Tekst og foto: Alexander Kokkedal

Den 21. november 2017 var der valg til kommunal- og regionsråd. I Aalborg Kommune fik vi valgt et nyt byråd på 31 medlemmer, der tiltrådte posten som byrådsmedlem den 1. januar 2018. Det var et godt valg for Socialdemokratiet, der fik 48,7 % af stemmerne – en stigning på 12,4 procentpoint fra 2013 – og nu sidder partiet med 17 mandater og har dermed absolut flertal i byrådet. Venstre fik 9 mandater med 21,9 % af stemmerne, hvilket dog er en tilbagegang på 4,6 procentpoint fra sidste valg.

Begge partier kan som de eneste prale af at have de studerende repræsenteret gennem hhv. Daniel Borup Jakobsen (V) og Tobias Bøgeskov Eriksen (S). Begge har de været med i Agenda ved et par lejligheder efterhånden, og vi mødtes på julemarkedet på Gammeltorv over gløgg en aften i slut-december, for at tale ambitioner, politikker og andre seriøse voksenting – og så også for at hygge.

 

Daniel Borup: Aalborg skal have et iværksætterråd

Med til det at komme i byrådet hører udvalgs- og bestyrelsesposter. Både Daniel Borup og Tobias Bøgeskov er havnet i Beskæftigelsesudvalget, hvor de begge ser muligheder for at føre deres målsætninger ud i livet. For socialdemokraten er det vigtigst at sænke dimittendledigheden, for venstremanden at understøtte iværksætteriet.

Daniel Borup håber på Tobias Bøgeskovs opbakning i forhold til, gennem udvalget, at etablere et iværksætterråd, som Borup mener vil kunne bidrage til realiseringen af en af hans mærkesager under valgkampen: at gøre Aalborg til årets iværksætterkommune.

”Iværksætterrådet skal bl.a. have til opgave at finde ud af, hvordan kommunen bedst muligt kan supportere vores iværksættermiljø, og iværksætterne selv, i rejsen hen imod at blive årets iværksætterkommune. Simpelthen for at kunne gøre vores generelle arbejde inden for det her område endnu stærkere,” siger Daniel Borup.

”Man kan lave mange gode, spændende initiativer fra kommunal side, men hvis vi ikke snakker med iværksætterne, så er chancerne for, at vi rammer forkert med de initiativer, eller at de ikke bliver kommunikeret ordentligt ud, relativt store,” understreger han.

Lidt tvivlsom over for idéen om et iværksætterråd er Tobias Bøgeskov, der peger på de mange tilbud til iværksættere, som Aalborg allerede har at byde på, bl.a. gennem Uddannelsesrådets arbejde, BusinessAalborg, det i budgetforliget for 2018 vedtagne iværksætterhus og det regionale Vækstforum.

”Om jeg vil forpligte mig eller ej, det kan jeg simpelthen ikke finde ud af. Jeg er nødt til at høre et konkret forslag til, hvad det her iværksætterråd kommer til at handle om, om det overhovedet kan lade sig gøre, hvor mange penge der skal bruges til at finansiere det osv.,” siger Tobias Bøgeskov.

”Der er mange elementer, før jeg overhovedet vil sige ja eller nej til det. Men det lyder interessant, og hvis det kan blive en god løsning for at styrke iværksætteriet i Aalborg, vil jeg helt klart støtte op om det!” fortsætter socialdemokraten.

Borup prøver at afhjælpe noget af Bøgeskovs tvivl – bl.a. omkring rådets omkostninger.

”Det gode ved et råd er jo netop, at det som udgangspunkt er pro bono. Medlemmerne, som i høj grad vil være iværksættere, gør det jo dels for deres egen skyld, men også for iværksættermiljøets skyld, så udgiften dertil er jo ikke noget synderligt – og slet ikke i opstartsfasen,” konstaterer Daniel Borup.

 

Tobias Bøgeskov: Dimittender skal i arbejde

For Tobias Bøgeskov giver pladsen i Beskæftigelsesudvalget mulighed for at tage fat om dimittendledigheden i Aalborg Kommune, der er blandt landets højeste – en problematik, han tidligere har arbejdet med, i bl.a. studienævnet for Pol/Adm og akademisk råd på SAMF.

Små og mellemstore virksomheder skal blive bedre til at tage den første akademiker ind, hvilket også forøger virksomhedernes egen vækst, påpeger Bøgeskov med en henvisning til Epinions rapport ”Værdien af ansættelsen af den første akademiker i SMV’er”.

”For virksomhederne er der så mange fordele ved at kunne ansætte en akademiker – det handler bare om rent faktisk at få skabt kommunikationen, for pt. er der en barriere mellem universitetet og så de små og mellemstore virksomheder,” siger Tobias Bøgeskov.

Han peger endvidere på den større sandsynlighed for at finde job efter endt studie ved at have haft et studiejob, som noget, der kan afhjælpe dimittendledighed, hvorfor der skal skabes flere af slagsen, og kendskabet til ledige studiejobs skal udbredes.

”Når du kigger på de undersøgelser, universitetet har lavet, er der ingen tvivl om, at hvis du har et studiejob under uddannelse, så har du også en langt større chance for at komme i arbejde efter endt uddannelse,” siger Tobias Bøgeskov.

”Vi er også nødt til at kommunikere ud til de studerende, at studiejobs ikke bare er i Aalborg; studiejobs er også i Thisted, Brønderslev, Hjørring og Frederikshavn. Der skal være mulighed for at sige, at de studiejobs skal man også tage,” konstaterer han.

Daniel Borup kan godt støtte op om tanken ved at finde arbejde, hvor man kan. Selv arbejder han fuldtidsjob ved siden af studiet, hos en softwarevirksomhed i Aarhus.

”For mit vedkommende ligger jeg og pendler frem og tilbage mellem Aalborg og Aarhus hver dag, for at komme på arbejde. Nogle er jo helt chokerede over, at jeg gør det, og at det er noget, man vænner sig til,” fortæller Daniel Borup.

”Hvis man har viljen til at flytte sig lidt for sit job, så synes jeg, man skal gøre det. Nu elsker jeg jo virkelig Aalborg, og jeg elsker at bo i Aalborg, så jeg kunne aldrig forestille mig at flytte til Aarhus. Pendlingen har jeg ikke noget imod,” fortsætter han.

 

Stridspunkt: Burde Ryanair være i Aalborg Lufthavn?

Uenighederne mellem de to politikere får lov at komme til udtryk senere på aftenen, da talen falder på, hvorvidt lavprisflyselskabet ’Ryanair’ skal have lov til at være i Aalborg Lufthavn, i hvis repræsentantskab både Borup og Bøgeskov er endt.

Ryanair har tidligere fået kritik bl.a. for sine løn- og ansættelsesvilkår og manglende vilje til at indgå overenskomster med fagforeninger. I slutningen af januar 2018 har Ryanair sendt forhandlere til 20 europæiske lande for at tegne overenskomster og vil bl.a. mødes med dansk fagbevægelse. Dermed lader Ryanair til at have vendt tidligere tiders praksis ryggen

”Jeg synes da på ingen måde, at vi skal tilgodese et flyselskab, som underminerer den danske arbejdsmodel, som vi har kæmpet for siden 1899 med Septemberforliget. Det synes jeg ikke hører nogen steder hjemme,” siger Tobias Bøgeskov.

Venstremanden Borup valgte i december måned at tage med Ryanair til London, for at gå på juleindkøb. Flybilletten kostede 53 kr., hvilket Daniel Borup i den anledning sammenlignede med prisen på 32 kr. for en busbillet til Aalborg Storcenter – et led i hans kampagne for at indføre billige busbilletter. Han forsvarer flyselskabet.

”Jeg er af den klare opfattelse, at hvis folk har et problem med Ryanair, så kan de lade være med at flyve med dem, og længere er den faktisk ikke, for hvis man lader være med at flyve med dem, forsvinder de helt af sig selv,” siger Daniel Borup.

Bøgeskov er ikke overbevist om, at man skal lade det være op til markedskræfterne at afgøre Ryanairs fremtid i Aalborg. Det må være en kommunal opgave at sørge for, at flyselskabet ikke er her, mener han.

”Du står jo rent faktisk her og siger, at social dumping er en god idé. Jeg mener jo også, at vi skal sørge for, at det, at der kommer polakker – eller østeuropæere – herop, der tager jobs for at bygge sommerhuse, skal stoppe. Det er med til at underminere vores arbejdsmodel, og det forstår jeg ikke, hvordan man kan beundre,” siger Tobias Bøgeskov.

Daniel Borups respons på beskyldningen, om at støtte social dumping, kommer hurtigt.

”Jeg synes ikke rigtig, jeg gider kommentere på polske håndværkere, for det er lidt et andet emne. Min oplevelse af at være ude at flyve er, at det faktisk var nogle glade mennesker, der arbejdede ombord,” siger han.

”Jeg er sikker på, at de også har nogle utilfredsheder med deres arbejde, ligesom alle andre har. Ved nogle er det arbejdstiderne, ved andre er det lønnen, og for tredjepersoner er det måske kollegaerne. Er man utilfreds med sit arbejde, kan man let finde sig et nyt, og det kan Ryanairs kabinepersonale desuden også,” fortsætter Daniel Borup.

 

Klar til at tage tyrene ved hornene

Holdninger og stridspunkter vil de to diskutere på byrådsmøder hver anden uge de næste 4 år. Tobias Bøgeskov ser sin entre i byrådet som kulminationen på et politisk virke, der går helt tilbage til skoletiden.

”Her for en uge siden lavede jeg et Facebookopslag, hvor jeg tog et billede af mig selv som elevrådsformand i 9.b. Det synes jeg er meget sjovt at tænke på, at man er gået fra at være ambitiøs i folkeskolen, til nu rent faktisk at sidde og kunne lave det, man drømmer om: at gøre en forskel, og arbejde for at gøre Aalborg Kommune til en endnu bedre kommune at bo i. Det glæder jeg mig rigtig meget til!” siger han.

Også Borup er spændt på at komme i gang med arbejdet for en bedre kommune.

”I modsætning til Tobias havde jeg ikke nogen livslang drøm om at blive politiker. Jeg mente ikke, at det lå i mine kort, men tiderne ændrede sig, efterhånden som jeg blev ældre, og det blev et stort punkt i mit liv gennem mange år,” fortæller Daniel Borup.

”Både Tobias og jeg har kæmpet ekstremt hårdt for det her i de lidt over tre uger, der var valgkamp, så jeg er enormt glad for at se, at vi nu begge to sidder herinde, og at vi er klar til at tage tyren ved hornene og trække Aalborg i den retning, vi ønsker!” fortsætter han.

Interessen for at indhente viden og få status på, hvad der sker i Aalborg, overstiger politiske skel, og byrådets to AAU-studerende vil da også trække på hinanden i den næste årrække.

”Man kan altid godt sparre med hinanden, selvom man sidder for forskellige partier. Selvom vi kan være meget uenige, kan vi også være enige på andre punkter, og der skal vi selvfølgelig sørge for at sætte fokus på det tværpolitiske samarbejde, man kan lave,” fremhæver Tobias Bøgeskov.

 

AAU-studerende Tobias Bøgeskov Eriksen (tv.) og Daniel Borup Jakobsen blev i november 2017 valgt ind i Aalborg Byråd. Hør dem fortælle om deres politiske ambitioner, som de vil arbejde for at realisere i løbet af valgperioden.

 

Daniel Borup Jakobsen (Venstre)
·       Læser Innovation, Knowledge and Entrepreneurial Dynamics på AAU.

·       Sidder i Aalborg Byråd med udvalgsposter i Beskæftigelsesudvalget samt Miljø- og Energiudvalget.

·       Var opført som nr. 2 på Venstres liste til kommunalvalget og fik 1.576 personlige stemmer.

 

Tobias Bøgeskov Eriksen (Socialdemokratiet)
·       Læser Politik & Administration på AAU.

·       Sidder i Aalborg Byråd med udvalgsposter i Beskæftigelsesudvalget samt Familie- og Socialudvalget.

·       Var opført som nr. 23 på Socialdemokratiets liste til kommunalvalget og fik 532 personlige stemmer.