Tekst: Mie Louise Nielsen

Fotos: Jakob Hammer (Facebook: Hammerfoto)

På en forholdsvis kold og kedelig torsdag september eftermiddag, finder jeg mig selv siddende på Studenterhuset og vente på Peter Bigaard. Du kender ham nok nærmere som Pede B!
Bassen buldrer for fuld drøn inde i den store sal på Studenterhuset, og lydprøverne er for alvor i gang. I aften spiller Pede B i forbindelse med lanceringen af sit nye album Over Askeskyen 3, og forinden koncerten havde jeg fornøjelsen af at have en snak med Pede B om alt lige fra hans albums til, hvad fremtiden bringer.

Pede B er for nogle nok mest kendt for at være den eneste i Danmark, der har vundet MC’s Fight Night tre gange. Et koncept, der kørte på Danmarks Radio, hvor rappere skulle improvisere og freestyle mod hinanden. Men Pede B fortæller, at han er glad for, at tiden med MC’s Fight Night er slut, og at der nu skal være fokus på de historier som han fortæller. Ja, for nok er Pede B en dygtig rapper, men han er nok også en af Danmarks bedste storytellers. Pede B fortæller historier på sine albums, og lytter du særligt til albummet Gin og Cocio, der er skrevet som en lang fortælling om en ung fyr, der arbejder som telefonsælger og går igennem en vanskelig weekend, er du ikke i tvivl om, at Pede B formår at fortælle gode historier.

Den 7. september udkom Pede B’s niende studiealbum, og efter de to konceptalbum Gin og Cocio og Sparring, vender vi nu tilbage til projektet Over Askeskyen. Over Askeskyen 3, sådan lyder titlen på det nye album fra Pede B. Ja, den hurtige læser må vel nok tænke, at Over Askeskyen har 2 forhenværende album, og der har du helt ret!
Men det startede ikke ud med hensigten om at askeskyen skulle være en trilogi. Over askeskyen 3 er en videreførelse af den tematik og lydbølge, som der har været på både Over Askeskyen 1 og 2.
Den første Over Askeskyen udkom i foråret 2012, men blev skrevet under 2011, hvor askeskyen fra vulkanudbruddet på Island stadig lå i folks bevidsthed. Pede B har selv prøvet det med at sidde fast i flytrafikken i vinteren 2010, hvor flere fly var aflyst, og følte sig som en af hovedpersonerne i en amerikansk julefilm. De mange flyaflysninger betød, at han måtte med færgen fra England til Esbjerg.
Det, at titlen kom til at hedde ”Over Askeskyen”, var for Pede B en metafor for det uopnåelige. At man er strandet fast et sted, og man kan ikke komme op over askeskyen, ”Det repræsenterede alt det, jeg ikke kunne forstå som menneske”.

Det var som sagt ikke planlagt fra start, at Over Askeskyen skulle blive til en trilogi. Pede B fortæller, at der har været forskellige situationer, hvor det har været det mest naturlige at gøre, men ”folk havde en tendens til at putte mig i en freestyle kasse”, og da Over Askeskyen 1 fik rigtig god respons, gav det Pede B blod på tanden til at gøre mere af denne form for albums. I mellemtiden af de 3 Over Askeskyen albums har Pede B også udgivet en del plader. Han fortæller blandt andet om albummet Sparring, som for ham var blærerap og punchline rap, og at efter dette album, gav det ham lyst til at lave noget mere indholdstungt.

Den hardcore fan har nok hurtigt opdaget, at alle tre albums er produceret med den tidligere verdensmester i mix, DJ Noize, og for Pede B har der været en række forskellige dogmer i forbindelse med udgivelsen af projektet Over Askeskyen.

Jeg kan bedst lide at arbejde ud fra en tankegang om, at der er bestemte ting jeg må og ikke må”, siger Pede B. Derfor har han opstillet en række ”regler” i forhold til projektet over Askeskyen: Der skal være en god portion storytelling, der må ikke være nogle gæste rappere, og musikken skulle leveres af DJ Noize. En række håndfaste rammer, for hvordan Pede B skulle udgive sit nyeste album.

Nu er det nyeste album fra Pede B altså på gaden, og Pede B fortæller, at modtagelsen har været super fantastisk, og han har kunne mærke, at det har været et album, som kernefansene har set frem til. Pede B beskriver følelserne op til udgivelsen af et album. Her fortæller han, at man gennemgår en masse stadier op til udgivelsen af et nyt album, og at det på en måde kan sammenlignes med måden, folk bearbejder sorg på: Man går igennem en masse stadier fra ”mit liv er fantastisk” til ”åh nej, hvordan kan vi undgå at den her plade ser dagens lys”. Pladen har været færdigmixet siden april, men processen er lang, blandt andet fordi at vinylerne skal trykkes i udlandet. Men Pede B er glad for modtagelsen af albummet. Allerede under hans første show på turneen i Slagelse kunne han tydeligt mærke responsen blandt andet på nummeret Manga, som producerne havde spået til at blive en fanfavorit. Publikummet i Slagelse gav den ekstra max gas, selvom albummet altså kun havde været ude i fire dage, og lige præcis den respons kunne jeg som tilskuer også selv mærke, da jeg et par timer senere efter mit interview med Pede B stod til koncerten i Studenterhusets mørke sal med buldrende bas og højt flow selv skrålede med på Manga!


Fra freestyle champ til kreativ storyteller

Pede B er triple mester i MCs Fight Night. En titel, som han selv synes er fedt at være pensioneret fra. Selvom han er pensioneret fra MCs fight Night, så freestyler Pede B dog stadig altid til sine koncerter, hvor han beder sine fans smide de ting de har i lommerne op i luften, hvorefter han freestyler om det som han kan se. ”Det kan godt være jeg er off i 8 takter, hvor jeg er mega dårlig til at freestyle, men der er jo ikke nogen der går i gang med at buhe mig ud”. Han er dermed glad for at være væk fra battle ringen, men det at improvisere tekster er stadig en stor del af Pede B’s liv. Som ung rapper blev han selv inspireret af Jon Conner, som til sin koncert rappede om hans dag i København.

Pede B fortæller, at man ikke kan forberede sig på alt her i livet. Jeg spurgte ham eksempelvis, hvordan man forbereder sig på et spørgsmål til en eksamen. ”Jeg ber’ altid om en opfølgende forklaring. Så kommer der et par enkelte sætninger. Og ud fra den korte beskrivelse kan jeg sætte en freestyle sammen”. Pede B råder studerende til at holde sig opdateret, hvilket han også selv forsøger i forhold til både radio og tv.

Pede B har desuden i samarbejde med psykologen Mads Korsgaard udgivet en bog i maj, der hedder Aktivt kreativ. Her eksemplificeres gennem freestyle en guide til kreativitet, som Pede B mener både kan bruges i forhold til skoleopgaver, eller hvis man skal designe noget.

Jeg spurgte Pede B, hvordan det er at leve af det, man virkelig brænder for. Han forklarede, at kreativiteten til sine tekster kommer fra sit liv, og i bund og grund er det processen i at skrive, som han er forelsket i, men at det kun er en bonus, at han så kan spille sine sange på scenen, og dermed leve af det.

Min økonomi lige nu er f.eks. ret presset i forhold til en ny plade. Det er jo med liv og sjæl hele tiden for mit vedkommende. Men når man stopper op og lugter til blomsterne, så er man jo super privilegeret, at man lever af noget, man ikke kan lade være med at gøre. For mange siger du lever af det, du elsker. Og det synes jeg lyder så højpandet, for jeg elsker min kone og mit barn, men elsker… jeg kan jo bare ikke lade være med at gøre det her”.

Har du tænkt tanken, om det ikke er sikkert at du kan leve af det her resten af dit liv?

Pede B tænker langsigtet, og han virker egentlig ikke særlig overrasket over mit meget direkte spørgsmål. For det at leve af at lave musik i Danmark er ikke bare noget som ligger lige til højrebenet. ”Man kan godt leve af at lave musik i Danmark, men du kan ikke hvis du sidder i et hjemmestudie og ryger pot hver eneste dag”.

Pede B fortæller, at han har læst dansk på RUC, og at han sagtens kunne se sig selv i en universitetssammenhæng. Under sit studie lavede han også musik, og han fortæller, at det at læse dansk, har givet ham et nærtekstligt forhold til sprog, idet at han har svært ved at læse en tekst uden at begynde at lægge mærke til de greb, der er blevet brugt i forfatningen af den pågældende tekst.

I 2013 blev Pede B headhuntet af et tekstbureau, som havde fået øjnene op for, hvor gode tekster han skriver, og på den måde havde han faktisk et helt almindeligt job for en tid. Men da han fandt ud af, at han skulle være far i 2014, følte han det nødvendigt at vælge noget fra. ”Der gik det op for mig, at jeg ikke kan lade være med at lave musik. Derfor skar jeg det almindelige job fra”.

Drømmen som barn og fremtiden som voksen

For mange af os har vi som barn en drøm. Nogle drømmer eksempelvis om at blive frisør, andre brandmand. Da Pede B var barn drømte han om at være opfinder. Han ville gerne finde en bedre måde, hans farmor kunne gå på.
Selvtilliden var ikke særlig høj som ung, og selvom der var stor interesse for musik, så troede Pede B ikke at han kunne blive rapper, eller sågar formå at leve af det. ”Min far sagde, at han troede, jeg ville blive komiker, fordi jeg sagde nogle tåbelige ting som barn, så jeg ved ikke om, hvis jeg ikke havde fundet rap musikken, om jeg så havde kigget den vej”.

Drømmen nu er at leve af at lave musik. Og Pede B fortæller om de mange nye projekter, han allerede har sat i gang. Han fortæller blandt andet om et nyt projekt, han arbejder på, som er et nyt album, der hedder glemte numre. En opsamling af ikke-udgivne nummer, som også udkommer med en lille bog med billeder i et lille oplag til de hardcore fans.

Samtidig kommer der også en koncert med Aarhus Jazz Orchestra, hvor numrene er med masser af blæsere og sej opsætning. ”Det er sjovt, fordi man laver sådan noget musik i kælderstudier, og lige pludselig at stå foran et orkester som spiller noder til min musik, det er utroligt imponerende!”

Hvis du sidder derude efter at have læst den her artikel og er nysgerrig efter, hvorvidt der kommer en Over Askeskyen 4, kan jeg fortælle dig, at Pede B fortalte, at det ikke var på tegnebrættet, ”Men det kan sagtens blive åbnet op senere. Hvis der kommer den rette anledning”. Så vi hardcore fans må krydse fingre, og håbe.