TEKST Sofie Rosenkrantz Hansen
Det er ikke altid nemt at få pengene til at løbe rundt, især ikke når man er studerende på SU. Det er heller ikke blevet meget nemmere med alle de prisstigninger, som vi nok alle sammen kan mærke for tiden. Derfor vil vi i denne måned af Agenda give nogle tips til, hvordan man kan spare på sine penge – især som fattig studerende.
1. Læg et budget
Det virker måske umiddelbart som et kedeligt råd, men det er virkelig brugbart. Du har nok i forvejen en eller anden form for budget, men hvis du har problemer med at få pengene til at holde hele måneden, så kan jeg i høj grad anbefale at budgettere selv de mindste udgifter. Lav en madpost, en streaming-post, en husholdningsgenstande-post og en hygge-med-kammeraterne-post. Det giver et virkelig godt overblik og meget mindre stress i hverdagen.
2. Lav en madplan
Det bedste tip, jeg overhovedet kan give, er nok at lave en madplan. Jeg ved i hvert fald med mig selv, at hvis jeg ikke har noget mad derhjemme, så er jeg meget mere tilbøjelig til at købe noget udefra. Samtidig er der også mange penge at spare, hvis man sætter sig ned, læser tilbudsaviserne og køber sine dagligvarer efter, hvad der er på tilbud. Efter at jeg er begyndt at gå efter tilbud, har jeg i nogle måneder brugt op til 500 kroner mindre på mad.
3. Udskift dit Visa eller Dankort med et Debetkort
Hvis du har svært ved at undgå fristelsen til at gå i minus i slutningen af måneden, så er det virkelig værd at få et Debetkort, som du ikke kan overtrække på. Jeg ved med mig selv, at hvis jeg havde et Visa Dankort, så ville jeg nok gå flere tusind kroner i minus hver måned – så det har jeg heldigvis ikke.
4. Husk studierabat
Mange butikker, caféer og restauranter har studierabat, selvom det måske ikke er noget, de som sådan reklamerer med. Det er altid værd at spørge de ansatte, om der er studierabat, for der er mange penge at spare i længden.
5. Spar på strømmen
Du tænker nok, at det kan man da sige sig selv, især når det bliver så heftigt debatteret lige p.t. Der er dog mange steder i hjemmet, hvor man kan spare strøm, uden at man tænker over det. Har du eksempelvis en PlayStation, så sluk den helt i stedet for at sætte den på standby. Du kan også udskifte dine pærer til LED-pærer og trække stikket ud af den elektronik, du måske ikke lige bruger hver dag.
6. Sammenskudsgilde
Det er altid meget billigere at lave mad til flere, så en god idé ville være at invitere dine naboer, venner, studiegruppe eller kollegie-kammerater til at lave sammenskudsgilde en gang om ugen, hvor I kan skiftes til at lave mad samtidig med, at alle betaler deres del. Den heldige vært får jo også lov til at beholde resterne, win-win!