Tekst og foto: Alexander Kokkedal

 

Mange unge iværksættere i idé- og opstartsfaserne har gennem de senere år lagt vejen forbi AAU i søgen efter nogle rammer, inden for hvilke deres virksomhed kunne bygges op og understøttes, indtil den var klar til den store verden. Det har så typisk været i regi af AAU Innovation og SEA (Supporting Entrepreneurship at AAU), at de håbefulde iværksættere har fundet et tilbud om en kontorplads, sparring med forretningsudviklere eller andet, de har takket ja til, fx gennem AAU Startup Program eller Innovativ Vækst.

Der var dog engang, hvor AAU’s programmer til iværksættere ikke havde så pæne navne eller var så konkret udmøntede som nu. Dengang – i sommeren 2016; den fjerne fortid – blev Philip Nymann og Christopher Gade, begge netop dimitterede fra AAU, optaget på en af AAU nyoprettet summer camp for iværksættere.

Nu godt halvandet år senere står de klar med egen virksomhed; Philip Nymann med spilproducenten Tunnel Vision Games og puzzle-spillet ”See You On The Other Side” som første produkt og Christopher Gade med virksomheden Arura, der bl.a. yder hjælp til virksomheder med gamification, app development og augmented reality-projekter.

De gik fra summer camp til Innovativ Vækst til ikke at være i et program men alligevel residere på AAU Inkubators kontormiljø på Fibigerstræde 11. Fra 2018 af skal de videre mod nye himmelstrøg. Hør dem fortælle om vejen gennem AAU Innovation/SEA/etc. og give gode råd til aspirerende iværksættere!

 

Gennem et system i udvikling

De to herrer var efter dimissionen på udkig efter fysiske rammer at arbejde på virksomhed i, da de fandt frem til SEA’s summer camp for iværksætteri, der lå i et auditorie på NOVI. Det blev senere til muligheden for at kunne sidde på AAU som et fast tilbud. For Philip Nymann passede det fint at ende med at sidde i kontormiljø på AAU.

”Når man er færdig på universitetet, vil man meget gerne have sin selvstændighed og løsrivelse fra universitetets trygge rammer, men det var svært at konkurrere med gratis lokaler, sparring med forretningsudviklere og at være i lokale med mange, man kendte på forhånd og også nye bekendtskaber,” siger han.

Rent pengemæssigt har det godt nok været gratis, men AAU havde forventninger til virksomhedernes stadige udvikling for, at iværksætterne kunne beholde kontorpladsen. Det var man fra AAU ikke altid lige fiks på at tydeliggøre.

”Undervejs på Innovativ Vækst blev vi gjort opmærksomme på, at hvis man ikke kom igennem forløbets udskilningsfaser, ville man miste sin plads i inkubatoren. Jeg ville ønske, man havde gjort det tydeligt fra starten af,” fortæller Philip Nymann, der dog forstår, at SEA havde en tumultarisk opstartsfase.

Inkubatormiljøet på AAU er kommet langt siden da. Christopher Gade peger på, at der i modsætning til tidligere tider er kommet struktur på inkubatorens programmer og altid sidder en forretningsudvikler nede på AAU Inkubators kontor. Med dette som grobunden og Gades eget hårde arbejde har Arura kunnet florere.

”Jeg har fået supermeget ud af at være ved SEA. Vi var helt grønne, da vi startede. Når jeg kigger tilbage, tænker jeg: ’Hold da op – det var da utroligt, at det kunne lade sig gøre!’ Man tænkte jo ikke forretningsmæssigt eller strategisk; det var bare fra den ene dag til den anden, hvor man havde noget, man kunne tænke sig at lave,” siger Christopher Gade.

 

Dårlig kommunikation var et tidligt problem

Men der har været nogle trælse vejbump on the road to victory. Oplevelsen af dårlig kommunikation fra AAU omkring fordelingen af midler tager kagen. I december 2016 modtog AAU et beløb fra Det Obelske Familiefond på 25 mio. kr., der sammen med 5 mio. kr. fra Spar Nord Fonden og 25 mio. kr. fra AAU selv skulle komme iværksætteri på AAU til gode.

Pengene blev pumpet i AAU Startup Program, men Philip Nymann og Christopher Gade sidder tilbage med den opfattelse, at SEA stillede nogle støttescenarier op, der måske ikke burde være nævnt overhovedet.

”Der var en masse snak om en masse penge uddelt på forskellige måder, og det har vi aldrig set noget af. På et tidspunkt var der snak om, at vi alle ville kunne være på et forløb og få a-kassesats samtidig med, men det var så fordi, at man på Innovativ Vækst var på a-kasse,” fortæller Philip Nymann. Han fortsætter:

”Så der var nogle lidt falske præmisser, men jeg ved ikke, om det var en salgstale. Der var også på et tidspunkt snak om, at man ville få noget, der ville svare til SU-takst, men det var jo mere i forhold til Startup Program, hvor man var på SU, og sådan føles det ikke fremlagt.”

”På et tidspunkt blev der sat et stort, fedt kryds over, at vi kunne få nogle penge, og det har egentlig været den eneste store fejlkommunikation,” siger Philip Nymann.

 

”Hånden på kogepladen”

Talen falder på, om SEA har noget ansvar over for iværksættere på deres forløb, når det kommer til hensyntagen til studerende. Philip Nymann kan klart svare nej til dette, også når undertegnede spørger ind til den situation, hvor studerende vælger at flytte fokus fra studiet for at arbejde på egen virksomhed.

”Det er lidt curlingmentalitet i min bog, for man bliver simpelthen nødt til at gå på sine egne ben og tage ansvar for sine egne handlinger,” understreger Nymann.

Christopher Gade kan støtte op om det synspunkt.

”Jeg synes også, det er noget fis. Der er jeg enig med Philip. Hvis du gerne vil være studerende og starte virksomhed, så er det bare hånden på kogepladen. Det kommer virkeligt til at gøre ondt, og sådan er det bare. Det gør også ondt på os andre,” siger han.

Man vil typisk være mere end bare sig selv om at starte virksomhed op, og ligesom man ikke nødvendigvis bør skrive projekt med sine gode venner, råder Philip Nymann potentielle iværksættere til også at overveje, hvem de giver sig til at starte virksomhed med.

”Vær klar på, at de kammerater, du går ind med, er kammerater, du er beredt på at tabe. Helt bogstaveligt. For der er en mulighed for, at du kommer ud på den anden side og ikke kan snakke med dem, du startede op med,” advarer han. Holdet bag Tunnel Vision Games har været heldige og bevaret venskabet, trods de før er blevet sat på spidsen af hinanden.

 

Visionær blindfolding skulle overvindes

Philip Nymann og Christopher Gade kommer ind på nogle af de problematikker i øvrigt, de to iværksættere har oplevet undervejs. Nymann byder ind med et eksempel:

”Vi var sindssygt blinde i forhold til udviklingsprocessen. Jeg er meget en person, der kan og vil selv og snakker folk hen, hvis de prøver at komme med gode råd. Det er jo fordi, man gerne vil være i kontrol over det, man laver, men vi har spildt rigtigt mange penge ved ikke at være i kontrol over vores proces,” fortæller han.

Christopher Gade forstår godt Nymanns situation; han har stået i den selv.

”Philip og jeg er nok begge den samme type person. Vi er visionære og kan godt tænke og snakke os selv ud over en kant,” fremhæver Christopher Gade. Han fortsætter:

”Man kommer til at stå i det problem, at man bliver blindfolded, når man er som os. Man siger, at det går fint nok, og så falder man ud efter en måned og siger, ’Øv, det var måske ikke sådan, vi skulle have gjort det alligevel.’”

 

Hvad bringer fremtiden for de to iværksættere?

Trods en på godt og ondt visionær proces er Arura og Tunnel Vision Games kommet op at stå og vil med god sandsynlighed arbejde side om side også udenfor universitetets mure. Når tiden kommer til at rykke ud af inkubatoren, agter de nemlig at finde et fælles kontor.

”Vi har snakket om at finde et kontor sammen og måske få Park-a-lot og en fjerde med; det kommer an på, hvor stort kontoret bliver, men det er stadig lidt uklart, og den dato kommer nærmere og nærmere,” fortæller Philip Nymann ultimo-november 2017.

Fremtiden er uvis. Tiden på AAU med bl.a. de 26 uger på Innovativ Vækst er ovre nu, og det bliver spændende at se, hvordan de to startups vil klare sig ude i den store, vide verden. Christopher Gade får sat ord på udfordringen forude:

”Cash flow er vigtigt, for ellers kan du ikke have folk. Vi er alle sammen færdiguddannede, skal betale husleje og sådan nogle ting. Vores løn skal vi selv tjene, og det lægger et pres på. Man skal videre, og det er svært som startup, for det hele er så uklart.”

Philip Nymann (tv.) og Christopher Gade har siden 2016 kunnet opbygge deres virksomheder – hhv. Tunnel Vision Games og Arura – i regi af forskellige AAU-indsatser for at understøtte iværksætteri blandt studerende og dimittender.

 

Philip Hundevad Nymann
Cand.it. i Interaktive Digitale Medier fra Aalborg Universitet. Philip Nymann var med til at starte spilvirksomheden Tunnel Vision Games, hvor han sidder som CEO. I virksomheden arbejdes der her for tiden på det første produkt, puzzle-spillet ”See You On The Other Side”, der er videreførelsen af et prisvindende semesterprojekt.

 

Christopher Tanderup Gade
Cand.scient. i Medialogy fra Aalborg Universitet. Christopher Gade har tidligere startet Flat Cap Entertainment – en softwarevirksomhed med fokus på spil, digitale installationer og simulationer – og har siden været med til at stifte Arura, en virksomhed, der bl.a. arbejder med gamification og augmented reality, hvor han sidder som CEO.

 

SEA – Supporting Entrepreneurship at AAU
Grundlagt i 2003. SEA understøtter iværksætteri på Aalborg Universitet gennem diverse programmer til studerende, dimittender m.fl., bl.a. forløbene AAU Startup Program og Innovativ Vækst. Læs videre på www.sea.aau.dk.