TEKST Sofie Rosenkrantz Hansen
November står som altid i Univalgets tegn, og du er måske bekendt med eksistensen af Univalget, men hvad er egentlig op og ned? I denne måned af Agenda forsøger vi at guide til hvad der stemmes om, hvad man laver i AAU’s styrende organer og hvorfor det er vigtigt, at du husker at stemme.
Til Univalget har du som studerende mulighed for at sætte dit præg på, hvad der kommer igennem i de forskellige råd. Det er os som de studerende, der har allerbedst styr på hvordan det er at være studerende – vi er faktisk eksperter. De ting, som de forskellige organer på Aalborg Universitet implementerer, kan have direkte indflydelse på din uddannelse og dit studieliv, så derfor er det vigtigt, at du stemmer på en kandidat, som varetager dine egne interesser.
Det kan godt være lidt svært at danne overblik over de forskellige organer og hvad de bidrager til, men generelt har vi på AAU fire forskellige styrende organer: Akademisk råd, bestyrelsen, institutrådet og studienævnet.
I akademisk råd sikres de studerende og ansattes indflydelse på faglige og akademiske forhold, hvilket også betyder, at de har til opgave at opretholde en høj akademisk standard på fakulteterne. Derudover rådgiver det Akademiske råd også dekanerne om akademiske forhold, som dekanerne forlægger for rådet. Den rådgivning indebærer at tale om fakulteternes strategiske forhold, budget, budgetprincipper, kvalitetssikring, udvikling af forskningsmiljø m.v. og forsknings – og uddannelsesområder samt planer for videreudvikling. Derudover kan det akademiske råd også uddele ph-d’er og doktorgrader, samt at fastlægge retningslinjer for at fremme god videnskabelig praksis.
Bestyrelsen på Aalborg Universitet er den øverste myndighed, som har ansvaret for den overordnede og strategiske ledelse. Bestyrelsens opgaver er bl.a at fastlægge universitetets organisation efter indstilling fra rektor, at indgå rammekontrakt med ministeren, at ansætte rektor, at ansætte universitetsdirektør efter samtale med rektor, at lægge rammerne for sammenspillet mellem bestyrelse og rektor, at godkende universitets strategi, at oprette samt nedlægge fakulteter, at godkende budgettet, at fastsætte regler og at sikre medbestemmelse samt inddragelse.
På alle institutter på Aalborg Universitet nedsætter institutlederen et institutråd, som sikrer ansatte samt studerendes indflydelse på instituttets faglige og akademiske forhold. Institutrådets opgave er at rådgive institutlederen om strategiske forhold og budget.
Dekanerne på universitetet nedsætter et eller flere studienævn, som har til formål at sikre ansatte samt studerendes indflydelse på uddannelse og undervisning. Et studienævns opgave er at kvalitetssikre – og udvikle uddannelser samt undervisning, at udarbejde forslag til studieordninger, at godkende planer om tilrettelæggelse af undervisning, at godkende ansøgninger om merit, at afgive indstilling om studieleder og at drøfte henvendelser om eventuelt uhensigtsmæssigheder i undervisningen.
(AAU-valg, 2022)
Så som du måske kan forstå på det hele, så er Univalget altså enormt vigtigt, og det kan have stor indflydelse på din uddannelse hvem der bliver valgt – så derfor at det vigtigt, at du husker at stemme. Du kan stemme fra d. 21 – 24 november via AAU’s online valgsystem.