TEKST Nadia Norsk
Nu er jeg personligt ikke særlig vild med at bage af den simple årsag, at jeg simpelthen ikke har nok tålmodighed. Selvfølgelig er der også det med, at man får klistrede fingre, at mel er mærkeligt at røre ved, og at der tit og ofte er ualmindelig meget opvask efterfølgende. Men overordnet så har jeg bundærligt bare ikke tålmodighed nok til det. Det kan godt irritere mig lidt, at jeg har det sådan, fordi (som det nok er tilfældet med de fleste) så siger jeg sjældent nej tak til hjemmebag. På baggrund af det, og med udgangspunkt i, at der nok er andre, der har det ligesådan, så har jeg her fundet frem til nogle forholdsvis nemme opskrifter på godt hjemmebag. Der er jo trods alt aldrig nogen, der har sagt, at det absolut skal være svært og tidskrævende at bage – jeg tror bare altid, at det er det indtryk, jeg selv har fået. Men fordi jeg nu sommetider godt kan lide en hjemmebagt bolle til morgenmad eller noget lækkert til eftermiddagskaffen, har jeg måttet finde frem til nogle gode opskrifter, der hverken er alt for tidskrævende eller alt for besværlige.
Så her får I tre opskrifter på hjemmebag:
Koldhævede boller
Jeg gør normalt brug af den opskrift fra Valdemarsro, som jeg har linket til nedenfor.
Det gode ved denne opskrift er, at man for det første hverken skal bruge særlig mange ingredienser eller særlig meget udstyr. For det andet er bollerne bare super nemme at lave – og hvis man ser bort fra, at dejen skal stå på køl natten over, så er de også hurtige at lave. Dejen er nemlig hurtig at bikse sammen, og de skal kun have omkring 15 minutter i ovnen.
Derudover kan bollerne fryses, så hvis man laver en stor portion, kan man sikre, at man har nem morgenmad og/eller frokost til mange dage.
Tip: Jeg gør et par ting anderledes, end hvad opskriften siger, idet jeg altid tilføjer omkring 0,5 dl havregryn ekstra, samt at jeg også pynter bollerne med græskarkerner for at give dem lidt bid.
Til 12 boller skal du bruge (se også opskriften på Valdemarsro.dk):
5 dl stuetempereret vand 10 g gær 5 dl grahamsmel 1 dl finvalset havregryn 3 dl hvedemel (evt. 1 dl mere) 1 tsk salt Mine rettelser kræver 0,5 dl havregryn ekstra En stor håndfuld græskarkerner |
Fremgangsmåde:
Da dejen skal hæve natten over, laves den om aftenen.
Først skal man røre de 5 dl vand sammen med de 10 g gær. Dette gøres i en stor skål.
Når man kan se, at gæren er rørt ud, tilsætter man grahamsmelet samt havregrynene (jeg tilsætter 0,5 dl mere, end der står i opskriften). Dette røres godt rundt, hvorefter de 3 dl hvedemel og 1 tsk salt tilsættes.
Når man har rørt blandingen godt sammen, skal man vurdere, om dejen har brug for 1 dl hvedemel mere. Resultatet skal være en dej, der er til at røre i, men som ikke er for flydende.
Når man er tilfreds med dejen, dækker man skålen til med et låg, og sætter den i køleskabet natten over.
Når man så står op og skal i gang med at forme bollerne, skal man som det første tænde ovnen på 250 grader varmluft.
Dejen tages op med en spiseske (jeg har erfaret, at det til tider kan hjælpe, at skeen er lidt våd), sættes på en bageplade med bagepapir og formes som boller med skeen, hvorefter de pensles med lidt vand.
Det er også her, at jeg pynter bollerne med nogle græskarkerner.
Lige inden man sætter bollerne i ovnen, skal temperaturen på ovnen skrues ned på 220 grader varmluft.
Bollerne sættes på midterste rille, og så skal de bage i omkring 15 minutter. Det skal noteres, at alle ovne er forskellige, så det er en god ide at holde øje med dem den første gang. Jeg har f.eks. erfaret, at bollerne skal have tættere på 20 minutter end på 15 minutter i min ovn.
Pølsehorn
Her snyder jeg måske lidt. Jeg køber nemlig ”færdiglavet” pølsehornsdej i Rema 1000 (af mærket Humlum). Men jeg vil tillade mig lige at slå et slag for dette, fordi det er ualmindeligt nemt, og så smager det altså helt udmærket også. Udover pølsehornsdejen bruger jeg brunchpølser (men her kan man jo vælge at bruge en anden slags, f.eks. kyllingepølser, hvis man hellere vil det) og Beauvais ketchup.
Til 8 pølsehorn skal du bruge:
1 Humlum fersk færdigdej til pølsehorn 8 brunchpølser – hvis man køber pølser af almindelig længde kan man nøjes med at bruge 4 og så skære dem i halve Evt. ketchup |
Fremgangsmåde:
Det er utrolig simpelt at lave pølsehorn, hvis man køber færdigdej, da du for det første kun skal bruge 2-3 ingredienser, men også fordi du ikke kommer til at stå med en masse opvask efterfølgende.
Det første man skal gøre, er at tage den ferske færdigdej ud af køleskabet og rulle den ud på en bageplade. Med dejen følger også bagepapir.
Når man har rullet dejen ud, skærer man langs perforeringen, sådan at dejen deles i 8 dele.
Herefter kan man, hvis man kan lide ketchup, smøre en smule på det trekantede stykke dej, hvorefter man lægger en pølse i den bredeste ende af stykket og ruller dejen om den.
Når man har gjort sådan med alle dejstykkerne, dækkes pølsehornene med et viskestykke, hvorefter de skal hvile i 20-30 minutter.
Efter pølsehornene har hvilet, skal de bages i ca. 10-15 minutter ved 190 grader.
Her er det også en god ide at holde øje med dem, da alle ovne er forskellige, hvorved bagetiden kan variere. Derudover skal man sikre, at bagepapiret ikke kommer i kontakt med ovnens varmelegemer.
Pølsehornene skal være gyldne, når de tages ud af ovnen.
Scones
Når jeg laver scones til eftermiddagskaffen, tager jeg som oftest udgangspunkt i opskriften nedenfor – som er endnu et hit fra Valdemarsro
Dog tillader jeg mig selv at være lidt large med vejledningen. For eksempel; i stedet for at forme en stor scone der skæres i mindre stykker, former jeg dem som almindelige scones. Derudover laver jeg altid nogle med blåbær og nogle med chokolade, så der er lidt forskelligt at vælge mellem. Her kan man gøre brug af en helt almindelig plade chokolade fra Rema 1000. I opskriften på Valdemarsro.dk står der, at blåbærrene skal blandes i dejen, hvilket jeg ikke gør. I stedet ”pynter” jeg bare de formede scones med blåbær og chokolade ved at presse det lidt ned i dejen. Her kan man jo vælge at følge den originale opskrift, eller man kan gøre som mig – det er lidt en smagssag, hvad man er til. Og den sidste ting jeg gør anderledes er, at jeg ikke pensler med æg, men derimod med kærnemælk. Grunden til, at jeg gør dette, er både, at æg er dyre, og at jeg, efter at have brugt 1 dl til opskriften, har alt det her overskydende kærnemælk, som er noget, jeg normalt ikke bruger i madlavning.
Til 8 scones skal du bruge (se også opskriften på Valdemarsro.dk):
180 g hvedemel 30 g sukker 1 nip salt 2 tsk bagepulver 70 g smør 50 g blåbær, friske eller frosne 1 dl kærnemælk 0,25 dl piskefløde Til pensling 1 æg, sammenpisket Mine rettelser kræver Noget chokolade Lidt ekstra kærnemælk til pensling i stedet for 1 æg |
Fremgangsmåde:
Man starter med at røre alle de tørre ingredienser (hvedemel, sukker, salt, bagepulver) sammen i en skål, hvorefter 70 g smør smuldres i den tørre blanding.
Herefter skal man samle dejen hurtigt med 1 dl kærnemælk og 0,25 dl piskefløde (og blåbær, hvis man følger den originale opskrift). Det er vigtigt, at man ikke rører i dejen, men at man bare samler den hurtigt.
Når dejen er samlet, skal den ud på en bageplade med bagepapir.
Hvis man følger den originale opskrift, skal man her trykke dejen ud i en cirkel, hvorefter man skærer et lagkagediagram, så dejen deles i 8 lige store stykker. Herefter skal man pensle stykkerne med sammenpisket æg. De placeres herefter i en ovn, der er forvarmet til 175 grader varmluft. Her skal de have cirka 14-15 minutter.
Hvis man i stedet følger mine rettelser, vil man her forme dejen til 8 scones. Når de er placeret på bagepladen, tilsætter man blåbær og chokolade som pynt. Til slut skal de pensles med kærnemælk. Når det er gjort, er de klar til at komme ind i en ovn, der ligeså er forvarmet til 175 grader. Jeg giver dem også omkring 14-15 minutter, men det er altid godt at holde øje med dem, så de ikke får for meget.