Hvem siger at faglitteratur skal være kedeligt? Bibliotekets lange hylder med faglitteratur gør os klogere, men mange forfattere gør sig faktisk umage, for at din læseoplevelse også skal være spændende og underholdende. Kan du finde den skønlitterære oplevelse?
Tekst: Dianna Korshøj

Som universitetsstuderende, stjæler faglitteraturen meget af vores tid. Hyggelæsningens tid bliver nedprioriteret, mens pensumbøger fylder mere og mere på hylden.  Pensumlæsning er ofte praktisk orienteret, da vi jo gerne skal huske mere end blot overskrifter, når eksamen banker på døren. Er du åben for et nyt perspektiv, er der både hygge og billige eksamenspoint at hente.

Hjernen er en finurlig størrelse, med motorveje, genveje, skattekamre, turistmål og meget mere, og heldigvis behøver vi ikke at kunne forstå dens kompleksitet, for at høste af fordelene. Afhængig af ens læse- og noteteknik, bliver forskellige dele af hukommelsen aktiveret når man læser, men når man læser for hyggens skyld, er der helt andre kræfter i spil. Man er inde i et andet univers, hvor der er andre ting på spil, og hvor det i stedet er helheden og selve oplevelsen man husker. Vi danner os billeder af verdenen, kommer ind på livet af personerne og føler hvad de føler; vi bliver en del af fortællingen. Hvis vi tilnærmelsesvis kan få samme oplevelse med, bare en lille del af pensum, kan minderne af oplevelsen bane vej, når man måske ellers ville ”ramme muren” under eksamen.

Typen af pensum varierer meget fra studie til studie, så det nogle gange kræver det en vilje uden lige, at nå helt i mål med den skønlitterære oplevelse. Ikke desto mindre, er det et forsøg værd! Det handler om at danne billeder i hovedet af det man læser, og bringe følelser i spil. Hvis teksten ikke selv er oplagt til det, kan man lade tankerne vandre lidt længere, og se det fortalte, i billeder. Det virker måske lidt alternativt, men hvis man for eksempel læser ”2+2=4”, ryger det nemt i glemmebogen.

Hvis man til gengæld har dannet et billede i hovedet af det, bliver det noget helt andet. Det er selvfølgelig lettere, hvis litteraturen fortæller hvordan Rosa Parks nægtede at flytte til et andet bussæde, men så heldige, er det langt fra os alle, der er.

Så giv dig i kast med faglitteraturen, på en helt ny måde, som supplement til noter, forelæsninger, og alt andet godt fra havet. Åben den faglitterære læsning til helt nye breddegrader, hvor det absolut ikke kun er pensum, men en helt ny verden af viden, som kan tilbyde et væld af skønlitterære oplevelser.

Vidste du at Aalborg Universitetsforlag samarbejder med mange kloge mennesker, for at gøre dig endnu klogere på det der rør sig? Sidste år Introducerede de en bogserie kaldet TREND BITES – en lille håndbog, som hurtigt og nemt kan give indblik i hvad et aktuelt emne drejer sig om, så DU kan deltage i snakken. Første udgivelse giver dig indblik i den forunderlige verden af fanfiction. På blot 60 sider, skaber Thessa Jensen grundlag for at forstå interessen, fællesskabet og meget mere. Skal du være med i snakken?