TEKST Nadia Norsk
Bare fordi februar måned byder på valentinsdag, er det ikke ensbetydende med, at alle deler samme begejstring for de mange kærlighedsfilm, man kan forvente at se på samtlige kanaler. Så i anledning af at denne måneds udgave er ’Anti Valentine’, har jeg her samlet seks utraditionelle ’kærlighedsfilm’ til dem, der godt kan få nok af alt det pladderromantiske – og hellere vil se film om f.eks. venskabelig kærlighed, “dystopisk” kærlighed eller selvkærlighed.
Film om venskabelig kærlighed
The Other Woman (2014)
En film der begynder med fokus på dét at finde den eneste ene, men som hurtigt tager en drejning. Tre kvinder, der hver især tror, at de har fundet den rette mand for dem, finder ud af, at de bliver holdt for nar af samme mand, der har et forhold til alle tre kvinder på samme tid. I stedet for at hade hinanden former kvinderne en alliance, og gør alt, der står i deres magt, for at gøre livet svært for deres partner – der altså er den samme mand for alle tre kvinder. Så hvis man er i humør til at se en komedie, der fokuserer på venskab og girl power, så er dette et stærkt bud.
John Tucker Must Die (2006)
Endnu en film der, som The Other Woman, fokuserer mere på venskabelig kærlighed og kvindesammenhold end dét at finde sin eneste ene. Filmen følger fire piger, Kate, Carrie, Heather og Beth, der går sammen for at få John Tucker ned med nakken. Grunden til deres alliance? Bag deres ryg har han haft et forhold til både Carrie, Heather og Beth på samme tid. Da Kate opdager og fortæller de andre piger om det, beslutter de sig hurtigt for at rotte sig sammen mod John for at få hævn.
Film om selvkærlighed
Moonlight (2016)
Hvis man føler for at se en film, der handler om at finde sig selv, kan Moonlight fra 2016 helt klart anbefales. Ikke nok med at den er æstetisk flot at se på, så er handlingen også bare utrolig god og veltænkt. Filmen følger en mand, Chiron, gennem tre faser i hans liv fra barn til voksen. Hver fase tager os tættere ind på, hvem han er, mens han stadig er ved at finde sig selv. Filmen er en utraditionel kærlighedsfilm i den forstand, at fokus er mere på, at Chiron finder sig selv og elsker sig selv, end det er på, at han finder en partner.
Anti-kærlighedsfilm
Gone Girl (2014)
Hvis noget er en anti-kærlighedsfilm, er det da denne psykologiske thriller fra 2014. Filmen følger den sørgende og fortvivlede Nick Dunne, der på sin femårs-bryllupsdag melder sin kone, Amy Dunne, forsvundet. En eftersøgning igangsættes hurtigt og på trods af det sukkersøde portræt, Nick tegner af deres ægteskab, står han inden længe selv som hovedmistænkt i sagen. Hvis du er i humør til at se noget, der overrasker, chokerer og forvirrer på én gang, og som samtidigt tegner et billede af, hvorfor det ikke altid er helt slemt at være single, så kan denne film helt klart anbefales.
Don’t Worry Darling (2022)
Det, der umiddelbart starter som en sand kærlighedsfortælling mellem Alice og Jack Chambers, viser sig at gemme på meget mere, end hvad man først ser. Jo mere man ser, jo mere går det op for én, hvorfor filmen er en psykologisk thriller og ikke en romcom. Filmen udspiller sig i et 1950’er-univers, hvor Chambers-parret bor side om side med mange andre par i et ’lukket’ samfund. Her lever de deres bedste liv: Mændene arbejder på Victory hver dag, mens konerne passer hjemmet. Langsomt begynder Alice dog at se virkeligheden; at livet i Victory-samfundet ikke er, hvad det ser ud til, og at kærligheden mellem hende og Jack ikke er, hvad den har været.
Me Before You (2016)
Endnu en film der med god vilje kan placeres under ’Anti-kærlighed’. På trods af at den ikke er en psykologisk thriller som de andre to, så er Me Before You fra 2016 stadig meget utraditionel af en ’kærlighedsfilm’ at være. Filmen følger den depressive Will Traynor, der er lam efter en ulykke og derfor afhængig af sin kørestol, og den sprudlende Lou Clark, der ansættes til at hjælpe Will i hans hverdag. Uden at afsløre for meget kan det siges, at filmen er et sikkert hit, hvis man har brug for noget forholdsvis sukkersødt, der samtidig giver anledning til gråd og hulken.