Tekst og foto: Dianna Korshøj

Vinterbadning bliver mere og mere populært – specielt blandt den yngre generation, men er det kolde gys virkelig noget for den hårdtarbejdende studerende?

 

En tur i det kolde vand kan synes absurd; din krop går i alarmberedskab, dit blodtryk og puls stiger, dit åndedrag bliver overfladisk og din kropstemperatur falder, så hvorfor dog udsætte sig selv for det? Der kan være væsentlige helbredsmæssige fordele ved at udsætte sin krop for den slags vand-tortur. Kuldechokket gør at hjernen fx frigiver adrenalin, serotonin og endorfiner, som virker smertestillende og afslappende, og kan endda give samme kick som god træning eller god sex. Hvis man har muligheden for at gå i sauna efterfølgende og umiddelbart efter gentager succesen, afgiftes kroppen og renser blandt andet ud i stresshormonerne i kroppen. Det er dog vigtigt at huske på, at selvom der kan være mange gavnlige aspekter, bliver kroppen presset på en måde, den ikke er vant til, så derfor bør det udføres med omtanke og aldrig alene.

 

Den rigtige viking

Hvis det kolde frister, behøver du ikke stå alene. Mange erfarne vinterbadere står klar til at hjælpe dig med ”springet”, hvis du melder dig ind i en klub. I Aalborg har vi både Lillebjørn Vinterbade Klub, som holder til ved havnebadet, og Vikingeklubben Isbjørnen, som holder til i Vestre Fjordpark, hvor man kan mødes med andre, få en snak og et koldt gys. Stemningen er høj, når der vinterbades i flok, og man kan komme tæt på folk på en helt anden måde, når man mødes om det ekstreme og krydser grænser sammen.

 

Den rigtige tråd

Som H. C. Andersens eventyr om Kejserens Nye Klæder foreskriver, er den rette påklædning essentiel for at undgå, at der bliver hvisket og tisket i hjørnerne. Det skræmmer dog mange, når de hører, at den rette påklædning for en vinterbader er det Adams- eller Eva-kostume, de blev født med. Når klubberne bliver adspurgt, er det sjældent et krav at undlade badetøjet, men det opfordres på det kraftigste, da det kolde badetøj siges at være yderst ubehageligt, når man kommer op af vandet.

Her i byen kræver klubberne dog heller ikke, at man er nøgen, og på havnefronten er badetøj endda påkrævet, da det er midt i byen og til åbent skue for den øvrige befolkning.

 

Borgerpligt

Det at gå i det kolde vand, indrømmer flere, er måske ikke er den fedeste oplevelse. Alligevel betaler de glædeligt kontingent og tager dyppet flere gange i en sæson. Men hvorfor vælger de at gentage noget, de selv finder ubehageligt? En af de tilbagevendende vikinger forklarer: ”Jeg gør det for den følelse, det giver mig. Man kommer af med en masse stress i kroppen, og det er bare lækkert. Alle burde gøre det – ja, det burde næsten være en borgerpligt”. Han fortæller, at hvis han har irritationer eller andet at tænke over, så er turen i vandet og saunaen bagefter som at viske tavlen ren; man kommer ud med fornyet energi og gåpåmod.

 

Udfordringen

Kan det danske samfund virkelig blive mindre stresset og mere roligt, hvis det var en borgerpligt at vinterbade, og kan vi på Agenda uden at tøve anbefale det til jer, vores læsere? For at svare på det spørgsmål, gav vi nogle studerende en udfordring: de skulle finde svaret for os. To flittige studerende, en mand og en kvinde, begge i starten af tyverne og i relativt god fysisk form meldte sig som vores forsøgskaniner. Uden erfaring eller sauna stod de nøgne foran det kolde vand. De tøvede begge, men blev enige om at tælle ned fra 3, og afsted de gik. Hun hoppede næsten to meter ud, og han det halve. Meget hurtigt kom de op igen. De rystede og skyndte sig hen efter deres håndklæder. Da deres vejrtrækning var blevet næsten normal igen, snakkede vi om oplevelsen.

Det var så vildt! Da jeg kom ned under vandet, blev jeg helt desorienteret og troede slet ikke, jeg kunne komme op igen” fortalte hun. Han var enig i, at det var vildt: ”Jeg er helt hyped lige nu. Det var så fedt!”. Deres enstemmighed forsvandt dog, da de blev spurgt, om de ville prøve det igen. Den kvindelige studerende var så vild med det, at hun overvejede at få medlemskab til en klub, så hun kunne gøre det til en tilbagevendende og regelmæssig ting. Hans tilgang var imidlertid en helt anden: ”Det var fedt, og jeg er så glad for at jeg gjorde det, men jeg behøver aldrig at gøre det igen – Det er fanme for koldt!”.

 

Vores lille eksperiment fortæller derfor, at vinterbadning kan være en fed oplevelse, som dog ikke er for alle. Vores forsøgskaniners forskellige reaktioner fortæller intet videnskabeligt om vinterbadning, men kvinden virkede noget mere hooked på det bagefter, så måske er det, fordi piger er sejere end drenge, eller måske var det bare en skræmmende oplevelse at finde ud af, at temperaturen den aften var helt nede på 2,5 cm.