Tekst: Mie Louise Nielsen

Fotos: Crickster

Verdens befolkning vokser, og det samme gør efterspørgslen på bæredygtige fødevarer, som skal være alternativer til den nuværende fødevareproduktion. Det skønnes, at der vil være over 9 milliarder mennesker i 2050. Dette betyder et øget pres på fødevareproduktionen, som i forvejen er præget af overproduktion, enorme mængder energi og store udledninger af forurening. De i forvejen eksisterende produktionsmetoder kan ikke følge med befolkningsstigningen, som skal mætte fremtidens menneskebestand.
I dag er der et stort fokus på at finde alternative løsninger til bæredygtige fødevarer, som skal være med til at mætte de mange munde. Et af alternativerne er at spise insekter!

Det kribler og krabler måske i dig, når du hører, at du skal til at spise insekter. Men faktisk anvender næsten 80 procent af jordens befolkning allerede insekter i deres kost den dag i dag. Insekter indeholder mange sunde fedtsyrer, og deres enorme proteinindhold kan blive en vigtig del af din kost. Udover at indeholde mange proteiner er insekter også bæredygtig i den forstand, at de udleder væsentligt mindre CO2 end både svin og kvæg.  

Det er helt sikkert et stort skridt for mange danskere at skulle til at anvende insekter i deres madlavning, og det kan tage tid at nedbryde den psykologiske barriere, der er ved at spise insekter. I en Megafon-måling udarbejdet af Dyrenes Beskyttelse har 4 ud af 10 danskere svaret, at de er klar til at prøve at spise insekter, hvis de bliver serveret på en indbydende måde. Den indbydende måde er også noget, som de unge iværksættere hos firmaet Crickster har i tankerne, når de producerer produkter, der indeholder insekter.

Den aalborgensiske virksomhed Crickster, der er stiftet af Martin Thomsen og tre andre dygtige drenge fra Aalborg Universitet, er en virksomhed, som i særdeleshed har fokus på bæredygtighed og det sunde alternativ til den store kødproduktion, der findes i dag. Martin fortæller, at da han som eliteudøver tog et halvt år til Thailand for at træne, stødte han på insekter på de mange madmarkeder, der findes i Thailand. Her blev han tilbudt at smage på insekterne, og allerede inden han havde tygget af munden, var hånden på vej ned efter en ny smagsprøve.

Efterfølgende fandt Martin ud af, hvor bæredygtige og proteinrige insekter er, hvilket særligt interesserede ham som eliteudøver. Da Martin kom tilbage til Danmark og skulle til at læse sin kandidat, faldt han over uddannelsen Forretningsinnovation, hvor Martin ville dele sin viden om de bæredygtige insekter til sine medstuderende for på sigt at skabe virksomheden Crickster!

Under kandidatens 2. semester blev de fire drenge, som står bag Crickster, for alvor enige om at kæmpe for at få danskerne til at spise insekter, og herfra gik det stærkt. Der blev researched, skabt prototyper og potentielle kunder blev interviewet. Drengene bag Crickster fandt selv et industrielt køkken, hvor de første prototyper blev produceret, og det var også her, at de salgsklare produkter blev lavet. Crickster står nu i dag med flere forskellige produkter, der indeholder insekter.

Product Edit

Produkterne

Efter at have læst om bæredygtigheden bag insekterne kan det måske være, at du selv er blevet interesseret i at smage på insekter? Følg med på Cricksters Facebook-side: https://www.facebook.com/cricksterofficial/, hvor drengene blandt andet poster, når de er ude i byen og dele smagsprøver ud. Jeg mødte selv Martin og hans kollega Simon i Salling Super, hvor de delte smagsprøver ud på deres helt nye produkt: levepostejen! Den hurtige læser har måske lagt mærke til, at der mangler et ‘r’, men det er fordi, at postejen fra Crickster er uden lever. Det er en postej lavet på grøntsager og 42 procent insekter med kun 6 procent fedt! Drengene fra Crickster har i samarbejde med Torben Holm – Slagter Faglærer hos Food College Aalborg skabt en velsmagende, let krydret og bæredygtig postej, som Martin håber på kan være et alternativ til de mange kilo leverpostej, som danskerne spiser hvert år. Cricksters postej er indbydende, og har du selv lyst til at smage den, kan den købes i Salling Super Aalborg.
Foruden postejen har Crickster også andre produkter såsom deres Insnack 333, som er helristede melorme i tre forskellige smagsvarianter. Disse kan blandt andet bruges som snack til øllen eller som topping til suppen eller salaten.

Under mit møde med drengene fra Crickster var jeg ikke i tvivl om deres passion inden for insekter og den generelle bæredygtighed, der er ved at anvende insekter i madlavningen. Jeg oplevede Martin og Simon som værende meget energiske og nytænkende, og jeg er spændt på, hvad det næste produkt fra Crickster bliver!  

Følg drengene på deres hjemmeside www.crickster.dk, hvor du kan læse mere om insekter, deres historie og hvor du kan købe deres produkter.