme kvalitet som andre omkring sig – altså det liv andre viser os på sociale medier. Og naturligvis er, hvad vi ser på sociale medier, altid kun et glimt af interessante, seje og smukke oplevelser. Det er den perfekte lille morgenmad, det flotte sæt tøj, det perfekte hjørne af stuen, den fede fest eller andre lignende billeder. Det er kun det bedste vi udstiller og – næsten – aldrig de tider hvor blot ét enkelt hårstrå sidder forkert. Dette er det overordnede billed af, hvad der præsenteres på medie sider såsom Instagram – og det kan synes umuligt at leve op til sådanne utopiske liv i hverdagen.

Derudover kan vi blive så optaget af det – at tjekke eller poste på sociale medier, sammenligne os selv med andre, eller forsøge at fremvise en helt bestemt livsstil – at det påvirker den tid, vi bruger med andre mennesker i ‘den virkelig verden’. Det kan virke forstyrrende, når vi konstant tjekker vores sociale medier imens vi er sammen med andre. Det forstyrrer ikke kun for dem vi er sammen med, men også os selv. At tjekke telefonen kan gøre dig ukoncentreret og uopmærksom på den samtale du er i gang med – den oplevelse der sker lige foran dig! Mystisk nok, kan du egentlig, ved at bekymre dig om FOMO, gå glip af JOMO – eller glæden ved at gå glip af noget.

#JOMO

I 2017 dukkede hashtagget JOMO op på forskellige sociale medier. Man havde erstattet F for ‘Fear’ med J. Denne reaktion på FOMO blev kendt som JOMO – også kendt som glæden ved at gå glip af noget (‘Joy of Missing Out’). JOMO står for, at finde glæden ved at gå glip af noget og simpelthen nyde at være ‘offline’. Man er til stede i nuet og nyder øjeblikket, uden at det konstante behov for at føle sig opdateret.

Lige såvel som mad, shopping, alkohol, træning og arbejde, kan telefonen og blive en afhængighed. Flere undersøgelser fortæller til afskrækkelse om folk der er tilbøjelige til at blive ‘afhængige’ af deres telefon. Du oplever det sikkert også selv, det gør jeg i hvert fald. Jeg befinder mig sjældent længere end en armslængde fra en telefon. Det er derfor, at jeg finder konceptet JOMO relevant, både at huske og overveje i dagligdagen…

I stedet for at frygte hvad du går glip af, så handler JOMO om en indstilling hvori andre ting er mere vigtige – eller i det mindste lige så vigtige som risikoen for at ‘gå glip’. Livet drejer sig trods alt ikke blot, om at sige ‘ja’, men også om at sige ‘nej’. For lige meget hvor meget du prøver, kan du ikke nå det hele. Og endvidere, findes lykken egentligt ikke i at opdage de mange muligheder og små glæder i hverdagen? Ved at tænke over, hvordan man kan bidrage til livet, mere end hvad man kan få ud af det? Ved at opdage hvad du har, i stedet for at bekymre sig om hvad man ikke har?

At følge JOMO, kan måske minde dig om, hvad der er vigtigt og hvilke værdier du virkelig ønsker at leve efter, hvis du kigger indad… Hvad der virkelig betyder noget, uden at du skal forsøge at leve op til kvalitetskriterier, en eller anden status, eller et eller andet perfekt liv opstillet på sociale medier. Realiteten er, at andres liv altid virker mere vidunderlige end de egentlig er, når man ser dem udefra. Vi kan aldrig forstå andre menneskers kompleksitet og dybde, når vi kun ser overfladen. De er garanteret ikke så perfekte, som de ser ud – i hvert fald ikke hele tiden.

Ideer at leve efter…

Naturligvis er smartphones og sociale medier kommet for at blive, og de fortsætter med at være en vigtig del af menneskers liv. Og det burde de også – for de indkluderer også meget positivt. Sociale medier er er på mange måder berigende; det kan bruges til inspiration, at bibeholde kontakten med andre, at udtrykke kreativitet og meget mere. Når det er sagt, skal vi huske at leve efter vores egne præmisser, og ikke efter et ideal vi har set på Instagram. Og nyd de små øjeblikket! Se dig omkring og nyd nuet! JOMO! Nyd øjeblikket, og lad være med at bekymre dig om at gå glip af noget på de sociale medier – du går sikkert ikke glip af noget alligevel! Sociale medier kan og må ikke tage for meget plads i vores liv, og vi må ikke glemme vores egne værdier og ideer. Vi er alle gode nok, præcist som vi er – ligegyldigt hvilke fejl, mangler og utilstrækkeligheder det indebærer!