Maiken er studerende og frivillig i Bedre Psykiatri. Hun kender følelsen af skyld og skam, når hverdagens pres er svært at overskue som skyggebarn.
TEKST Karin Kajsdóttir Simonsen & Signe Bak Pedersen
Der har altid været et pres på studerende – pres fra undervisere, medstuderende og samfundet. Derudover har de fleste et socialt liv, et studiejob og en familie, der skal passes. Hvis du ovenikøbet er pårørende til en, der er psykisk sårbar, kan der være ekstra udfordringer at tage hensyn til. Og disse udfordringer er ofte svære for andre at forstå. Så hvad gør du?
Flere og flere bliver diagnosticeret med psykiske lidelser, og derfor stiger tallene også af pårørende, hvor helt op til en tredjedel af befolkningen har problematikken tæt på livet. Derfor tilbyder foreningen Bedre Psykiatri i Aalborg sparringsgrupper til rådighed for pårørende i alderen 18-30 år. Der er fortrolighed i grupperne, så de pårørende kan få afløb for personlige udfordringer og private problemer.
Bedre Psykiatri Aalborg er en landsdækkende forening, som har fokus på pårørende, der har et tilhørsforhold til en med en psykisk sygdom. Efter at corona langsomt har sluppet sit tag om Danmark, starter de igen op med fortrolige sparringsgrupper i løbet af foråret. I disse grupper er ingen følelser for store eller små, og sparringsgrupperne for de 18-30-årige giver derfor mulighed for, at man kan lette sit hjerte et trygt sted, hvor samtalen bliver inden for lokalets fire vægge. I sparringsgrupperne vil der typisk være 5-8 medlemmer i hver gruppe, hvor to frivillige vil være tilknyttet gruppen igennem forløbet.
Én af de frivillige i Bedre Psykiatri Aalborg er Maiken Pedersen, som læser Psykologi på sjette semester på Aalborg Universitet. Hun hjælper til som frivillig i foreningen af en helt særlig grund – Maikens lillebror er nemlig diagnosticeret med ADHD, og hun ved derfor, hvor svært det kan være. Hun ved, hvor svært det er at være skyggebarn og samtidig balancere det med et studieliv. Hun ved, at man kan føle skam og skyld over at være “den raske”, selvom man bare burde føle sig heldig.
“Det er helt klart noget af min motivation for at være med i det her frivillige arbejde”, fortæller Maiken Pedersen.
Hun understreger vigtigheden af at snakke med nogen, der forstår situationen, man står i. Det kan være svært for andre at sætte sig ind i en skyggebarns situation, og selvom skyggebørn ikke fejler noget, kan de stadig have brug for hjælp. Hjælp til at håndtere en frustrerende hverdag, der kan indeholde bekymring for ens søskende eller kæreste. Hjælp til at håndtere uforståenhed fra folk, der ikke kender til situationen. Hjælp til at leve et liv uden unødig skam og skyldfølelse. Når man i forvejen er belastet med den slags problemer, kan presset fra dagligdagen på universitet føles overvældende. Derfor er det vigtigt at sprede budskabet om Bedre Psykiatri, så alle de pårørende også bliver hørt.
Sparringsgrupperne er derfor et gratis tilbud til dig, som kæmper med den ekstra udfordring det er at være pårørende. Du er ikke alene – der er flere i båden end du tror!
Du kan få mere at vide og tilmelde dig en gruppe ved at skrive til ung-aalborg@bedrepsykatri.dk