Tekst: Mie Louise Nielsen

Man siger at julen er hjerternes fest, men det er også forbrugernes fest. 31.635 Mio danske kroner blev der i år 2017 brugt alene bare på danskernes dankort fra 1-23 december. Vildt mange penge, hvis du spørger en studerende som mig. Danskernes forbrug stiger mere og mere til jul, men lad os lige slå bremserne i og huske på at december skal og bør være en hyggelig måned, hvor alle kan være med! Herunder giver Agenda dig nogle gode bud til hvordan du holder jul på budget.

  • Lav et budget
   Start med at lave et julebudget. Hvor meget regner du med at bruge i alt og hold dig løbende opdateret ved at gemme kvitteringer. Du kan evt. lægge en lille smule til side i månederne op til, hvis du ligesom jeg har tendens til at bruge lidt for mange penge i julen.
  • Kalenderstagen
   Det er 1. December og du har endnu ikke lavet den traditionelle kalenderstage men bare rolig! Venter du til 1. december med at købe lyset kan du ofte få det til halvpris. Køb en klump ler og fin resten af dekorationen i skoven. Den bugner med gran, kogler og mos!
  • Pynt op
   Ofte er det her jeg selv springer budgettet. Jeg elsker julen og hele mit hjem er fyldt med nisser. Her kan du spare penge ved lave din egen julepynt. Lav smukke snefnug i perler og hæng op i vinduet. Klip juletræ og nisser i karton og hæng på troldegrenen, som du lige har skaffet fra mormors have. Eller du kan tage i genbrug og købe lidt second hand julepynt.
  • Lav dine egne gaver
   Gaver er oftest dét der er dyrest for budgettet, det kan jeg endnu engang genkende fra mit eget. Men julen handler ikke om materielle goder og om at give det dyreste gaver. Kan du huske hvor glad din mor blev for tegninger, da du var lille? Hjemmelavede gaver er hit, og der skal egentlig ikke ret meget til. Jeg har selv haft succes med at lave gaver i beton. Her kan du lave en smart lysestage ved f.eks. at støbe i en mælkekarton og lave et hul til fyrfadslyset eller du kan købe noget billigt garn og hækle nogle karklude til farmor. Her kan du få hjælp fra YouTube.
 • Få juletræ fra virksomheder eller investere i et plastik
  Ofte er det rigtig mange virksomheder, der har et juletræ til at stå og pynte i foyeren. Prøv at spørg dem de sidste dage op til jul, om du må få juletræet og hæng din hjemmelavede pynt der på.
  Eller du kan investere i et plastik juletræ. Det koster gerne lidt mere end et rigtigt juletræ, men det kan holde i flere år. Win Win…